Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας από τον Σύλλογο εστιακών σπουδαστών για την πανθεσσαλική σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων που θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στη Λάρισα με θέμα το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στις δηλώσεις επισημάνθηκαν τα εξής:

«Για το σχέδιο με τίτλο «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ένταξη του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα ΑΕΙ Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είμαστε εδώ σήμερα εκπρόσωποι από όλους τους Συλλόγους του ΤΕΙ (Εστιακών, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΓ), όλο το προηγούμενο διάστημα, από πέρσι κιόλας, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους σπουδαστές του ΤΕΙ για το μέλλον που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση και η διοίκηση με τα σχέδια της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αποδεικνύει πως η εξέλιξη αυτή είναι η συνέχεια του «σχεδίου Αθηνά», θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκαθάρισμα το οποίο βέβαια δεν θα γίνει με κάποιο επιστημονικό ή κοινωνικό κριτήριο, αλλά με τα δεδομένα πάλι της αγοράς, με τους όρους που θέλουν οι επιχειρήσεις και όχι με βάση τις ανάγκες μας. Το σίγουρο είναι ότι θα την πληρώσουμε πάλι εμείς οι σπουδαστές όπως και στο παρελθόν που με το σχέδιο Αθηνά, οι σπουδαστές μπήκανε σε ένα Τμήμα και βγήκαν από ένα άλλο.

ΤΕΙ (3)

Το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα που έχουμε, τα κάνει χειρότερα.

·         Διευρύνεται η πολυδιάσπαση των αντικειμένων σπουδών και η κατηγοριοποίηση των πτυχίων και αποφοίτων που υπονομεύει την εργασιακή μας προοπτική. Στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα προσθέτουν νέα εμπόδια, με τους απόφοιτους να κυνηγάνε πανάκριβες πιστοποιήσεις και τελικά να «επιβιώνει» ο πιο φθηνός.

·         Δεν προβλέπεται καμία αύξηση της χρηματοδότησης, καμία επιπλέον πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καμία βελτίωση των υποδομών και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Σιγκεκριμένα για το ζήτημα της σίτισης ο Σύλλογος μας στις εστίες την Παρασκευή 5/10/2018, μαζί με άλλους εστιακούς φοιτητές πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη Μέριμνα του ΤΕΙ για να απαιτήσουμε να δοθεί το απόλυτα λογικό δικαίωμα στους πρωτοετείς σπουδαστές που μένουν στην εστία του ΤΕΙ και δεν έχουν λάβει ακόμη την κάρτα σίτισης, να μπορούν να τρώνε από την λέσχη του ιδρύματος δωρεάν μέχρι να εκδοθεί η κάρτα τους. Η αρμόδια υπηρεσία και ο πρύτανης του ιδρύματος αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα ώστε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα και να μπορούν οι εστιακοί πρωτοετείς σπουδαστές να τρώνε κανονικά στην λέσχη με την επίδειξη της κάρτας που αποδεικνύει την διαμονή τους στην εστία, επικαλούμενοι γραφειοκρατικά και άλλα «τεχνικά» ζητήματα. Και όταν ερωτήθηκαν τι θα κάνουν για να έχουν δικαίωμα σίτισης, από σήμερα κιόλας, οι εστιακοί σπουδαστές που δεν έχουν κάρτα μας απάντησαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι και να περιμένουμε!

·         Προωθείται περαιτέρω η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Στη θέση της αντιστοίχισης του πτυχίου με το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις μετράνε πλέον τις δεξιότητες και τις πιστοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο το πτυχίο από μόνο του δεν λέει τίποτα και ο κάθε απόφοιτος πρέπει με το αζημίωτο να βρίσκεται σε ένα διαρκές κυνήγι εξετάσεων και πιστοποιήσεων.

ΤΕΙ (1)

Εμπειρία έχουμε για το που οδηγούν τέτοιες αλλαγές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εκεί όπου το εξάμηνο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (!), οι έκτακτοι καθηγητές μειώθηκαν στο 1/3  στα προγράμματα σπουδών γίνεται «κοπτοραπτική»  γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές να τα διδάξουν, εργαστήρια και πρακτική άσκηση είναι στον αέρα! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το ίδιο και στις δικές μας σχολές.

Είναι πλέον δυνατό οι φοιτητές όλης της Θεσσαλίας να αναπτύξουμε κοινή δράση, κοινό πλαίσιο πάλης με ακόμη περισσότερους συλλόγους, επιτροπές αγώνα, εκπροσώπους ΔΣ και άλλους αγωνιστές. Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική «ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του» που καλλιεργούν διάφοροι. Ενότητα που είναι αναγκαία γιατί κανένα τμήμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενιαίας επίθεσης στη ζωή και στο μέλλον μας. Συζητάμε, καταλήγουμε σε κοινά αιτήματα, προγραμματίζουμε την κοινή μας δράση το επόμενο διάστημα, καλούμε σε στήριξη αυτού του αγώνα, τους εργαζόμενους γονείς μας, τους μαθητές! Την Κυριακή 14 Οκτώβρη να είμαστε όλοι εκεί! Στην Πανθεσσαλική Συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών και κάθε σπουδαστή που θέλει να αγωνιστεί για τη σχολή του (Κυριακή 14/10/2018,12:30 το πρωί, στο κτήριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα). Έχει μια αξία να δώσουμε μια εικόνα για την κατάσταση στους φοιτητικούς συλλόγους της Θεσσαλίας: Από τους 23 φοιτητικούς συλλόγους έχουν συγκροτήσει Δ.Σ. οι 11, ενώ γίνεται προσπάθεια σε άλλους 4 να συγκροτηθεί ΔΣ και να μπει κάποιος προγραμματισμός. Στους υπόλοιπους 8 συλλόγους η κατάσταση είναι διαλυτική. Με αυτά τα δεδομένα την πρωτοβουλία της συνάντησης παίρνουν 6 φοιτητικοί σύλλογοι: Φυτικής Παραγωγής, Δάσκαλοι, Μηχανολόγοι, Ειδικής Αγωγής, Χωροταξίας από το Βόλο και ο σύλλογος Εστιακών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, επίσης μέχρι στιγμής έχουν καλεστεί άλλοι 7 φοιτητικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα! Είμαστε αισιόδοξοι πως μέσα σε αυτήν την διαλυτική κατάσταση διαμορφώνουμε το αντίπαλο δέος, με την κοινή δράση συλλόγων, επιτροπών αγώνα, εκλεγμένων αγωνιστών στα ΔΣ, που θα δώσει ζωντάνια και θα είναι στήριγμα για τους αγώνες των σπουδαστών της Θεσσαλίας.

Εμείς θέλουμε Ουσιαστική αναβάθμιση που σημαίνει:

Ø  Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το Νομοσχέδιο που καταργεί σχολές, τμήματα, υποβαθμίζει τις σπουδές μας.

Ø  Αναβάθμιση των σχολών πραγματικά σε πανεπιστημιακού επιπέδου, με πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο. Θέλουμε να τελειώσουμε τη σχολή μας στο αντικείμενο που επιλέξαμε να σπουδάσουμε!

Ø  Να σπουδάζουμε δωρεάν με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Με σύγχρονα εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, εστίες.

Ø  Να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε στο προπτυχιακό επίπεδο

Ø  Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου για κάθε επιστημονικό αντικείμενο

Ø  Να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο μας με σύγχρονα δικαιώματα

Ø  Κάθε τμήμα να ιδρύεται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια

Ø  Το πτυχίο να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα».

Source: LarissaNet