Ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα σε εκθέματα μουσεία του κόσμου, το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας ή αλλιώς το Παλάτι του Αγίου Χριστόφορου δεν υπάρχει πια. Το περίφημο Museu Nacional, το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα της Βραζιλίας και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της φυσικής ιστορίας και της ανθρωπολογίας στην Αμερική παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ εκφράζονται φόβοι πως η φωτιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του, η οποία αποτελείτο από 20 και πλέον εκατομμύρια αντικείμενα, από αρχαιολογικά ευρήματα ως ιστορικά κειμήλια συγκεντρωμένα από όλο τον κόσμο στα διακόσια χρόνια της λειτουργίας του.

To παλάτι ανάμεσα στο 1835 και 1840

Το μουσείο πριν την καταστροφή του

«Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ. Χωρίς να είναι ακόμα γνωστή η ακριβής έκταση της φωτιάς ή τα αίτια που την προκάλεσαν, εκτιμάται πως το αυτοκρατορικό παλάτι, μεγάλο μέρος του οποίου βρισκόταν σε κακή κατάσταση παραδόθηκε στις φλόγες λίγο μετά το κλείσιμό του την Κυριακή. Η παραμέληση του μουσείου είχε έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο και οι εκπρόσωποί του μίλησαν ξανά για τον κώδωνα του κινδύνου που είχαν κρούσει σε πολλές κυβερνήσεις. Το μουσείο μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε πάρει χρηματοδότηση 5,35 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες  για «την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου» και για την εγκατάσταση συστημάτων που θα εγγυόνταν την «ασφάλεια των συλλογών του».

Από τα εκθέματα του μουσείου: Λεπτομέρεια από το Temple of Isis, από την Πομπηία.

Κορινθιακή οινοχόη του 600-575 π.Χ.

Ο Μετεωρίτης Do Bendego στα εκθέματα του μουσείου

Σαρκοφάγος του Hori. XXI Dynasty, 1049-1026π.Χ.

Χρυσή μάσκα από την περίοδο του βασιλείου των Πτολεμαίων 304π.Χ.

Εγκατεστημένο στο πάρκο Quinta da Boa Vista, στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, το μουσείο υπήρξε κατοικία για την βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας μεταξύ 1808 και 1821, ενώ φιλοξένησε την αυτοκρατορική οικογένεια της Βραζιλίας μεταξύ 1822 και 1889. Μέρος της Βραζιλιάνικης πολιτιστικής κληρονομιάς ιδρύθηκε από τον βασιλιά Ιωάννη VI της Πορτογαλίας στις 6 Ιουνίου 1818, υπό την ονομασία «Βασιλικό Μουσείο». Υπήρξε από την αρχή της ίδρυσής του το σημαντικότερο μουσείο της Νότιας Αμερικής, ενώ διέθετε πολλές μεγάλες συλλογές, από αιγυπτιακά τεχνουργήματα ως ελληνορωμαϊκά κειμήλια και το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία, στη Μίνας Ζεράις.

Οι συλλογές του μουσείου ήταν χωρισμένες σε επτά κύριους πυρήνες: γεωλογία, παλαιοντολογία, βοτανική, ζωολογία, βιολογική ανθρωπολογία, αρχαιολογία και εθνολογία. Το μουσείο διέθετε επίσης μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές βιβλιοθήκες της Βραζιλίας, με περισσότερους από 470.000 τόμους και 2.400 σπάνια έργα.

Πηγή: elculture.gr