Μία συνεδρίαση, με ισχυρότατες πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, ήταν αρκετή τελικά να αναιρέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών ό,τι «έχτισε» το τελευταίο πενθήμερο, αφού σήμερα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 μηνών, πέφτοντας και πάλι κάτω από τις 620 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,25% στις 619,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 618,46 μονάδων (-3,39%) και 640,88 μον. (+0,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 253 χιλ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,96%, στις 1.633,79 μονάδες, ενώ στο -1,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 980,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,24% στις 510,22 μονάδες.

Η πολυήμερη παραμονή σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, αλλά και η απουσία ενός καταλύτη που θα βοηθούσε τα χαρτοφυλάκια των long να πάρουν δύναμη για τη συνέχιση της αντίδραση, ήταν το κατάλληλο μείγμα για να «ξεσπάσει» προς τα κάτω η αγορά, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2017. Και αυτή η πτώση ήρθε μάλιστα σε μια συνεδρίαση με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τζίρου (αν εξαιρεθεί η Motor Oil), αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αποχή των αγοραστών.

Από τη στιγμή που δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 648-650 μονάδων εγκαίρως, ήταν θέμα χρόνου να ξαναπάρουν τα ηνία της αγοράς οι πωλητές και οι short, συμφωνούν οι τεχνικοί αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι μάλιστα βλέπουν συνέχιση των αναταράξεων της αγοράς και δοκιμασία των χαμηλών επιπέδων της πρόσφατης συσσώρευσης. Προφανώς οι ανοιχτές θέσεις σε ορισμένους τίτλους, οι οποίες αυξήθηκαν τελευταία, θα αρχίσουν να έχουν την «επίδρασή» τους στο ταμπλό.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε σαφώς η μετοχή της Motor Oil, η οποία υποχώρησε κατά 13,88%, μετά το χθεσινό -4,57%, με την αγορά να δείχνει την αντίθεσή της στο άνοιγμα του ομίλου στον κλάδο της τηλεόρασης, μετά και την απόκτηση του 50% του σταθμού Alpha. Πιέσεις έχουν εκδηλωθεί και στον τραπεζικό κλάδο, αφού η αποχή των αγοραστών είναι «εκκωφαντική», όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τζίρος της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 20 εκατ. ευρώ εκ των 52 εκατ. του συνολικού τζίρου της αγοράς διακινήθηκαν από τη μετοχή της Motor Oil, ενώ ο όγκος της αγοράς ήταν σημαντικά χαμηλός. Η αγορά δεν μπόρεσε να απορροφήσει την προσφορά που βγήκε στα τερματικά, με τις όποιες συναλλαγές να γίνονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Είναι άλλωστε μια στρατηγική των βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που επιδίδονται το τελευταίο δίμηνο σε ημερήσιες κινήσεις, προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες του έτους, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η οποία μάλιστα βλέπει ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα κάποιος καταλύτης που να δώσει κάποια ώθηση στην αγορά, τότε η απαξίωση θα διαδεχτεί την επιφυλακτικότητα.

Άλλωστε, πως μπορεί αυτό να αποφευχθεί όταν αναμένεται το επόμενο διάστημα να καθοριστεί και ο χρόνος των εκλογών, όπως δείχνουν και οι κινήσεις της κυβέρνησης εσχάτως. Όπως αναφέρει μάλιστα το Capital.gr σήμερα με το βλέμμα στον προσεχή Μάιο (αν όχι και νωρίτερα) στο κυβερνών κόμμα μόλις έλαβαν θέσεις για την προεκλογική μάχη που θα έχει λίγο από όλα. Το στοιχείο αυτό, παραδοσιακά ανακόπτει κινήσεις που μπορεί να έχουν ρίσκο στην αγορά.

Επίσης, ακόμη και η προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές είναι θολή, παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την έκδοση ομολόγου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι η προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός από τη Motor Oil, οι απώλειες των Eurobank και Alpha Bank έφτασαν το 7,56% και 7,12% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,85% και τη ΔΕΗ στο -3,32%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Εθνική, ΟΤΕ και Τιτάν.

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Grivalia, ΟΛΠ και Aegean. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσε η Coca Cola, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να κλείνουν στο +2,11% και +2,42% αντίστοιχα.

Πηγή: capital.gr