Η καθημερινότητα και η επανάληψη των ίδιων πράξεων μπορεί να φέρει ανία, πλήξη, δυσαρέσκεια. Επίσης, ο βομβαρδισμός με αρνητικές ειδήσεις ή η συναναστροφή με αρνητικούς ανθρώπους οδηγούν στην εκδήλωση λύπης ή ενός αισθήματος στασιμότητας στη ζωή. Αν αισθάνεστε κάπως έτσι, τότε το βιβλίο «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι το καλύτερο για εσάς.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005409/tolmhse-na-eisai-o-eaytos-soy

Οι συγγραφείς Ιτσίρο Κισίμι και Φουμιτάκε Κόγκα  γράφουν αυτό το βιβλίο σύμφωνα με το πρότυπο των πλατωνικών διαλόγων. Όπως σε αυτούς ο Σωκράτης διαλέγεται με ένα άλλο πρόσωπο με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας, έτσι κι εδώ ο φιλόσοφος μιλάει με ένα νέο ο οποίος είναι δυστυχισμένος με τη ζωή του, βιώνει τη μοναξιά και τη σύγκρουση με τον εαυτό του και τους άλλους. Ο νέος αμφισβητεί τα πάντα και τους πάντες και για να βρει μια λύση στο πρόβλημά του, απευθύνεται στον φιλόσοφο. Ακολουθεί η άρση και θέση των επιχειρημάτων του νέου.

Το πιο βασικό ερώτημα είναι το εξής: Πώς μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος; Σε αυτό το δύσκολο ερώτημα έρχεται να δώσει απάντηση ο φιλόσοφος, απορρίπτοντας την φροϊδική ψυχολογία που στηρίζεται στο μοτίβο «αίτιο – αποτέλεσμα». Αντί αυτού προτάσσει την ψυχολογία του Άντλερ η οποία δέχεται μόνο το παρόν και εστιάζει σε αυτό. Στην ουσία τονίζει την σημασία της απελευθέρωσης από περιοριστικές πεποιθήσεις που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη ευτυχία.

Κλείνοντας, αν και κάποια νοήματα είναι δύσκολα να ερμηνευτούν, σίγουρα το συγκεκριμένο βιβλίο αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας και μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αν εστιάζουμε στο παρόν και συμβάλλουμε στο καλό των άλλων.