Τα Αιρετικά Μαθήματα Πολιτισμού για μια ακόμα χρονιά στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Προσπαθούμε να προσεγγίζουμε με τη σκέψη και το λόγο μας τις μορφές της τέχνης. Προσπαθούμε να κερδίσουν οι νέοι από την επαφή τους με τα Μ.Μ.Ε και ευελπιστούμε πως τα Μ.Μ.Ε. θα γίνουν περισσότερο ανθρώπινα από αυτή την επαφή τους με τους νέους.

Κι η νεότητα δε συμβαδίζει πάντα με την βιολογική ηλικία…

Παρασκευή 6 - 7 το απόγευμα.

Ενδιαφέροντες καλεσμένοι…

Πρώτος συνεργάτης της εκπομπής ο Παναγιώτης Κουντουράς.

Οι εκπομπές μας των τελευταίων ετών: https://www.youtube.com/watch?v=21vuesgRito&list=UUDA42FCzJ-gZ7kkeu3lfGGA&index=2

92 εκπομπές στο διαδίκτυο!

 

Το 2011 έγραφε η «Καθημερινή».

 

Είκοσι δύο χρόνια μετά την καθιέρωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί το πιο ενδιαφέρον πείραμα στα ερτζιανά. Συγκρότησε και «έβγαλε στον αέρα» στη συχνότητα του 100,6 των FM, το πρώτο στην Ελλάδα «Ραδιόφωνο των Εθελοντών».

Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένας νέος τελείως διαφορετικός ραδιοφωνικός ήχος με άγνωστες φωνές «βγαίνει στον αέρα της Θεσσαλονίκης» σε ένα πρόγραμμα, αναμφίβολα αλλιώτικο από όλα τ’ άλλα.

Σχολεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Επιμελητήρια, ξενόγλωσσα ινστιτούτα, Ενώσεις στελεχώνουν τον νέο ραδιοσταθμό που λειτουργεί σε απόλυτα εθελοντική βάση, έχοντας στείλει ήδη το πρώτο του μήνυμα ότι «κάτι άλλο συμβαίνει…».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την αρχή στο πρόγραμμα του «Ραδιοφώνου των Εθελοντών» έκαναν (28/11) οι μαθητές - ραδιοφωνικοί παραγωγοί του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη (τα όρια του νέου ραδιοσταθμού δεν έχουν… εμβέλεια μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και πέρα από αυτόν), παρουσιάζοντας μελοποιημένη ποίηση, που διδάσκονται στο σχολείο! Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, δήμοι και κοινότητες τη ευρύτερης περιοχής, η Ενωση Πεζών, η ΧΑΝΘ, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο «Γκαίτε» το Βρετανικό Συμβούλιο, το αμερικανικό προξενείο, δίκτυα εθελοντών «και πολλοί ακόμη που με τη δική τους φωνή συμπληρώνουν την πολύμορφη εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας», όπως ανέφεραν χθες στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του ραδιοσταθμού οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Οι συντονιστές του νέου ραδιοφωνικού σταθμού έχουν ήδη στα χέρια τους ένα πακέτο αιτήσεων και από άλλους εθελοντές που ζητούν μερίδιο ραδιοφωνικού λόγου στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Οι ίδιοι πάντως δεν παραγνωρίζουν πως κάθε τι νέο και καινοτόμο αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά. «Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό πείραμα που γίνεται για πρώτη φορά στα δημοτικά ΜΜΕ, αλλά και στα ερτζιανά της πόλης», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ κ. Φίλιος Στάγκος.

Η συχνότητα 100,6 είναι η δεύτερη ραδιοφωνική συχνότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά το FM-100 (και την τηλεοπτική της TV-100). Από τη συχνότητα αυτή εξέπεμπε χρόνια ο σταθμός «Λόγου και Τέχνης» που τελευταία απασχολούσε μόνο δημοτικούς υπαλλήλους και είχε ατονήσει. «Ο στόχος μας», λέει η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ κ. Σοφία Ασλανίδου, «είναι να δώσουμε τη συχνότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό το μότο μας είναι: Ακούς τη φωνή σου. Επικεντρώνεται σε δυο τομείς, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης-Επιστήμης». Από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος συμμετέχουν αυτοί της Καλαμαριάς, του Ωραιοκάστρου και του Θερμαϊκού, ενώ για τα σχολεία που συμμετέχουν η κ. Ασλανίδου σημείωσε ότι παρέχει την ευκαιρία και σε εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν το ξεχωριστό εκπαιδευτικό τους έργο.

Τι δεν θα έχει

Οι εθελοντές θα έχουν την τεχνική υποστήριξη από πλευράς του δήμου, ενώ μια επιτροπή του δήμου που έχει συγκροτηθεί ειδικά για το «Ραδιόφωνο των Εθελοντών» και στην οποία μετέχει και δημοσιογράφος θα εξετάζει τα script των εκπομπών που υποβάλλονται. Οι βραδινές ώρες του προγράμματος θα καλύπτονται με μουσικές επιλεγμένες από εθελοντές-ραδιοερασιτέχνες.

Τι δεν θα έχει το «Ραδιόφωνο των εθελοντών»; «Δεν θα έχει πολιτικές εκπομπές και πολιτική αντιπαράθεση». Η πολιτική επικαιρότητα άλλωστε καλύπτεται από το ενημερωτικό δημοτικό ραδιόφωνο FM-100. «Δεν θα έχει σίγουρα διαφημίσεις», απαντά ο κ. Στάγκος, ενώ η Επιτροπή που έχει αναλάβει θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή σ’ αυτούς που επιχειρήσουν την προβολή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων». Όπως αναφέρθηκε χθες, το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών εκπομπών δεν ελέγχεται εφόσον αυτές υπηρετούν τις δύο παραπάνω βασικές αρχές. «Ως πείραμα αυτό που γίνεται», ανέφερε απαντώντας στην «Κ» ο κ. Στάγκος, «δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Εχει πολλούς… διαβόλους. Από την ασυνέπεια αυτών που έχουν αναλάβει εκπομπές μέχρι τους κινδύνους από εκείνους που μπορεί να επιχειρήσουν να το χρησιμοποιήσουν για άλλα συμφέροντα. Έχει ρίσκα, αλλά θα κάνουμε το πείραμα».

Πείραμα και ρίσκο στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που το 1925-6 ο Χρήστος Τσιγγιρίδης έστειλε το πρώτο ραδιοφωνικό σήμα στον αέρα των Βαλκανίων από το πρώτο ιδιωτικό ραδιόφωνο που λειτούργησε στην Ελλάδα…

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/444958/article/epikairothta/ellada/to-radiofwno-twn-e8elontwn-ston-aera-ths-8essalonikhs