Η πετυχημένη συγγραφέας Λένα Μαντά έρχεται να μας εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά με το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημά της «Ζωή σε πόλεμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα γνωρίζουμε λίγο καλύτερα την συγγραφέα, αφού αναφέρεται στην μητέρα της και την σχέση που είχαν.


https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005507/zwh-se-polemo?network=google&gclid=Cj0KCQjwxvbdBRC0ARIsAKmec9YBEcuECwyXCXp95hnK5W3raIRwLOlOEdqom7LT4hCMozb8AZgGK7caAqapEALw_wcB

Αγαπητή κυρία Μαντά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου, συναρπαστικού μυθιστορήματός σας «Ζωή σε πόλεμο»,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να σας θέσω κάποια ερωτήματα σχετικά με την συγγραφή, το περιεχόμενο και τους χαρακτήρες του έργου σας.

  1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού συγγραφέα; Υπάρχει κάποιο μυστικό για τεχνικές καλής συγγραφής;

Αν υπάρχει τέτοιο μυστικό, εγώ πάντως, δεν το γνωρίζω! Γράφω με καρδιά και μυαλό και δεν πατάω σε τεχνικές. Ό,τι έρχεται στο μυαλό μου, βγαίνει αβίαστα. Ούτε γνωρίζω ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού συγγραφέα, γιατί αυτός ο όρος επιδέχεται πλείστων όσων ερμηνειών!

  1. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Διαβάζετε κάτι αυτές τις μέρες;

Αγαπημένοι συγγραφείς; Ένας και δύο; Πολλοί και δεν θα τελείωνε ποτέ αυτή η συνέντευξη αν έπρεπε να τους αναφέρω όλους! Αγαπώ πάντως ιδιαίτερα τους Έλληνες και διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ. Αυτή την εποχή, μόλις ολοκλήρωσα τις «Άλικες σιωπές» της Κλαίρης Θεοδώρου, ένα εκπληκτικό βιβλίο που πρόκειται να παρουσιάσω εγώ και ξεκινώ το «Καθρέφτες και είδωλα» της πρωτοεμφανιζόμενης Έλενας Γκίκα Πετρουλάκη, που επίσης παρουσιάζω εγώ, και τα δύο από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

  1. Εξαντλείται ποτέ η έμπνευσή σας κι, αν ναι, τι κάνετε για να την ξαναβρείτε;

Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τύχει να είναι άδειο το μυαλό μου!

  1. Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς δημόσια για την προσωπική του ζωή. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Σαφώς και ήταν δύσκολο. Μάλιστα δεν ήξερα πόσο δύσκολο ήταν μέχρι να το ξεκινήσω. Όμως, ήταν από τις φορές που δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Αν δεν έβγαινε από μέσα μου όλο αυτό, ήταν αδύνατο να προχωρήσω. Όλες μου οι σκέψεις εγκλωβίστηκαν, τα συναισθήματα πολυποίκιλα και απαιτητικά. Πέρασα μήνες θρηνώντας και γράφοντας και όταν έβαλα την λέξη «τέλος», συνειδητοποίησα πως είχα επιτέλους καταφέρει ν’ αποδεχθώ, να κατανοήσω και να συγχωρήσω!

  1. Τι σημαίνει η λέξη «μητέρα» για εσάς;

Είναι το πλάσμα που μας φέρνει στον κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι όλες πλασμένες για μητέρες. Η αυτοθυσία που είναι συνώνυμο της λέξης «μητέρα» δεν είναι αυτονόητη. Για μένα η λέξη αυτή είναι απλώς η επικεφαλίδα για δεκάδες μικρά και μεγάλα. Περικλείει αγάπη χωρίς όρους και μια μεγάλη αγκαλιά.

