Στη Λέσβο περιόδευσε κλιμάκιο της ΤΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή του Κόμματος, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής επισκέφθηκε την Πλαγιά και το Πλωμάρι. Το μεσημέρι του Σαββάτου έδωσε συνέντευξη στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι «TV Μυτιλήνη» και το απόγευμα επισκέφθηκε τα χωριά Πέτρα και Στύψη. Τέλος την Κυριακή επισκέφθηκε τα χωριά Κάπη, Κλιεού, Συκαμνιά, Λεπέτυμνο και Άργενο.

Στις συζητήσεις που έκανε με τους κατοίκους, αλλά και στο τηλεοπτικό κανάλι, αναφέρθηκε τόσο στα τοπικά όσο και στα γενικότερα πολιτικά προβλήματα.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο τοπικό πρόβλημα είναι ο δάκος που έχει καταστρέψει το 80% με 90% της παραγωγής ελαιοκάρπου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή σχετικά με το θέμα της δακοκτονίας που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και που θα γίνουν, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να αποζημιωθούν πλήρως για τη ζημιά που έχουν πάθει και τον επόμενο χρόνο η δακοκτονία, για την οποία πληρώνουν στο Δημόσιο, να γίνει έγκαιρα στο τέλος Μάη αρχές Ιούνη.

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο γενικό και μεγαλύτερο τοπικό πρόβλημα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι τα θύματα του ιμπεριαλισμού και για τα οποία η Ελλάδα είναι συνυπεύθυνη και ο διπλός εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα και στη Λέσβο, σαν αποτέλεσμα της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, οδηγεί στο κολαστήριο της Μόριας και στα παρεπόμενα προβλήματα που προκαλούνται και στον τοπικό πληθυσμό. Το μόνο μέτρο ανακούφισης είναι η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί να γίνεται γρήγορα η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και η παροχή των σχετικών εγγράφων ώστε να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους και παράλληλα να γίνει η αποζημίωση των κατοίκων της Λέσβου που έχουν πάθει ζημιές από την εξέλιξη του φαινομένου της προσφυγιάς.

Πρέπει επίσης να γίνει καθαρό ότι κοινός αντίπαλος των Ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων και των προσφύγων και μεταναστών είναι ο ιμπεριαλισμός, που προκαλεί την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά.

Σε σχέση με το «Μακεδονικό» ο κομμουνιστής βουλευτής δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στη Συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε με μοναδικό στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διατηρώντας τους αλυτρωτισμούς σχετικά με τη γλώσσα και την εθνότητα, που είναι «εργαλεία» του ιμπεριαλισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε».

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης του λαού ενάντια στον εφησυχασμό που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που συγκρούεται με την επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης, ενώ οι λαοί και των δύο χωρών μόνο να χάσουν έχουν συμπαρατασσόμενοι με τις αστικές τάξεις των χωρών τους.

Για τις συντάξεις ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά για προσωρινή αναβολή της περαιτέρω μείωσής τους έως και 18%. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπουν επανυπολογισμό των συντάξεων και περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Συνοψίζοντας ο βουλευτής του Κόμματος είπε ότι ο ελληνικός λαός δέχεται ολομέτωπη επίθεση στα ζητήματα εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που διαγκωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια των αγορών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δηλαδή του κεφαλαίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή σαφώς να προηγείται και να είναι ο σημαιοφόρος τους στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, ώστε να βγει πιο δυνατό και στις εκλογές, για να αποτελέσει μαζί με το λαό μια ισχυρή δύναμη αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που θα ενταθούν και να γίνει ο καταλύτης για τη δημιουργία της κοινωνικής συμμαχίας με τελικό στόχο την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους συντριπτικά πολλούς, καταστάσεις που είναι οι προϋποθέσεις για τα αμύθητα πλούτη των εξαιρετικά λίγων.