Αποκαλυπτικός για το τι θα περιλαμβάνει ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ – Ελλάδας, που εγκαινιάζεται και επισήμως σε ένα μήνα από τώρα, για να «σφραγίσει» την απογείωση της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, ήταν ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου «Thessaloniki Summit 2018» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Συνοψίζοντας το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» που οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στη χώρα, ρόλο τον οποίο διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή, ο πρέσβης είπε πως «οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως σημαντικό περιφερειακό παίκτη, πύλη για τα Βαλκάνια, εταίρο – κλειδί στις σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, με σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά σχέδια που είναι σε εξέλιξη».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε το 2018 «πολύ μεγάλη χρονιά για τις ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ότι στη ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα «αναδείχτηκαν ευκαιρίες, αλλά και η στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα» και προανήγγειλε ότι στο λεγόμενο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των 2 κυβερνήσεων (ξεκινά στις 13/12 στην Ουάσινγκτον με επικεφαλής από αμερικανικής πλευράς τον ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, και από την ελληνική κυβέρνηση τον αν. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο), η αμερικανική πλευρά θα εστιάσει ακριβώς στο πως θα «κτίσουν» πάνω στη ΔΕΘ.

«Φυσικά», πρόσθεσε καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, «οι επενδυτές θα πάρουν αποφάσεις με βάση αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι είναι ικανή να μετακινήσει εμπόδια. Π.χ. το Ελληνικό είναι ένα σημαντικό θέμα. Δεν πρόκειται να φύγω μέχρι να προχωρήσει το θέμα. Έχουν επενδυθεί εκεί σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια».

Ερωτηθείς σχετικά με τα «σχήματα συνεργασίας» που στήνει η κυβέρνηση με Ισραήλ και Αίγυπτο, Ιορδανία, για την εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας», απάντησε πως «υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει τις τέτοιες σχέσεις, για σταθερότητα αλλά και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Η Ελλάδα προσέρχεται στις τέτοιες διμερείς επαφές, με πολλές ιδιότητες, π.χ. πηγαίνει σαν κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (…) Αναπτύσσει, εξάλλου, πολυεπίπεδες σχέσεις μαζί τους στην ενέργεια, τις επιχειρήσεις, την άμυνα και ασφάλεια, (…) Θέλουμε να δούμε τέτοιες σχέσεις να προχωράνε, να μετέχουμε κι εμείς στα τέτοια σχήματα συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο θα είναι κομμάτι του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον».

«Άλλωστε», τόνισε, παραπέμποντας στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων «ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επέστρεψε σε αυτή την περιοχή του πλανήτη (…) Και αυτό είναι ένα σημείο που θα συζητήσουμε στο στρατηγικό διάλογο, καθώς έχουμε σε αυτή την περιοχή συγκλίνοντα συμφέροντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σούδα έχει την πιο πολλή κίνηση σήμερα απ’ ότι εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την πλατφόρμα και δεν είναι μυστικό πως δεν είναι μόνο ο 6ος στόλος στην περιοχή».

Σχετικά τέλος, με την πλάτη που βάζει η κυβέρνηση στις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής, ο Πάιατ ήταν εξίσου αποκαλυπτικός, ξεκαθαρίζοντας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στις δυο κυβερνήσεις είναι απόλυτη και θα συνεχίσει. Θα δουλέψουμε θα συνεργαστούμε στενά με Ευρωπαίους εταίρους για να ολοκληρωθεί. Έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, που όπως είπε νωρίτερα και η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ (σ.σ: σε προηγούμενη συνεδρία) η Ρωσία έχει προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει. Η Συμφωνία θα ξεκλειδώσει όλη την περιοχή, θα επηρεάσει το πώς διάφοροι σκέφτονται για το Κόσσοβο, το πως θα προχωρήσει στο μέλλον η Σερβία, που ελπίζω να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή οικογένεια».