Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης για τον αποκλεισμό δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης από τον επανακαθορισμό των «μειονεκτικών» περιοχών.

Αναλυτικά, το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρει:

«Η νέα πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, ξαναμοιράζει την πίτα της εξισωτικής αποζημίωσης αποκλείοντας χιλιάδες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Όπως και οι προηγούμενες, η νέα οριοθέτηση γίνεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, που συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το κέρδος. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ (μεγάλο κόστος παραγωγής, κατρακύλισμα στην τιμή γάλακτος, καθυστέρηση πληρωμών, ανοιχτές τιμές κ.ά.) θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων που είδαν την εξισωτική που ελάμβαναν να μειώνεται μέχρι και 50% από το 2016.

Οι επιδοτήσεις και ο τρόπος χορήγησής τους, όλα αυτά τα χρόνια, είχαν ως στόχο τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης παραγωγής και γης για λογαριασμό των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η θέση του ΚΚΕ για την κατανομή των επιδοτήσεων, που είναι χρήματα των λαών της ΕΕ, είναι να κατανέμονται με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στοχεύοντας στη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων αγροτοπαραγωγών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις που είχε και ελάμβανε».