Η αυτοκαταστροφή στην τέχνη, η τάση που εισήγαγε πριν λίγο καιρό ο Banksyόταν ο πίνακας του με τίτλο «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» άρχισε να γίνεται κομμάτια από έναν ειδικό καταστροφέα εγγράφων που τοποθέτησε κρυφά στην κορνίζα, εδραιώνεται.

Ο Lesha Limonov, ένας καλλιτέχνης – σχεδιαστής γραφικών από την Λευκορωσία, εμπνεύστηκε από την κίνηση του γνωστού Βρετανού  καλλιτέχνη του γκραφίτι και δημιούργησε το «Hello from Banksy», μια σειρά από κάρτες δηλαδή, που απεικονίζουν αριστουργήματα της τέχνης και… αυτοκαταστρέφονται, όπως το «Κορίτσι με το Μπαλόνι».

Οι κάρτες που μοιάζουν με μικρές κορνίζες, είναι κατασκευασμένες από χαρτί και μέσω ενός ειδικού μηχανισμού που έχουν στο κάτω μέρος τους, κόβουν το έργο που απεικονίζουν σε λωρίδες. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να μιμηθούν την κίνηση του Banksy, μπορούν να βρουν τις εν λόγω κάρτες στο πωλητήριο του Rijksmuseum στην Ολλανδία.

Το συμβάν με την live αυτοκαταστροφή του πίνακα του Banksy στην δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, όταν μια Ευρωπαία συλλέκτρια έργων τέχνης πλειοδότησε με 1,18 εκατομμύρια ευρώ και είδε μπροστά στα μάτια της το έργο να σχίζεται σε λωρίδες, συνεχίζει να απασχολεί ακόμα την κοινή γνώμη, όντας το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα social media, σχετικά με το αν ο καλλιτέχνης είναι ένας πραγματικός «επαναστάτης» της τέχνης ή ένας μάστερ του μάρκετινγκ.

«Η ανάγκη για καταστροφή είναι επίσης μια δημιουργική ανάγκη», τόνισε ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου και πολιτικός ακτιβιστής, σχολιάζοντας την κίνησή του, που πυροδότησε πολλές αρνητικές κριτικές εναντίον του.

Για την ιστορία, ο περίφημος πίνακας θεωρείται πλέον πως αποτελεί ένα νέο έργο, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει ονομάσει Love is in the Bin (Η αγάπη είναι στον σκουπιδοτενεκέ).

«Αρχικά συγκλονίστηκα, όμως σταδιακά άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως μόλις είχα κάνει δικό μου έναν σταθμό στην ιστορία της τέχνης», δήλωσε η αγοράστρια του πίνακα, για το συμβάν που έμελλε να γίνει ιστορικό.

Σύντομα οι κάρτες θα είναι διαθέσιμες και στο ηλεκτρονικό κατάστημα Shuba.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την ιστορική στιγμή της αυτοκαταστροφής του πίνακα του Banksy:

Πηγή: elculture.gr