*   Του Απόστολου ΤΣΕΝΗ

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μας δείχνει δύο πράγματα:

 

–   Στη γειτονική χώρα το εθνικιστικό στοιχείο παραμένει πανίσχυρο. Όταν οι πιέσεις ολόκληρης της διεθνούς κοινής γνώμης, οι επισκέψεις ξένων ηγετών και οι εκκλήσεις όλων των διεθνών παραγόντων πέφτουν στο κενό, αυτό σημαίνει ότι το υπόστρωμα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού που επί δεκαετίες καλλιεργήθηκε στη γειτονική χώρα, αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο. Και αυτό κάνει τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας ακόμα πιο επικίνδυνες και επιζήμιες.

 

–   Δείχνει πόσο λάθος ήταν εξαρχής ο χειρισμός της κυβέρνησης η οποία έσπευσε για δικούς της μικροπολιτικούς λόγους να μπει σε μία βιαστική διαπραγμάτευση την ώρα που κοινή γνώμη και μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου των Σκοπίων δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε μια λύση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις (εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, επενδύσεις) αναπτύσσονταν κανονικά χωρίς κάποια δραματική πίεση, από τα γεγονότα.

 

Η θέση της ΝΔ, είναι ξεκάθαρη.

 

Το άνοιγμα του Σκοπιανού ήταν άκαιρο.

 

Και η Συμφωνία των Πρεσπών κακή και επιζήμια, για την Ελλάδα.

 

Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να την κυρώσουμε ούτε τώρα ούτε στην επόμενη βουλή.

 

Και  το δημοψήφισμα στα Σκόπια επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

 

Το εάν η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν το ξέρει κανείς, πλέον.

 

Οι αντιδράσεις του κ. Ζάεφ προδίδουν την απόλυτη πολιτική αμηχανία του.

 

Στην αρχή δήλωσε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα προχωρήσει κανονικά και λίγες ώρες αργότερα υπονόησε ότι θα μετρήσει πόσοι βουλευτές είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την συμφωνία.

 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή, τι μέλλει γενέσθαι στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων.

 

Γι’ αυτό και οι επιπόλαιες και εντελώς αντιφατικές αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δείχνουν τελικά και πόσο επικίνδυνη είναι η σημερινή κυβέρνηση να διαχειριστεί μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα.

 

Οι κ. Κοτζιάς και Καμμένος έσπευσαν να πάρουν θέση αγνοώντας τι θα γίνει τελικά στη γειτονική χώρα μετά τη χθεσινή απροσδόκητη αποχή στο δημοψήφισμα.

 

Είναι απλά ανεύθυνοι.

 

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

 

Δεν πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή, στα Σκόπια.

 

Διότι αν συμβεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην χώρα μας να ζητήσει -πόσο μάλλον να υποχρεώσει- τη γειτονική μας χώρα να αλλάξει ξανά το Σύνταγμά της.

 

Και μετά τη χθεσινή εξέλιξη οι κ. Τσίπρας και Καμμένος δεν μπορούν πλέον να διαφωνούν στα λόγια και στην πράξη να αφήνουν να δημιουργούνται τετελεσμένα που η χώρα μας δεν θα μπορεί να ανατρέψει.

 

Οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

*   Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της ΝΔ.