1. Αρχικά πες μας, τι είναι ido portal;

 

Η μέθοδος αυτή προκύπτει από τη σύγχρονη μεταβολή στη φυσιολογία του

ανθρώπου που μας απομακρύνει από την κίνηση και τη φυσική κατάστασή μας.

Ένα πάντρεμα capoeira, ακροβατικών, calisthenics και κινησιολογία ζώων που μας

θυμίζει τις δυνατότητες του σώματός μας.

Μαθαίνεις να σκέφτεσαι το σώμα σου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Ανάπτυξη ευλυγισίας, ισορροπίας, στήριξης χεριών, κινησιολογία εδάφους,

παιχνίδια με μπαλάκια του τέννις κ.α.

Χρησιμοποιώντας καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς για την ανάπτυξη των

συστημάτων μας - αρθρώσεις, μυϊκή μάζα, νευρικό σύστημα και πνεύμα-

προσαρμόζουμε και επεκτείνουμε τα κινησιολογικά μας όρια.

Το Ido Portal είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος κίνησης που συνδυάζει την

τετραπλευρική και τη γειωμένη κίνηση με στοιχεία διαφόρων κινησιολογικών

ρευμάτων για να δημιουργήσει μια απαιτητική, πολυεπίπεδη και ρευστή

σωματικότητα.

 

  1. Σε ποιους απευθύνεται;

 

Σε όλους. Ο κόσμος πιστεύει ότι θα πρέπει να έχεις ένα παρελθόν άσκησης ή κάποια σχέση με το χορό, ενώ στην ουσία τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Υπάρχει τμήμα αρχαρίων όπως και προχωρημένων βέβαια. Σαφώς, κάποιος αθλητής ή χορευτής θα συνδεθεί πολύ πιο γρήγορα με τη συγκεκριμένη μέθοδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις αν δεν είσαι ένα από αυτά. Όλοι οι άνθρωποι μέσα τους έχουν γνώσεις κινησιολογίας, σαν παιδί έμαθες πως να περπατάς, έμαθες, δεν σου έδειξε κανένας. Δεν σου έμαθαν οι γονείς σου, κανένας δεν μαθαίνει στο παιδί του πως να περπατάει. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μουδιάζει τα ένστικτα κίνησης. Η κινησιολογία των ζώων βοηθάει να ξυπνήσουν αυτά τα ένστικτα και πάλι.

 

 

  1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή τη μέθοδο, μιας και είσαι ο πρώτος που τη φέρνει στην Ελλάδα;

 

Η πρώτη μου επαφή έγινε στο Brighton σε ένα 3μηνο σεμινάριο, όταν ακόμα ήμουν Αγγλία. Αποφάσισα να ασχοληθώ εκτενέστερα με αυτή τη μέθοδο όταν διαπίστωσα ότι στοιχεία που είχα μάθει με βοηθούσαν να εξελιχθώ στη δουλειά μου. Έτσι κατέληξα μετά από πολλές ώρες τριβής στη Λιθουανία για τις εξετάσεις μου, τον περασμένο Μάϊο. Μετά από παρατήρηση των ανθρώπων γύρω μου διαπίστωσα ότι η καθημερινότητα συμπιέζει το σώμα, ήθελα να το αποσυμπιέσω, ήθελα κάτι παραπάνω από τον χορό. Η κινησιολογία των ζώων σου παρέχει δύναμη, ευλυγισία και αυτά μέσα από μία πολύ απαιτητική τεχνική.

 

 

  1. Τι είναι το σωματικό θέατρο για σένα;

 

Αρχικά, για μένα δεν υπάρχει κατηγορία σωματικού θεάτρου και αυτό γιατί το θέατρο από μόνο του είναι εξαρχής σωματικό. Υπάρχουν όμως διαβαθμίσεις. Από κάποιον που βασίζει την παράσταση του στη μέθοδο του Στανισλάβσκι και σε κάποιον στη μέθοδο του Γκροτόφσκι ή του Λεκόκ. Το θέατρο είναι σωματικό, καθώς το σώμα είναι τα υλικά της κάθε παράστασης. Κινητικά, φωνητικά, εκφραστικά, ηχητικά, νευρολογικά.

 

 

 

  1. Πιστεύεις ότι η συνεργασία σου με τους DV8 σε έκανε να αγαπήσεις αυτό το είδος θεάτρου;

 

Σίγουρα όχι. Δεν βρέθηκα εν μία νυκτί να συνεργάζομαι με τους DV8. Από τότε που με θυμάμαι, το κύριο στοιχείο της καθημερινότητάς μου ήταν το σώμα μου και η κίνηση του. Από την ενόργανη και το άλμα επί κοντώ που έκανα στην εφηβεία, στο μπαλέτο και μετά στο σύγχρονο χορό. Πάντα προσπαθούσα οι επαγγελματικές μου επιλογές να έχουν έντονο το στοιχείο της κίνησης. Σίγουρα οι DV8, καθώς απομονώνουν το σώμα και το λόγο, αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη πρόκληση για μένα που μόνο εφόδια μου έδωσε.

 

  1. Πού σε βρίσκουμε αυτή τη στιγμή και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

 

Αυτή την περίοδο, κάνω πρόβες στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για την παράσταση Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Επίσης, από Νοέμβριο αρχίζω μαθήματα Ido Portal στη δραματική σχολή Δήλος. Τον Φεβρουάριο θα είμαι στην παράσταση La Strada σε σκηνοθεσία Fly Theatre, πάλι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ενώ θα ξεκινήσω σεμινάρια της μεθόδου στον χώρο Apparat Athen, σε συνεργασία με τη μέθοδο του Σίμου Κακάλα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Διαμάντη