Τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ιστορικοί, αστρονόμοι και άλλοι προσπάθησαν να αποδώσουν την εικόνα της σελήνης διερευνά η έκθεση «Η Σελήνη: από τους εσώτερους κόσμους στο απώτερο διάστημα». Η έκθεση φιλοξενείται έως τις 20 Ιανουαρίου του 2019, στο Louisiana Museum of Modern Art στο Χούμλεμπεκ της Δανίας.

Για να αναδείξει το εύρος των εκθεμάτων, η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρί Λάουρμπεργκ διάλεξε πέντε και τα παρουσιάζει.

«Ο Γαλιλαίος (σσ Γκαλιλέο Γκαλιλέι) θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας και το βιβλίο του, τού 1610, «Sidereus Nuncius» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε για τη σελήνη, βασισμένο σε παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο. Το πρωτότυπο χειρόγραφο – δάνειο από την Εθνική Βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία – είναι γραμμένο με το χέρι και εικονογραφημένο με ακουαρέλες» εξηγεί.

Για τη σταθερή εικόνα από το «Ταξίδι στη Σελήνη» του Ζορζ Μελιές (1902), που είναι ίσως η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, η Μαρί Λάουρμπεργκ θυμίζει ότι «η καθοριστική σκηνή είναι εκείνη στην οποία ένα διαστημόπλοιο καρφώνεται στο μάτι της Σελήνης» (όλα, ζωγραφισμένα στο χέρι).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source: LarissaNet