Σε διαδικασία εξομάλυνσης φαίνεται πως έχουν εισέλθει για τα καλά οι ελληνορωσικές σχέσεις καθώς, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εντός του Δεκεμβρίου.

Την εν λόγω εξέλιξη – για την οποία είχε ενημερώσει το Newpost.gr, την προηγούμενη εβδομάδα- επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός ενδεχομένως να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του τον χειμώνα.

«Πράγματι, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα [στη Ρωσία] και οι επαφές του [με τον Πούτιν] προετοιμάζονται. Τον αναμένουμε τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ελληνική διπλωματική πηγή, ανέφερε νωρίτερα στο πρακτορείο Tass ότι ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως θα βρεθεί στη Μόσχα στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γράψει το Newpost, προπομπός του του ταξιδιού θεωρείται το γεγονός ότι από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η διυπουργική μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαβουλεύσεις θα αφορούν όλη την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν  στη συνάντηση και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικεντρωθούν  στη Συρία, το Κυπριακό, το ονοματολογικό των Σκοπίων (με βάση τις εξελίξεις έως τότε), τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια κλπ.

Σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου  το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες να αλλάξει μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στην Καθημερινή όπου δήλωσε πως  «έχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν».

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πέρασαν περίοδο δοκιμασίες τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, λόγω «παράνομων» δραστηριοτήτων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Αθήνα τότε κατηγορούσε τη Μόσχα για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Source: LarissaNet