Χιλιάδες ώρες κενών λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα μαθητές ακόμα να μην έχουν αρχίσει να διδάσκονται ούτε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τμήματα-μαμούθ, όπου οι 28 μαθητές δεν είναι πλέον ανώτατο όριο, αλλά διακηρυγμένος στόχος και κλείσιμο τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, αναγκάζοντας μαθητές να αλλάξουν προσανατολισμό ή ειδικότητα, ακόμα και να εγκαταλείψουν το σχολείο, περιλαμβάνει η κανονικότητα στα σχολεία την οποία υποσχόταν από την αρχή της χρονιάς το υπουργείο Παιδείας.

Τα στοιχεία που καταθέτουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών αλλά και οι φορείς του γονεϊκού κινήματος είναι αποκαλυπτικά.

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, παρότι διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του σχολικού έτους λείπει εικαστικός, καθηγητής αγγλικών (5 ώρες), τέσσερις ειδικοί παιδαγωγοί παράλληλης στήριξης, ενώ το ολοήμερο υπολειτουργεί.

Ταυτόχρονα τα οικονομικά που έχει στην διάθεσή του το σχολείο για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών μειώνονται με αποτέλεσμα αυτές να καλύπτονται με δυσκολία. Για παράδειγμα τους χειμερινούς μήνες για να «φτάσει» το πετρέλαιο, ανάβει το καλοριφέρ μόνο τις πρώτες ώρες, χωρίς να προλαβαίνει βέβαια να ζεσταθεί το κτίριο.

Για όλα αυτά τα θέματα έκανε σήμερα κινητοποίηση και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, ενώ την ίδια στιγμή, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του Δήμου, προγραμμάτιζαν τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση έναρξης του λαχανόκηπου στο σχολείο(!)…

Τεράστιες ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση που περιγράφει σε επιστολή της η πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ είναι τραγική! Το 2ο ΓΕΛ της πόλης η Α΄ τάξη των 55 μαθητών συγκροτήθηκε σε 3 τμήματα, ωστόσο όταν ένας μαθητής έφυγε, ήρθε αμέσως εντολή να συμπτυχθούν σε 2 των 27 μαθητών. Στο ίδιο σχολείο, η Θετική Κατεύθυνση στη Γ΄ Τάξη έχει 26 μαθητές και η Θεωρητική 27. Στο 11ο ΓΕΛ στη Γ΄ Λυκείου ζητήθηκε να λειτουργήσουν 2 τμήματα Κατεύθυνσης, ένα Θετικής και ένα Υγείας. Όμως τελικά οι 26 μαθητές τοποθετήθηκαν όλοι σε Τμήμα Θετικής 26 ατόμων. Στο ΓΕΛ Χαλάστρας η Β΄ Λυκείου με 53 μαθητές, εκ των οποίων και παιδιά με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, λειτουργεί με δυο τμήματα 27 και 26 μαθητών, παρά τις συνεχείς και τεκμηριωμένες ενστάσεις του σχολείου.

Την ίδια ώρα παραμένουν τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς, ακόμα και σε τμήματα Κατεύθυνσης, κυρίως σε Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά (15ο, 17ο Θεσσαλονίκης, Καλοχωρίου, Χαλκηδόνας, Άδεντρου). Παράλληλα τα κενά σε μαθηματικά και φιλολογικά μαθήματα μετριούνται σε διψήφιο αριθμό ωρών ανά Λύκειο (16ο, Κυμίνων, Καλοχωρίου, Σίνδου, Αγ. Αθανασίου). Επίσης λείπουν πολλές ώρες Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Σχεδίου, Οικονομίας, Κοινωνιολογίας, Θρησκευτικών, Καλλιτεχνικών, Γυμναστικής (1ο, 16ο, Κουφαλίων, Κυμίνων κ.ά.).

