«Δεν θα φύγουν από εδώ οι υπουργοί μέχρις ότου κατοχυρώσουμε ότι τα πράγματα ρολάρουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολοκλήρωση της δίωρης ανοικτής συνάντησης που είχε με τις επιτροπές κατοίκων στο Μάτι, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν όλα τα θέματα που τους απασχολούν και για τα οποία αγωνιούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε on camera «είχα σήμερα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, ανοιχτή συζήτηση, με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, τόσο στο Μάτι όσο και στον Νέο Βουτζά. Και νομίζω ότι όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε. Το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής. Αυτό είναι, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η Πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.»

«Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς τη δική σας παρουσία, είναι τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις. Δίνουμε, όμως, τη μάχη. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ είναι μια εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μέτωπα. Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για να αντιμετωπιστούν.» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μεγάλο στοίχημα την όχι μόνον, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί αλλά και του φυσικού τοπίου, ώστε του χρόνου την άνοιξη να υπάρχει μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα. «Αλλά, θα έλεγα ότι και η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους, ενδεχομένως, θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία ότι το Μάτι δεν πωλείται. Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή. Και η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους.» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε πως «υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που πίσω από αυτή την καταστροφή παραμονεύουν προκειμένου να κερδίσουν» και επισήμανε: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ότι το Μάτι δεν πωλείται και να δώσουμε το μήνυμα στους ανθρώπους να μην φύγουν από τον τόπο τους και να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα «πράσινα» κτίρια και την κατεδάφιση των «κόκκινων» και των «κίτρινων» που χρειάζονται κατεδάφιση.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι δαπάνες αποκατάστασης δεν θα επιβαρύνουν τους κατοίκους στης περιοχής και είπε πως είναι εφικτός ο στόχος σε δύο μήνες από σήμερα να ξεκινήσουν τα συνεργεία τις εργασίες αποκατάστασης και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι κατασκευές. «Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ να τα συζητάμε, χωρίς κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία για να βλέπω πώς προχωράνε βήμα βήμα αυτές οι δεσμεύσεις», είπε στους κατοίκους ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πληγέντες από την πυρκαγιά παρατήρησε: «Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι την οργή σας και το θυμό να τα κάνετε ενεργητική πράξη. Να βγείτε μπροστά και να διεκδικήσετε τα δίκια σας. Να δούμε τι θα κάνουμε για τους εγκαυματίες που πρέπει να βρεθούμε δίπλα τους. Πρέπει πολύ γρήγορα αφού κοπούν τα καμμένα δέντρα, να δούμε την αποκατάσταση της εικόνας. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν μπορούν να μένουν με το καμένο, με το μαύρο».

Για να μπορέσει το Μάτι να γίνει πρότυπο παραθεριστικής κατοικίας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει εκτός από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και την πολεοδομική αναδιοργάνωση να δούμε και την ένταξη. Και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει συλλογικά και με τη συναίνεση των κατοίκων στο Μάτι να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπιστούν και ορισμένες αδυναμίες, καθώς θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην όποια παραλία και να εξεταστεί η οριοθέτηση του ρέματος, έτσι ώστε αν υπάρχουν κατασκευές σε αυτό να γίνει ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά των ψαράδων της Νέας Μάκρης που με αυτοθυσία έσωσαν ανθρώπινες ζωές, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία θα τους το αναγνωρίσει αυτό και είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα στους μετανάστες που εργάζονται μαζί τους και έδειξαν εξαιρετική προσφορά βοηθώντας και αυτοί ανθρώπους να γλυτώσουν από τις φλόγες.

«Όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μάτι, όπου είχε «μία πολύ ουσιαστική ανοικτή συζήτηση» με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής του Ματιού και του Νέου Βουτζά.

tsipras mati12

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το να κερδηθεί αυτό το στοίχημα «είναι μία ηθική υποχρεώση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που παρά τις πληγές τους δίνουν καθημερινά τον αγώνα». «Για να μείνουν εδώ, να μη φύγουν από τον τόπο τους, η πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Υποδομών, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, μαζί με τους πολίτες, δίνουν μία μάχη δύσκολη πολλές φορές, με τις αδυναμίες της πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες και ελλείψεις, «δίνουν, όμως, τη μάχη». Προηγουμένως είχε περπατήσει αρκετή ώρα στον οικισμό, είδε τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και τόνισε ότι «η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ, είναι εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μετώπα». «Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί η μάχη για να αντιμετωπιστούν» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και βεβαίως του φυσικού τοπίου ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μία πράσινη και όχι μία καμένη εικόνα στην περιοχή και να έχουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα: «Αλλά, θα έλεγα ότι η μεγάλη μάχη είναι και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται». «Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή και η πολιτεία θα είναι δίπλα τους» επισήμανε.

