Τρεις διαψεύσεις από διαφορετικές αφετηρίες και πηγές προκάλεσε το δημοσίευμα του ΑΠΕ περί ύπαρξης συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη μη αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. 

Η Κομισιόν, με τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου της, δύο ευρωπαϊκές πηγές, με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters, και ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με διαρροή σε δημοσιογράφους διέψευσαν το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος.

Την ίδια στιγμή, πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ίδια την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη διαρροή.

Οι τρεις διαψεύσεις

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής κυβερνητικός παράγοντας λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ολοκληρώθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν ολοκληρώθηκε όμως η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019. «Εχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε ο αξιωματούχος σε διευκρινιστική ερώτηση, ενώ υπογράμμισε κατ’επανάληψη ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Νωρίτερα σε αντίστοιχη διάψευση είχε προχωρήσει και η Κομισιόν αλλά και πηγές των δανειστών που μίλησαν στο Reuters.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες και ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (ελληνιστί: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως πρόσθεσε, αυτή είναι η μόνη θέση. Ακόμη, σε ερώτηση αν η θέση «Pacta sunt servanda» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή κάθε μέρος προηγούμενων συμφωνιών αρνήθηκε να εξειδικεύσει, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση.

Νωρίτερα, πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι οι εικασίες ότι οι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει με τις απόψεις της Ελλάδας είναι πρώιμες. “Απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά” ανέφερε η πηγή των δανειστών στο Reuters. Ενώ μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Βολές από τα κόμματα 

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική είδηση ότι οι Θεσμοί δέχονται όχι μόνο αναβολή αλλά και ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις το ΑΠΕ ανέφερε, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές. “Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Πρακτορείο ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα , μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης” ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα.

«Με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουμε: Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέα περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσέθετε:

«Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσμούς. Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

«Fake news αποδεικνύονται οι – προφανώς κατόπιν εντολής του Μαξίμου – δήθεν πληροφορίες του ΑΠΕ για τις συντάξεις, μετά την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» επισημαίνει από τη μεριά του το Κίνημα Αλλαγής.

Προσθέτει δε ότι «χρέος του ΑΠΕ είναι η υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση, και όχι η εξυπηρέτηση των αναξιόπιστων μικροκομματικών παιχνιδιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» και διαβεβαιώνει ότι «το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις την πίεση και την προσπάθεια τόσο για να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1/01/2019, όσο και για να αλλάξει ο Νόμος Κατρούγκαλου, να μην καταντήσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις φιλοδωρήματα».

Από τη μεριά της η Ενωση Κεντρώων ανέφερε: «Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση. Μέχρι τότε όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στην σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου. Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους» ανέφερε η Ενωση Κεντρώων.

Source: LarissaNet