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα Γυμνάσια, όπου η μικρότερη έκταση του προβλήματος συνδέεται με το γεγονός ότι οι αναθέσεις μαθημάτων στο Γυμνάσιο έχουν μεγαλύτερη «χαλαρότητα», με αποτέλεσμα ο μαθηματικός να διδάσκει Φυσική και ο πληροφορικός Μαθηματικά, προκειμένου να καλυφθούν κενά.

Όσο για τα πολύπαθα ΕΠΑΛ, οι καταργήσεις τμημάτων δεν έχουν τέλος. Στο 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης τα δυο τμήματα Διακόσμησης και Εμπορίας – Διαφήμισης δεν εγκρίθηκαν, παρότι είναι μοναδικά σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης. Το ΕΠΑΛ Κουφαλίων, όπου μόνο μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις εγκρίθηκε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων της Γ΄ τάξης, όχι της Β΄, δεν έχει κανένα μαθηματικό! Επίσης οι περισσότεροι μαθητές και υποψήφιοι πανελλαδικών δεν διδάσκονται και φιλολογικά καθώς υπάρχει προσωρινά μόνο μια φιλόλογος. Στο ΕΠΑΛ Σίνδου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα χώρου, ένα τμήμα εκ περιτροπής είναι εκτός αίθουσας, λόγω έλλειψης αιθουσών και δυο τμήματα σε αποθήκες!

Ελλείψεις και στην Περιφέρεια

Η αντιεκπαιδευτική «κανονικότητα» της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την Περιφέρεια. Στη Λήμνο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Δασκάλων (ΣΕΠΕ), οι ελλείψεις καλά κρατούν:

Εξακολουθούν να μη λειτουργούν το Τμήμα Ένταξης στο Δημοτικό Σχολείο Κοντιά, η Τάξη Υποδοχής αλλοδαπών μαθητών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Λείπουν 3 δάσκαλοι και μία νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης από τα Δημοτικά Σχολεία 3ο Μύρινας, 1ο Μύρινας και Κοντοπουλίου, καθώς και από το Νηπιαγωγείο Θάνους για παιδιά που έχουν διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ. Από το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας λείπει φυσικοθεραπευτής για τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη, ενώ λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, όπως Εικαστικών, Γαλλικών και Γερμανικών.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι υποβαθμίσεις σχολείων: Υποβιβάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά από εξαθέσιο σε πενταθέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ευστρατίου από διθέσιο σε μονοθέσιο, ενώ εξακολουθεί η υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους από τριθέσια σε διθέσια.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι διεκδικήσεις που αναπτύσσουν και οι ίδιοι οι μαθητές, μέσα από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν σε όλη τη χώρα στις 29 Οκτώβρη.

«Δεν έχουμε δασκάλα…»

Εξάλλου στην Κεφαλονιά, οι επιπτώσεις από τον αποχαρακτηρισμό σχολείων γίνονται ήδη αισθητές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Ερίσου, όπου όχι μόνο έγινε ο αποχαρακτηρισμός αλλά και μειώθηκε η μοριοδότηση από το 9 στο 8. Στην Ερισό υπάρχει Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις (λείπει μία φιλόλογος και ένας χημικός), Δημοτικό (Τουλιάτα – λείπουν δύο δάσκαλοι συν ένας γυμναστής), καθώς και Νηπιαγωγείο (το ένα τμήμα είναι «άστεγο» και χρειάζεται ένας επιπλέον νηπιαγωγός).

Συγκλονιστική εξάλλου είναι η κραυγή αγωνίας που αποτυπώνει με γράμμα της μία μαθήτρια του Δημοτικού των Μεσοβουνίων, το οποίο αποκαλύπτει με τον πιο έντονο τρόπο το πώς εξυπηρετούνται με τις εξελίξεις αυτές οι στοχεύσεις των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, που αποτελούν κοινό τόπο των αστικών κομμάτων, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ.

Το γράμμα αυτό, που απευθύνεται στους αρμόδιους, ξεκινά «Σας γράφω αυτό το γράμμα ως μία μαθήτρια που θέλει να μάθει γράμματα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε δασκάλα…».