Το τεστ κοπώσεως (δοκιμασία κόπωσης) είναι μια συνηθισμένη εξέταση για την εκτίμηση της καρδιαγγειακής υγείας. Γιατί όμως μπορεί ο γιατρός να ζητήσει να κάνετε τεστ κοπώσεως με θάλλιο; Τι είναι αυτή η εξέταση; Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών* απαντά στις απορίες μας και εξηγεί τι είναι η εξέταση αυτή.

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλλιο χρησιμοποιεί ραδιενεργά στοιχεία (θάλλιο) που ενίονται στο αίμα για να παραχθούν εικόνες του μυοκαρδίου. Η δοκιμασία διενεργείται με φυσική δοκιμασία κόπωσης ή με φαρμακευτική κόπωση (για παράδειγμα με χορήγηση διπυριδαμόλης ή αδενοσίνης) και μπορεί να αναδείξει περιοχές της καρδιάς που έχουν μειωμένη αιμάτωση στην ηρεμία ή στην κόπωση.

Σε τι διαφέρει από το κλασικό τεστ κοπώσεως
Η δοκιμασία με θάλλιο μπορεί να δώσει στον καρδιολόγο ορισμένες πληροφορίες που δεν τις παίρνει μέσω του κλασικού τεστ κόπωσης. Για παράδειγμα αναγνωρίζει τμήματα της καρδιάς που δυσλειτουργούν, λόγω ισχαιμίας, αλλά είναι βιώσιμα και τα διακρίνει από τμήματα ανενεργά στα οποία έχει αναπτυχθεί ουλή. Επίσης, φαίνεται το μέγεθος των κοιλοτήτων της καρδιάς και το πόσο καλά δουλεύει η καρδιά ως αντλία.

Γιατί μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός τη δοκιμασία με θάλλιο
Πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης ισχαιμίας αλλά και εντόπισης των περιοχών της καρδιάς που δεν αιματώνονται καλά. Συνήθως συστήνεται σε ανθρώπους που έχουν ισχυρή υποψία στεφανιαίας νόσου και η απλή δοκιμασία  κοπώσεως αντενδείκνυται  (πχ σε περίπτωση μπλόκ αριστερού σκέλους) ή είναι μη διαγνωστική είτε σε ανθρώπους με γνωστή στεφανιαία νόσο για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ισχαιμίας  για να προχωρήσουμε σε  διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών. Μπορεί να ζητηθεί μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ώστε να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα των τμημάτων του μυοκαρδίου και η ύπαρξη μόνιμης βλάβης – ουλής. Χρησιμεύει για την εκτίμηση του κινδύνου ασθενών με υποψία στεφανιαίας νόσου που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση. Ασθενείς επίσης που αδυνατούν να εκτελέσουν φυσική κόπωση  πχ λόγω ορθοπαιδικών προβλημάτων υποβάλλονται σε σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με φαρμακευτική κόπωση για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου.

Μετά από επέμβαση bypass πότε και σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται;
Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλλιο μπορεί να συστηθεί σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο, που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass) ή σε αγγειοπλαστική, για έλεγχο και εκτίμηση του αποτελέσματος της επέμβασης.

Αυξάνει το τεστ κοπώσεως με θάλλιο την πιθανότητα να χρειαστεί στεφανιογραφία;
Όχι ακριβώς. Ας λάβουμε, όμως, υπόψιν ότι το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου είναι εξέταση με υψηλή ευαισθησία για την ανίχνευση στενώσεων στις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίας νόσου) και κατά  συνέπεια  ο γιατρός έχει ένα ακόμη εργαλείο για να εκτιμήσει ακριβέστερα ποιος θα χρειαστεί στεφανιογραφία και παρέμβαση στα στεφανιαία αγγεία.

Έχει αυξημένο κίνδυνο για τον ασθενή;
Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου είναι γενικά ασφαλής εξέταση για τα περισσότερα άτομα. Το ποσοστό της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο εξεταζόμενος είναι μικρό και αποβάλλεται σε περίπου 24 έως 72 ώρες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγεται η εξέταση σε εγκύους ή σε θηλάζουσες γυναίκες.

Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο;
Η εξέταση πραγματοποιείται παρουσία ιατρού σε νοσοκομείο ή κλινική με κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο ενώ ο εξεταζόμενος επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες άμεσα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την εξέταση
•    Η εξέταση διαρκεί περίπου 3-5 ώρες και μετά ο εξεταζόμενος επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες.
•    Πριν την εξέταση θα χρειαστεί να διακόψετε τη φαρμακευτική σας αγωγή, όπως είναι οι β-αναστολείς ή τα νιτρώδη και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, πάντα σε συνεννόηση και ακολουθώντας τις οδηγίες του καρδιολόγου σας. Επίσης, ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες για τις ώρες πριν την εξέταση, όπως για παράδειγμα την αποφυγή καφεΐνης 24 ώρες προ της εξέτασης και την αποφυγή φαγητού τις προηγούμενες 4 ώρες.
•    Κατά τη διάρκεια της εξέτασης λαμβάνεται συνεχώς ηλεκτροκαρδιογράφημα και γίνεται τακτικά μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ τοποθετείται στο χέρι φλεβική γραμμή για τη χορήγηση του φαρμάκου. Η κόπωση γίνεται πάνω σε κυλιόμενο τάπητα ή εργομετρικό ποδήλατο. Εάν δεν μπορεί ο εξεταζόμενος να ασκηθεί, γίνεται φαρμακευτική κόπωση με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου. Πριν και μετά την κόπωση ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε κρεβάτι και ένα μηχάνημα (γ-camera) κινείται γύρω του για τη λήψη των εικόνων του μυοκαρδίου.
•    Το θάλλιο είναι ραδιενεργό στοιχείο ωστόσο η ποσότητα που παίρνετε είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά συστήνεται να αποφύγετε την επαφή με μικρά παιδιά και εγκύους για 48-72 ώρες. Το θάλλιο αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης, οπότε η ατομική υγιεινή και η λήψη αρκετών υγρών είναι σημαντική.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούφης είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Visiting Professor of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA.

Πηγή: capital.gr