Το σχήμα που εγκρίθηκε αποτελείται από ριβαροξαμπάνη των 2,5 mg δύο φορές την ημέρα μαζί με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (AΣΟ) 75-100 mg άπαξ ημερησίως. Οι πρώτες χώρες στις οποίες θα είναι διαθέσιμο το σκεύασμα για αυτούς τους ασθενείς θα είναι η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες, μέσα στο 2018.

Η ευρωπαϊκή έγκριση βασίστηκε στα δεδομένα από τη μελέτη φάσης ΙΙΙ COMPASS, η οποία έδειξε ότι το εγκεκριμένο σχήμα μείωσε τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και εμφράγματος κατά 24% σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με AΣΟ 100 mg μία φορά ημερησίως σε ασθενείς με στεφανιαία (ΣΝ) ή περιφερική αγγειακή νόσο (ΠΑΝ).

«Παρά τις πολλές προόδους στον τομέα της καρδιαγγειακής περίθαλψης, η ΣΝ και η ΠΑΝ παρέμειναν ένας τομέας με αρκετές ανεκπλήρωτες ανάγκες. Ακόμη και με τις διαθέσιμες σήμερα θεραπευτικές αγωγές για τη δευτερογενή πρόληψη, οι ασθενείς παραμένουν με μη αποδεκτό υψηλό κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία, απώλεια άκρων και θάνατο«, δήλωσε ο καθηγητής John Eikelboom, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αιματολογίας & Θρομβοεμβολισμού, στο πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά. «Η έγκριση του συνδυασμού αυτού, δηλαδή της αγγειακής δόσης ενός αντιπηκτικού συν ενός αντιαιμοπεταλιακού παρέχει στους γιατρούς και τους ασθενείς μια άκρως αναγκαία βελτιωμένη θεραπευτική επιλογή«.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανά την
υφήλιο (Townsend et al., 2015). Η Ελλάδα, λόγω της συμμόρφωσης του πληθυσμού της σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλάμβανε συνδυασμό υγιεινής διατροφής με φυσική δραστηριότητα, ήταν μια από της χώρες με τον χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο στον κόσμο. Ωστόσο, ενώ αναφέρεται πως η καρδιαγγειακή θνησιμότητα έχει μειωθεί, ειδικά στα αστικά κέντρα, η μη θανατηφόρος επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου έχει αυξηθεί στους άντρες και στις γυναίκες, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.

Στην Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την
Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, η καρδιαγγειακή νόσος ήταν η πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 48-49% στους συνολικούς θανάτους (Who, 2010, Κουρλαµπά, 2005). Ο προσαρμοσμένος για την ηλικία ρυθμός θανάτου ανά 100.000 άτομα από καρδιαγγειακή νόσο εκτιμήθηκε ως 215 για τους άντρες και 158 για τις γυναίκες: ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με τον ρυθμό του καρκίνου ή του σακχαρώδους διαβήτη (WHO, 2010).

Πηγή: capital.gr