Στο ήδη βεβαρημένο κλίμα που κυριαρχεί απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την κρίση αξιοπιστίας που προκάλεσε η υπόθεση της Folli Follie, τον σάλο γύρω από τη ΔΕΗ, την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, την ιταλική πολιτική κρίση, τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές και την έντονη ανησυχία γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, ήρθε να προστεθεί ακόμα ένας παράγοντας ανησυχίας.

Το sell-off στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ έχει ήδη εξαπλωθεί στις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές, θυμίζοντας μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε το Χ.Α. είδε τα υψηλά του και μετά δεν κατάφερε ποτέ ξανά να τα επαναπροσεγγίσει.

Οι τριγμοί έχουν επηρεάσει έντονα και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να φλερτάρει με τα υψηλά έτους, «ξεφεύγοντας» πάνω από το 4,6% και κινούμενο επίμονα σε «απαγορευτικά» επίπεδα. Με τους αναλυτές να αναμένουν ότι το κλίμα γύρω από την Ιταλία θα επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις της χώρας, οδηγώντας στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις περαιτέρω πιέσεις, με μια απόδοση της τάξης του 5% για το ελληνικό 10ετές να μην μπορεί να αποκλειστεί εάν το ιταλικό 10ετές «σκαρφαλώσει» στο 4%.

Όπως σημείωσε και η HSBC, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση λόγω εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων και γι’ αυτόν τον λόγο τηρεί ουδέτερη στάση. «Για να αλλάξει η άποψη της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα σε «θετική”, πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές», επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η οποία τηρεί ουδέτερη στάση για τις ελληνικές μετοχές.

Η εμπιστοσύνη αργεί να επιστρέψει

Η εικόνα των ελληνικών assets προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες, υπογραμμίζοντας με απόλυτο τρόπο πως η εμπιστοσύνη αλλά και η αξιοπιστία δεν έχουν επανακτηθεί και θα πάρει πολύ χρόνο η «αποκατάστασή» τους, παρά το τέλος των Μνημονίων, κάνοντας το αφήγημα της «επιστροφής της κανονικότητα» να μοιάζει με… ουτοπία.

«Κανονικά» θα περίμενε κανείς πως η Ελλάδα, ακολουθώντας τα βήματα άλλων χωρών που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, και οι οποίες αύξησαν την επενδυτική τους βάση (και τελικά ανέκτησαν την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού»), θα έμπαινε μετά τις 20 Αυγούστου (και ίσως και πριν) σε έναν δρόμο, τουλάχιστον, σταθεροποίησης και σίγουρα όχι επενδυτικής απαξίωσης, όπως αυτή που βιώνει τώρα η αγορά.

Το «γκρέμισμα» των τραπεζικών μετοχών –το οποίο οφείλεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς παράγοντες– έστειλε σήμα συναγερμού στα ξένα χαρτοφυλάκια, έδωσε τροφή για παραμονή των shorts στην αγορά και παράλληλα –και το πιο ανησυχητικό– εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη αγορά, παρασύροντας τους περισσότερους τίτλους σε έναν κύκλο πιέσεων, ανεξαρτήτως θεμελιωδών μεγεθών.

«Οι ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό κλάδο δεν φαίνεται να κατευνάζονται, προκαλώντας πιέσεις και σε άλλες μετοχές, με τους ξένους επενδυτές να ρευστοποιούν, παραβλέποντας τα υγιή θεμελιώδη των εταιρειών, και να πωλούν «ό,τι μπορεί να ρευστοποιηθεί”», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Κεφάλαιο» χρηματιστηριακός παράγοντας.

Ελεύθερη πτώση στις τράπεζες

Ο «καταστροφικός» απολογισμός, μάλιστα, των τελευταίων συνεδριάσεων είναι πως το Χρηματιστήριο σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 23%, και να ακολουθούν ο κινεζικός δείκτης, ο οποίος καταγράφει πτώση της τάξης του 22%, η αγορά των Φιλιππίνων με πτώση 19%, ο τουρκικός BIST 100 με απώλειες 18% και ο χρηματιστηριακός δείκτης του Ντουμπάι με απώλειες 16%.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ο οποίος έχει σημειώσει έντονες αναταράξεις από τον περασμένο Μάιο και βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών της Ευρώπης λόγω των έντονων ανησυχιών για ρήξη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, βρίσκεται στην πρώτη 15άδα των μεγάλων «χαμένων», με απώλειες 11%, ούτε δηλαδή τις μισές από αυτές που καταγράφει το Χ.Α.

Το -45% που σημειώνει ο δείκτης τον ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους έχει χωρίς αμφιβολία τεράστιο μερίδιο «ευθύνης» στην κακή εικόνα του Χ.Α. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν «σφυροκοπηθεί» έντονα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τραπεζικός κλάδος μόνο τον Οκτώβριο έχει χάσει το 17% της κεφαλαιοποίησής του – έπειτα από πτώση 24% τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω των 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013 και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν δεν ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από τις τράπεζες, αν οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα σχετικά με το κατά πόσο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ειδικότερα, μπορεί να αντιμετωπιστεί πειστικά, δύσκολα θα μπορέσει το Χρηματιστήριο να μπει σε μια διατηρήσιμη ανοδική φάση, με τα όποια ράλι να αποδεικνύονται εφήμερα. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά διαχειριστής κεφαλαίων βρετανικού fund, «οι επενδυτές –όπως και οι αγορές– μισούν την αβεβαιότητα, ειδικά όταν η διάθεση είναι risk-off».

Λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση

Η κυβερνητική προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, αρχικά προχωρώντας σε έκτακτες συσκέψεις οι οποίες έστειλαν «σήματα συναγερμού» για τη σοβαρότητα της κατάστασης των τραπεζών προς τους επενδυτές και στη συνέχεια δημοσιοποιώντας την πρόθεση για τη δημιουργία ενός σχήματος εγγυήσεων, επέφερε τελικώς το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

To σχέδιο παρουσιάστηκε χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς να δίνει κάποια ορατότητα, ενώ παράλληλα προσκρούει σε μια σειρά από εμπόδια, όπως η νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα η αγορά να ερμηνεύει αυτές τις κινήσεις ως… επίσημη αναγνώριση του προβλήματος.

Μια λύση στα πρότυπα της bad bank της Ιταλίας θα ήταν η καλύτερη για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο «Κ» ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τα σχέδια για τη δημιουργία «ειδικών οχημάτων» (SPVs) για τα «κόκκινα» δάνεια. Ποιος θα εγγυηθεί αυτά τα δάνεια; Το SPV θα έχει την (οικονομική) στήριξη της κυβέρνησης; Ποιος θα τα αγοράσει; Η πώληση αυτών των δανείων σε ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, προσθέτει. Ένα «όχημα» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία είναι, κατά τον κ. Χιούσον, μια πολύ καλύτερη λύση και για τις ελληνικές τράπεζες και για την ψυχολογία της αγοράς.

Από την πλευρά της, η Fitch Solutions προειδοποίησε ότι το σχέδιο μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ η χρήση του «μαξιλαριού» ρευστότητας ή οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση στις τράπεζες θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική θέση της χώρας. «Η αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο και αν η λύση θα συνεπάγεται απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης», σημειώνει ο οίκος.

Πώς οι μεγάλες «πληγές» των τραπεζών επηρεάζουν την αγορά

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κλάδου, η πτώση έχει «παρατραβήξει», με τις αποτιμήσεις να είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλές, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες είναι δύσκολο να ξεπεραστούν άμεσα, δικαιολογώντας «απόλυτα» το «σφυροκόπημα» που έχει δεχτεί ο κλάδος. Όπως τονίζουν, τα προβλήματα οφείλονται τόσο σε εγχώριους όσο και σε εξωτερικούς παράγοντες.

Οι αγορές ανησυχούν για τους επιθετικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και την αδύναμη κερδοφορία, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι αναταραχές στην Ιταλία και στις αναδυόμενες αγορές. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος συνολικά είναι εξαιρετικά ευάλωτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Η μετάδοση είναι πιο έντονη στις ελληνικές τράπεζες λόγω του βουνού των NPLs, καθώς και λόγω του ότι η Ελλάδα παραμένει αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη».

Όπως σημείωσε και η Moody’s, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση λόγω της χαμηλής ποιότητας ενεργητικού, η οποία οφείλεται στα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τη στιγμή που τα capital controls ακόμη δεν έχουν αρθεί, έστω και αν έχουν χαλαρώσει τα τελευταία τρίμηνα. Όπως τόνισε, η ποιότητα ενεργητικού παραμένει πρόκληση-«κλειδί» για τις ελληνικές τράπεζες. Τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα τέλη Ιουνίου διαμορφώνονταν στα 291 δισ. ευρώ, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο α’ εξάμηνο του έτους να διαμορφώνονται στα 89 δισ. ευρώ. Το τεράστιο βάρος των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών, τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ανέφερε πως η ευαισθησία της Ελλάδας στον κίνδυνο απρόσμενου γεγονότος παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα και οι όποιοι σχετίζονται με τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού, τη χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μέρος κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Πολύ ρηχή η αγορά

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας –οι οποίοι δεν βοηθούν στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών–, καθώς και η ρηχότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στις πιέσεις γύρω από τις τράπεζες. Το γεγονός ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με πολύ ρηχούς όγκους συναλλαγών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς μόνο λίγες κινήσεις μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Επίσης, η Ελλάδα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αποφάσισαν να μειώσουν την έκθεσή τους.

Ο αποκλεισμός τους από τις αγορές αποτελεί επίσης μεγάλη «σκιά» πάνω από τις τραπεζικές μετοχές. Η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και η έντονη μεταβλητότητά τους, κρατώντας την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές, «χτυπούν» και τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τις όποιες προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η υψηλή μεταβλητότητα που κυριαρχεί από τον Μάιο έχουν οδηγήσει την Τράπεζα Πειραιώς σε δυσκολία έκδοσης ομολόγου Tier II, το οποίο θα ενισχύσει τα βασικά κεφάλαια της τράπεζας και περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές Αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως το ομόλογο Tier ΙΙ της Eurobank, το οποίο εκδόθηκε με κουπόνι 6,41% τον Ιανουάριο, έχει απόδοση κοντά στο 11% και διαπραγματεύεται στα 76 σεντ στο ευρώ, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ο δρόμος των αγορών είναι κάθε άλλο παρά «ανοιχτός».

Πηγή: capital.gr