Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο διευθυντές σχολείων του δήμου Καβάλας να καλούν γονείς, να συνεισφέρουν οικονομικά για να αντιμετωπιστούν στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων (χαρτί φωτοτυπικό, φωτοτυπικά μηχανήματα, κομπιούτερ, μέχρι χαρτιά υγείας κλπ.), όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, διευθυντές έχουν κοινοποιήσει λίστες στους Συλλόγους Γονέων με τις ανάγκες του σχολείου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάει να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να παρθούν αποφάσεις. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στη Δημοτική Αρχή αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση αυτή μας φέρνει στο νου τις δεκαετίες του ’50-’60, τότε που οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο σχολείο ένα καυσόξυλο για τη σόμπα. Τόσο »μπροστά» έχει προχωρήσει από τότε η μεγάλη ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Σήμερα, που οι απολαβές των εργαζομένων γονέων έχουν γκρεμιστεί στα τάρταρα, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, που βιώνουν την τεράστια ανεργία, την απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, τις ελαστικές

μορφές εργασίας με τα 2μηνα, 3μηνα, 5μηνα κλπ., είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να αναγκάζονται να πληρώνουν για τα αυτονόητα, δηλαδή για αυτά που πρέπει να παρέχει στα παιδιά τους το Δημόσιο Σχολείο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, γιατί θα γίνεται όλο και χειρότερο.

Μπορεί να »βγήκε» η χώρα από τα μνημόνια, να έχουμε »επιτέλους» την »κανονικότητα» στα σχολεία, όπως υποκριτικά δηλώνει η κυβέρνηση, αλλά αυτή η »κανονικότητα» βρίσκει τα σχολεία με τεράστια προβλήματα, από τις ελλείψεις σε διδακτικό και άλλο προσωπικό μέχρι τις κτιριακές υποδομές, αλλά και ελλείψεις υλικών και εφοδίων για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Μια τέτοια »κανονικότητα» πρέπει να βρει μέτωπο αντίστασης από όλους αυτούς που την »πληρώνουν», δηλαδή τους μαθητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τους εργαζόμενους, για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά και με όλα τα παιδιά.

Επειδή οι ευθύνες της Διοίκησης του δήμου, αλλά και όλων των δυνάμεων που αποδέχονται το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στα θέματα της διαχείρισης των σχολικών μονάδων, είναι τεράστιες, καθότι έχουν αποδεχτεί τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που ανήκουν στο κράτος χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και επειδή, χωρίς να κάνουν το παραμικρό για να ανατραπεί αυτό το καθεστώς, φορτώνουν τα βάρη της λειτουργίας των σχολείων στους δημότες, ζητάμε: Να θέσετε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα »απαγορεύουν» στους δ/ντες των σχολείων να απευθύνονται στους γονείς για ανεύρεση χρημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των σχολείων τους. Για ό,τι χρειάζονται να απευθύνονται αποκλειστικά προς το δήμο».