Μετά τη δίωρη ανοικτή συνάντηση που είχε με τις επιτροπές κατοίκων σε κεντρικό σημείο του Ματιού, ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους κατοίκους, το κυβερνητικό κλιμάκιο και την περιφεριάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, περπάτησε αρκετή ώρα στην πόλη και είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Ειδικότερα, είχε την ευκαιρία να δει επί τω έργω τους υλοτόμους να κόβουν και να απομακρύνουν από την περιοχή τα καμένα δέντρα, προκειμένου στη συνέχεια να συγκεντρωθούν και να τεμαχιστούν. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με μόνιμο κάτοικο, το σπίτι του οποίου κάηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη ανακατασκευή.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε οικόπεδο που αξιοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως ο τόπος συγκέντρωσης του αμίαντου, προτού το υλικό αποσταλεί συσκευασμένο για την οριστική απενεργοποίησή του.

Επίσης,επισκέφθηκε οικόπεδο με «κόκκινο» κτίριο, παρακολουθώντας τη διαδικασία κατεδάφισης.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Μάτι ήταν ο χώρος όπου μεταφέρονται οι κορμοί και τα κλαδιά των κομένων δέντρων και θρυμματίζονται, ώστε εν συνεχεία το τρίμα να μεταφέρεται και να διαχέεται σε δασική έκταση που έχει υποδείξει το δασαρχείο.

Μηνύσεις από 16 συγγενείς θυμάτων στο Μάτι

Μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και κατά των υπευθύνων της Περιφέρειας και των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα κατέθεσαν συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τη μήνυση υπογράφουν 16 συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι στρέφονται κατά του πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας, Ιω. Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Οι μηνυτές αποδίδουν στους μηνυόμενους τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Στη μήνυση γίνεται λόγος «για πλήρη εγκατάλειψη», που οδήγησε στον φρικτό θάνατο των συγγενών τους.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, η τραγωδία εκτυλίχθηκε καθώς δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, αλλά δεν υπήρξαν και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου, όπως ο καθαρισμός των δρόμων, των πλατειών και των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα και κλαδιά, ενώ δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018), όπως προβλέπεται από τον νόμο 3013/2002 και τον «Ξενοκράτη», σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και η πυρκαγιά.

Στη μήνυση καταγράφονται σωρεία παραλείψεων και πλήρης έλλειψη συντονισμού από την προηγούμενη της πυρκαγιάς, με δεδομένο τον υψηλότατο κίνδυνο λόγω των καιρικών φαινομένων. Επίσης, υπογραμμίζεται πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα, δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα, όταν στις 16:30 εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξή της.

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις συνθήκες κάτω από τια οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους και αναφερόμενοι στις περιπτώσεις των πνιγμών αποδίδουν ευθύνες σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι «θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους».

Χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ότι ήταν καταστροφή μικρής έκτασης, όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκροί και μεγάλες σε έκταση δασικές καταστροφές και καταστροφές περιουσιών. «Η ΓΓ Πολτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρεται στο δικόγραφο.

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών, Αντώνης Φούσας, τόνισε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ανάγκη το καταγραφικό της Πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανεί τι τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί εάν υπήρχαν οχήματα στην περιοχή.

ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι: Υποκριτικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους

Η επίσκεψη του Τσίπρα στο Μάτι αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού από την Νέα Δημοκρατία, η οποία με ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μάτι «για να κρύψει και πάλι τις ευθύνες του σε μία ακόμη θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «42 ημέρες από την εθνική τραγωδία, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Όχι για να ζητήσει συγγνώμη για την ανικανότητα της κυβέρνησής του που οδήγησε σε 98 νεκρούς και στην ερήμωση μιας περιοχής. Αλλά για να κρύψει και πάλι τις ευθύνες του σε μία ακόμη θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση, ανάλογη εκείνης της τραγικής νύχτας.

Περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες και μεταφερόμενους κομπάρσους, θέλησε να ξεπλύνει τις ενοχές του, με ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι.

Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα: Το Μάτι είναι και θα είναι η ταυτότητα της καταστροφικής ανεπάρκειας και του απάνθρωπου κυνισμού του».

Source: LarissaNet