Ο Εκδοτικός Οίκος ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε το 1962 - παράλληλα με το ομώνυμο βιβλιοπωλείο - στην οδό Ιπποκράτους 17, στην Αθήνα, από τον Ευάγγελο Κ. Λάζο.
Eκδόθηκαν, αρχικά, μεταξύ των άλλων: Ποιήματα και μεταφράσεις του Γιοσέφ Ελιγιά, Μπαγκαβάτ Γκιτά (Το θείο τραγούδι), Το παραμύθι του Θεόφιλου του Νέστορα Μάτσα, Ο ξένος του Αλμπέρ Καμύ, Αλήθεια και Αποκάλυψη του Μπερντιάεφ, Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Καρλ Γιάσπερς, κ.ά.Το 1969, ξεκινά η σειρά Παγκόσμιο Θέατρο, με το έργο του Καμύ Καλιγούλας, σε μετάφραση της Μαρίας Πορτολομαίου – μετέπειτα συζύγου του εκδότη και επιμελήτριας των θεατρικών σειρών – με εισαγωγή του Άρη Δικταίου.
Μια ομάδα από ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου ( Παύλος Μάτεσις, Φώντας Κονδύλης, Κωστούλα Μητροπούλου, Ιουλία Ιατρίδη, Αλίκη Αλεξανδράκη κ.ά.), αγκαλιάζουν το εγχείρημα και συμμετέχουν, με τις μεταφράσεις τους, θεωρώντας ότι αυτή η προσπάθεια είναι ένας έμμεσος τρόπος διαμαρτυρίας εναντίον της Χούντας του ΄67 και συγχρόνως μία ανάγκη να καλυφθεί το κενό, εξαιτίας της λογοκρισίας, με κείμενα προοδευτικά. Εκδίδονται: Πίντερ, Μπέκετ, Λόρκα, Ιονέσκο, Αραμπάλ, Μπρεχτ κ.ά..
Το 1970, η ΔΩΔΩΝΗ μετέφερε την έδρα της, στην οδό Ασκληπιού 3, σε τριώροφο χώρο, ο οποίος λειτούργησε ως χώρος προβληματισμού και αναζητήσεων τόσο για διανοούμενους και επιστήμονες όσο και για καλλιτέχνες (ανθρώπους του θεάτρου, κυρίως) των οποίων πρωτότυπα έργα ή μεταφράσεις, εξέδιδε η ΔΩΔΩΝΗ: Πέλος Κατσέλης, Μάριος Πλωρίτης, Γ. Σεβαστίκογλου, Αλ. Σολομός, Δέσπω Διαμαντίδου, Λυκούργος Καλλέργης, Στρατής Καρράς, Βασίλης Βασιλικός, κ.ά..
Η κατ’ επιλογή σιωπή των δημιουργών, σιγά σιγά , με την υποτιθέμενη κατάργηση της λογοκρισίας, χαλαρώνει. Οι δημιουργοί προσπαθούν να βρουν διεξόδους διεκδίκησης της ελευθερίας του λόγου. Έτσι, εκδίδεται ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων ο οποίος, στη συνέχεια, μετά τη μεταπολίτευση (1974), ολοένα και αυξάνεται .
Συγγραφείς
Στη Φιλοσοφία: Ευάγ. Παπανούτσος, Εμ. Καντ, Ορτέγκα υ Γκασέτ, Μπενεντέτο Κρότσε, Φρ. Νίτσε, Χρ. Μαλεβίτσης, Γιάννης Τζαβάρας, Δημ. Λαμπρέλλης, Ευτ. Μπιτσάκης, Δημ. Βελισσαρόπουλος, Μ. Χάιντεγγερ, Γκ. Χέγγελ, κ.ά..
Στο Θέατρο: Ζαν Ζενέ, Ζαν Κοκτώ, Ναζίμ Χικμέτ, Μαξ Φρις, Τομ Στόπαρντ, Πέτερ Βάις, Σλαβομίρ Μρόζεκ, Βάτσλαβ Χάβελ, Ευγένιος Ο’ Νηλ , Λουίτζι Πιραντέλλο,Τενεσή Ουίλλιαμς κ.ά. και βεβαίως οι κλασικοί: Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Τσέχωφ, Σίλλερ, Γκολντόνι, Μολιέρος, Γουέμπστερ, Γριμπογέντοφ, κ.ά.
Στο Πολιτικό βιβλίο: Κομνηνός Πυρομάγλου , Φίλιππος Δραγούμης, Λεόν Τρόσκι, κ.ά.
Στη Νεοελληνική γραμματεία: Αντρέας Καραντώνης, Λίνος Πολίτης, Γιώργος Βελουδής κ.ά..
Στο ξένο δοκίμιο: Αντρέ Μπρετόν, σχολιασμένος, από τον Ηλία Κυζηράκο, Έζρα Πάουντ, μελέτες του Στέφανου Ροζάνη, κ.ά.
Στην Ιστορία: ο Διον. Ζακυθηνός ,ο Σπ. Αραβαντινός, κ.ά.. Η εκδοτική παραγωγή προχωρά πλέον, χωρίς εμπόδια.
Το 1990, ο Μάρκος Ε. Λάζος -ο νυν ιδιοκτήτης των εκδόσεων ΔΩΔΩΝΗ – βαφτίζεται , θα λέγαμε, στον χώρο και γνωρίζει, εκ των έσω, την εκδοτική διαδικασία. Αυτόν τον χώρο συνεχίζει να υπηρετεί -στην τωρινή, καθ’ όλα δύσκολη, εποχή για το βιβλίο, κατά την οποία χρειάζεται , εκτός από γνώση και πάθος, ιδιαίτερη δύναμη - προσθέτοντας το δικό του στίγμα και μπολιάζοντας, με σύνεση, το παλιό με το καινούργιο.
Τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η ΔΩΔΩΝΗ είναι: Θέατρο, Φιλοσοφία, Ιστορία, Πολιτική, Λαογραφία, Λογοτεχνία, χωρίς όμως να αποκλείει και οποιονδήποτε άλλο τομέα.
Χαρακτηριστικά
*Ποιότητα
*Προσεκτικές επιλογές τίτλων
*Προσπάθεια συνύπαρξης κλασικών συγγραφέων με σύγχρονους
* Καλοί μεταφραστές
* Σεβασμός στον δημιουργό και το έργο του
*Ευθύνη απέναντι στον αναγνώστη
* Καλή συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία
Πηγή: www.dodonipublications.gr