Ούτε μία… ολόκληρη συνεδρίαση δεν κατάφερε να κρατήσει η αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το ενδοσυνεδριακό +2,7%, τελικά έκλεισε με μικρές απώλειες, και τους περισσότερους τίτλους του στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 625,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 624,82 μονάδων (-0,22%) και 643,15 μον. (+2,71%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,29%, στις 1.639,40 μονάδες, ενώ στο -0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.009,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,95% στις 476,75 μονάδες, από το +7,78% ενδοσυνεδριακά!

«Πώς μπορεί να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά όταν αυτή δεν μπορεί να συντηρήσει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση ούτε για μια συνεδρίαση;». Με αυτό το ερώτημα είδαν οι εγχώριοι αναλυτές να κλείνει ακόμη μια συνεδρίαση στο «τραυματισμένο» ΧΑ, το οποίο αν και από τα τέλη Αυγούστου κινείται σταθερά πτωτικά, δεν μπορεί να εκδηλώσει μια σωστή και με προϋποθέσεις αντίδραση.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν οι δεικτοβαρείς τίτλοι του έχουν σημαντικές short θέσεις, οι οποίες μπορούν εύκολα να επιβεβαιωθούν, καθώς η ρηχότητα της αγοράς ευνοεί κινήσεις χειραγώγησης. «Με ολίγα εκατομμύρια μπορούν αρκετοί τίτλοι να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού το πρόσημο της αγοράς», αναφέρουν αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν το δυσμενές σενάριο να επιβεβαιώνεται στην εγχώρια αγορά.

Τεχνικά, η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν μια αντίδραση αποτελέσει τελικά ευκαιρία για πωλήσεις σε καλύτερα επίπεδα. Και στις δύο τελευταίες αντιδράσεις, εκείνη της 4ης Οκτωβρίου και η σημερινή (μισή), έδειξε ότι αποτέλεσε ευκαιρία stop loss σε πολλά χαρτοφυλάκια, τα οποία δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η εμπιστοσύνη τους είναι απούσα.

Άλλωστε, η αποφυγή ρίσκου είναι βασική στρατηγική των χαρτοφυλακίων, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την εγχώρια οικονομία παραμένουν. Έτσι, το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν έχουμε δει τα χαμηλά της αγοράς, ή ακόμη και αν θα υπάρξει περίοδος στασιμότητας ή σταδιακής ανάκαμψης. Την απάντηση αυτή αναζητούν και μεγάλα χαρτοφυλάκια που προτιμούν long θέσεις, προκειμένου να τοποθετηθούν σε μια εκφρασμένη σε ευρώ αναδυόμενη αγορά.

Βέβαια, ακόμη και αν έχουμε δει πράγματι τα χαμηλά της αγοράς, τα μηνύματα του ταμπλό θα παραμείνουν ασαφή το επόμενο διάστημα, απόρροια της πολύ σημαντικής και γρήγορης πτώσης από τα τέλη Αυγούστου. Οι αναταράξεις θα συνεχιστούν, με τη μεταβλητότητα να γίνεται «εργαλείο» σε κεφάλαια που αναζητούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Σαφώς, όμως, η ελληνική κεφαλαιαγορά επ ουδενί δεν αξίζει αυτές τις κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που θα φανεί όμως μακροπρόθεσμα.

Στο ταμπλό τώρα, το -4,84% της ΔΕΗ, αλλά και το -3,90% της Εθνικής και το -3,69% των Ελληνικών Πετρελαίων άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ σημαντική ήταν η επίδραση των άνω του 2% απωλειών σε Aegean, ΟΛΠ, Πειραιώς, Σαράντη και ΕΕΕ. Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Τιτάν και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Jumbo σήμερα ξεχώρισε με το άλμα του 7,34% που σημείωσε, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της +4,21%. Κέρδη 2,94% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, η Λάμδα έκλεισε στο +2,06%, η Βιοχαλκο και ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσαν με άνοδο 1,19% και 1,78% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, Φουρλής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

Πηγή: capital.gr