1. Τι σημαίνει η τέχνη γενικά και η φωτογραφία ειδικότερα για εσάς; Γιατί ασχοληθήκατε με την συγκεκριμένη μορφή τέχνης;

Λατρεύω την τέχνη……, έχω σύζυγο εικαστικό ( γλύπτης , ζωγράφος, φωτογράφος). Φωτογραφίζοντας με την φωτογραφική του συζύγου ανακάλυψα ότι βλέπω και απαθανατίζω όμορφες εικόνες που πριν δεν τις έβλεπα. Και αυτό με συνεπήρε. Έτσι άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά. Άρχισα να ψάχνομαι τεχνικά, να κάνω μαθήματα φωτογραφίας και  απέκτησα δικό μου φωτογραφικό εξοπλισμό.

  1. Ποιοι φωτογράφοι είναι τα πρότυπά σας;

Henri Cartier-Bresson, Andre Kertez,  Dorothea Lange, Joseph Koudelka, Τάκης Τλούπας και πολλοί  άλλοι. 

  1. Τι ψάχνετε να βρείτε σε μια φωτογραφία; Το περιεχόμενο ή την τεχνική αρτιότητα;

Στο ξεκίνημα δεν μπορούσα να ξεχωρίσω μια πραγματικά καλή φωτογραφία. Δεν γνώριζα τι πρέπει να περιέχει ώστε να θεωρείται άρτια. Όσο φωτογραφίζω, τόσο καταλαβαίνω ότι πρέπει το περιεχόμενο  και η αρτιότητα σε μια φωτογραφία   να συμβαδίζουν, ώστε η φωτογραφία να έχει καλλιτεχνική αξία.

  1. Τι σας αρέσει περισσότερο να απαθανατίζετε στις φωτογραφίες σας: τοπία, πορτρέτα;

Μ΄ αρέσει να φωτογραφίζω ανθρώπους στην καθημερινότητά τους . Η αυθόρμητη φωτογράφιση στον δρόμο με συγκινεί, αλλά και  το τοπίο είναι κάτι που με ευχαριστεί σαν εικόνα.  Πολλές φορές μ΄ αρέσει να σκηνοθετώ τις  φωτογραφίες μου .

  1. Η ασπρόμαυρη ή η έγχρωμη φωτογραφία σας κερδίζει περισσότερο και γιατί;

Δεν πρόλαβα την αναλογική φωτογραφία, δεν μπήκα ποτέ σε σκοτεινό θάλαμο. Άρχισα να φωτογραφίζω  ψηφιακά και έγχρωμα. Θεωρώ επανάσταση τεχνολογική να μπει το χρώμα στην φωτογραφία.  Φωτογραφίζω  έγχρωμα……  Πολλά θέματα, όμως, με αγγίζουν περισσότερο σε ασπρόμαυρο.

  1. Έχετε κάνει κάποια έκθεση ατομική η ομαδική;

Ατομική έκθεση δεν έχω κάνει και ούτε το επεδίωξα. Ίσως γιατί δεν έχω τον χρόνο λόγω εργασίας. Έχω λάβει όμως μέρος σε πολλές ομαδικές.

  1. Τον τελευταίο καιρό δουλεύετε πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο project;

Όχι γιατί δεν έχω διαθέσιμο χρόνο… Είναι μια περίοδος της ζωής μου που με απασχολεί η  εργασία μου πολλές ώρες.

  1. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος τέχνης;

Αν τον συγκινεί η φωτογραφία, μπορεί να ασχοληθεί   εύκολα και οικονομικότερα  σήμερα απ’ ό,τι παλαιότερα  με την αναλογική φωτογραφία.  Μπορεί με λίγα χρήματα να αποκτήσει μια αξιόλογη φωτογραφική μηχανή.  Υπάρχουν πολλές σχολές που μπορεί να διδαχτεί την φωτογραφία, υπάρχουν όμως και φωτογραφικές λέσχες  όπως και φωτο-ομάδες που μπορεί να μάθει πολλά και δωρεάν.


ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ


Brigitte Bardot
  • Μια φωτογραφία μπορεί να είναι ένα στιγμιότυπο της ζωής που θα υπάρχει για πάντα, το οποίο δεν θα σταματήσει ποτέ να κοιτάει πίσω σε σένα.