Τι είναι η Δημοκρατία στα μάτια των παιδιών;
Τι σημαίνει «Αναγνωρίζω την ταυτότητα»;

Πώς σέβομαι τη διαφορετικότητα;

Το 2018 για 5η συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας για το Παιδί, διοργανώνεται η έκθεση «Δημοκρατία για εμένα!» στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που διοργανώνεται από τους New York Times, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την εφημερίδα Καθημερινή.

Παιδιά και έφηβοι από σχολεία της Αθήνας καταθέτουν την δική τους οπτική μέσα από έργα που δημιούργησαν, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, εικαστικούς, φορείς της πόλης και τα προγράμματα του δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία» και «Maker Space».

Η έκθεση φιλοξενείται 12-19 Σεπτεμβρίου στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας με κεντρικό άξονα την αναγνώριση της ταυτότητας, την αποδοχή της ετερότητας και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Τι θα δούμε;

• Το συμμετοχικό, εν εξελίξει έργο, SOME DEMOCRATIC FOREST, σύλληψη της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου καλλιτεχνικού εγχειρήματος, με τίτλο: The Garden: All the Fearful and Joyful Things Joining One to the Other. Δημιουργήθηκε από το 2016 μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τα Πολιτιστικά Θέματα ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής σε παιδιά και εφήβους μαθητές από 30 σχολεία στην Αττική και σε κέντρα προσφύγων με την υποστήριξη του Goethe Institut Athens, του Maker Space του δήμου Αθηναίων και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

• το «Φαντ-αστικό τοπίο», ένα ζωγραφικό συλλογικό έργο που δημιούργησαν τα παιδιά στο 135ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, γράφοντας τον δικό τους δεκάλογο για μια ιδανική δημοκρατική πόλη και «Το ανθρώπινο παζλ!», έργο που δημιούργησαν τα παιδιά στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που αποτύπωσαν τη διαφορετικότητα με τον δικό τους παιχνιδιάρικο τρόπο. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τα παιδιά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκπαιδευτικής δράσης «Πριν να φύγω για βουτιές στο σχολείο διακοπές!» που υλοποίησε η Ορχήστρα των Χωμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

• Ένα βίντεο όπου η Θεατρική Ομάδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ, στο πλαίσιο των δημιουργικών, εκπαιδευτικών της δράσεων μέσω του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παρουσιάζει μία βαλίτσα γεμάτη εντυπώσεις, χρώματα και σχήματα, η οποία μάς αποκαλύπτεται. Παιδιά διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικές χώρες έπαιξαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τη δική τους βαλίτσα που περιείχε τα δικά τους παιχνίδια, το δικό τους ιδιαίτερο γούστο, τις δικές τους ιδέες. Τα παιδιά δημιούργησαν ελεύθερα τις βαλίτσες τους. Η κάθε μια ήταν ξεχωριστή, όπως και εκείνα.

• Το έργο «Εγώ κι εσύ μαζί», μία εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες δημοτικού του Mποδοσάκειου Διδακτηρίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Το έκθεμα είναι η συνέχεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θεματικό άξονα το τρίπτυχο ταυτότητα – ετερότητα – διαφορετικότητα που σχεδίασε και υλοποίησε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στο σύνολο των μαθητών τον Ιανουάριο του 2018.

Επιπλέον, φέτος στο πλαίσιο του Αthens Democracy Forum και σε συνεργασία με το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων (www.athicff.com) και ιδρύθηκε για να υποστηρίξει και να προωθήσει την παγκόσμια δημιουργική κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, θα παρουσιαστεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας η μικρού μήκους ταινία «Ο Μπασίρ στη Χώρα των Θαυμάτων» (Bachir In Wonderland), 2017, Ολλανδία, διάρκεια 16′, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:30. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησαν οι δημοσιογράφοι Έβελιν Φέχοφ και Ελς Ντούραν, ορμώμενες από το Άρθρο 7 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αναφέρεται στα δικαιώματα για όνομα, εθνικότητα και καταγραφή γέννησης.

Info
12, 13, 14, 15, 16, 19 Σεπτεμβρίου 2018 & Ώρες: 11:00 – 15:00

Η έκθεση ολοκληρώνεται την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στις 17:00 με τον χαιρετισμό του δημάρχου Αθηναίων κου Γιώργου Καμίνη. Χαιρετισμό επίσης θα απευθύνουν η κα Annika Savill, Πρόεδρος του Ταμείου για τη Δημοκρατία των Ηνωμένων Εθνών και ο κος Αχιλλέας Τσάλτας, Αντιπρόεδρος διεθνών συνεδρίων των The New York Times

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, (κτίριο Ωδείου Αθηνών)
Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.hcm.gr και facebook.com/ellinikopaidikomouseio, ενώ για ιδέες για βόλτες στην πόλη με παιδιά ακολουθήστε τη σελίδα mamakita.gr και facebook.com/mamakita.gr.

Πηγή: protothema.gr