Βιβλία για αυτοβελτίωση και μια καλύτερη ζωή…

1)Οι πέντε κλέφτες της ευτυχίας (John Izzo)

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας αφυπνίζει σχετικά με τους εσωτερικούς κλέφτες που φωλιάζουν στην ψυχή μας, μας υποτάσσουν και καταστρέφουν την ευτυχία που είναι φυσική τάση όλων των ανθρώπων. Στο βιβλίο αυτό αναλύονται ξεχωριστά ένας ένας οι κλέφτες: ο Έλεγχος, η Έπαρση, ο Φθόνος, η Κατανάλωση και η Ευκολία. Στην ουσία πρόκειται για τρόπους σκέψης που κλέβουν όχι μόνο την προσωπική μας ευτυχία και ανάπτυξη, αλλά σταματούν και την κοινωνική ευτυχία και ευρυθμία. Με διάφορες τεχνικές, ο John Izzo μας βοηθά να εντοπίσουμε αυτούς τους κλέφτες, να τους σταματήσουμε και να τους αντικαταστήσουμε. Με διάφορα μάντρα (επαναλαμβανόμενες φράσεις) μας συμβουλεύει να ζούμε στο παρόν, να αποδεχόμαστε ό,τι συμβαίνει και να επιλέγουμε την προσωπική ευτυχία ως μοναδική λύση καθώς αυτή είναι προϊόν του μυαλού και όχι αποτέλεσμα των γεγονότων!

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα βιβλίο που αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας. Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως το μυαλό είναι ο ναός της ευτυχίας μας. Αν μπορέσουμε να κυβερνήσουμε αυτόν τον εσωτερικό κόσμο, τότε θα βρούμε την ευτυχία και την γαλήνη που επιδιώκουμε. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν «εξουσιάζουν» συνετά το μυαλό τους. Γι’αυτό, αν αφήνετε τον έλεγχο του μυαλού σας στους πέντε κλέφτες, τότε αυτοί θα κάνουν ό,τι θέλουν με τον εσώτερο εαυτό σας… Εσείς τι επιλέγετε; Την ευτυχία; Ή την παραίτηση;

 2)Το δώρο του θυμού (Αrun Gandhi)

O Arun Gandhi, εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, στο βιβλίο «Το δώρο του θυμού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, παραδίδει 11 μαθήματα ζωής για τον σύγχρονο κόσμο. Ως παιδί ο Αrun αντιμετώπισε πολύ ρατσισμό, με αποτέλεσμα ο θυμός να φουντώσει μέσα του. Αυτό τον οδηγούσε στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς και στην συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων. Στην αντιμετώπιση αυτής της έκρηξης θυμού συνέβαλε ουσιαστικά ο παππούς του, ο Μαχάτμα Γκάντι.

Ο Μαχάτμα τονίζει τη σημασία της μη βίας. Δηλαδή, υπογραμμίζει ότι η βία φέρνει βία. Έτσι, ενώ ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, πρέπει να μάθουμε να τον ελέγχουμε, για να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα και να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους άλλους. Επομένως, ο θυμός είναι σαν ένα καύσιμο που συμβάλλει στην ανακάλυψη του εαυτού μας. Και στην υιοθέτηση θετικών προτύπων και στάσεων ζωής.

Αλεξοπούλου Βασιλική


Βρείτε τα βιβλία στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Διόπτρα:

https://www.dioptra.gr/Vivlio/919/710/Oi-pente-kleftes-tis-eutuxias/

https://www.dioptra.gr/Vivlio/897/710/To-doro-tou-thumou–11-mathimata-zois-apo-ton-pappou-mou-Maxatma-Gkanti/