  1. Πώς θα χαρακτηρίζατε την σχέση μητέρας- κόρης;

Σαν… βομβαρδισμένο τοπίο! Σαν καράβι εν μέσω μεγάλης θαλασσοταραχής! Εμπεριέχει ακόμα και ανταγωνισμό, κριτική, τα αγάλματα πέφτουν, άλλα στήνονται,λόγια πικρά ανακατεύονται με τρυφερά, κάποια χτυπήματα είναι κάτω από την μέση. Είναι μια σχέση που περνάει δεκάδες στάδια, μέχρι να σταλάξει η ηρεμία.

  1. Θεωρείτε ότι είναι καθοριστικά τα βιώματα στην παιδική μας ηλικία για την μετέπειτα ζωή μας;

Είμαστε αυτό που φτιάχνουν οι γονείς μας τελικά. Εγώ εκεί κατέληξα. Όσο κι αν δεν ηχεί όμορφα, θεωρώ ότι είναι μια αλήθεια.

  1. Η κεντρική ηρωίδα, η Φραντζέσκα, είναι υπερβολικά δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα. Πιστεύετε ότι οι ανεξάρτητες γυναίκες σήμερα φοβίζουν τους άντρες;

Οι ανεξάρτητες γυναίκες πάντα φόβιζαν – ενοχλούσαν τους άντρες! Στις μέρες μας βέβαια, η Φραντζέσκα θα ήταν κάτι συνηθισμένο. Για την εποχή της, ήταν σπάνιο είδος! Σήμερα η γυναίκα έχει προσπαθήσει τόσο σκληρά να φτάσει τον άντρα, τον ξεπέρασε και δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Θυσίασε ανενδοίαστα την θηλυκότητά της στον βωμό της επιτυχίας και της κοινωνικής καταξίωσης. Το αν αυτό θα της βγει σε καλό, θα το μάθουμε στις επόμενες δεκαετίες….

  1. Η Φραντζέσκα περνά τις δυσκολίες της ζωής με αφοπλιστικό θάρρος, τόλμη και δύναμη. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σήμερα περνά δυσκολίες και αντιμετωπίζει εμπόδια στην ζωή του;

Οι συμβουλές ήταν πάντα ο δρόμος που αποφεύγω, ειδικά όταν πρέπει να είναι γενικές και αόριστες! Δεν χωράνε γενικότητες· κάθε άνθρωπος αποτελεί ξεχωριστή μονάδα. Για να συμβουλεύσεις κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις και όσα του πεις να ταιριάζουν σε ό,τι μπορεί και αντέχει να κάνει. Άλλος μπορεί να ορμάει και να κυριεύει με έφοδο τα κάστρα, άλλος μπορεί μόνο να υπομένει και να μην απαντάει στις προκλήσεις. Είναι θέμα χαρακτήρα…

  1. Κλείνοντας, έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια για το μέλλον;

Το επόμενο βιβλίο μου έχει ήδη παραδοθεί στις εκδόσεις Ψυχογιός και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε γι’ αυτό!

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή της παραχώρησης αυτής της συνέντευξης και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!


ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

Φραντζέσκα, η ηρωίδα μου… Αθηνά, η μητέρα μου… Ζωή σε πόλεμο, η ζωή της…

Η ιστορία της, η διαδρομή της, οι επιλογές της, η σχέση μας και τα δεκαεννιά χρόνια που έμεινα μαζί της. Σε πόλεμο με όλους η μητέρα μου. Μ’ εμένα, με τους φίλους της, με τους δικούς της, με την ίδια τη ζωή τελικά…

Μαζί με την ιστορία της, και τα δικά μου παιδικά και εφηβικά χρόνια. Λόγια που δεν ειπώθηκαν, παραλείψεις που έφεραν πόνο, πράξεις που πλήγωσαν, χαμένες αγκαλιές και δάκρυα. Όλα μέσα σε τούτες τις σελίδες, που, εκτός από βιογραφία, έγιναν κι ένα οδυνηρό ταξίδι στο δικό μου χθες, στην αφετηρία μου…


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαπέντε μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.