Aπειλή για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας χαρακτηρίζει o οίκος αξιολόγησης Fitch τα «κόκκινα» δάνεια, σχολιάζοντας την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαραίνουν τους ισολογισμούς τους, σε σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά τα βήματα που γίνονται για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα σχέδια αυτά θα καταφέρουν να μειώσουν τους κινδύνους που ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα πάντα με τη Fitch, ο προϋπολογισμός που ψήφισε η ελληνική βουλή για το 2019 ανατρέπει μερικώς κάποια μέτρα που είχαν προνομοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, όπως για παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις και τις υψηλότερες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο προϋπολογισμός μειώνει, επίσης, τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων.

«Το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 επιβεβαιώνει ότι, παρά το γεγονός πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω, κατά γενική ομολογία είναι συνεπής η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος και σημειώνει πως, την ίδια στιγμή, «τα σχέδια που βρίσκονται στα σκαριά και έχουν στόχο τη μείωση του φορτίου των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών παίρνουν πλέον μορφή, ωστόσο παραμένει αβέβαιο και ασαφές εάν μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς των κινδύνων από τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως οι πολιτικές προκλήσεις παραμένουν για την Ελλάδα, ιδίως όσο η χώρα στοχεύει σε τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει πως «οι πρόσφατες προτάσεις – σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καταδεικνύουν πως υπάρχει πολιτική στήριξη για τέτοιου είδους πολιτικές».

«Παρά το γεγονός πως μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία είναι πιθανή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένει ακόμα ασαφές το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει», συνεχίζει.

«Είναι άγνωστη η διάθεση των επενδυτών για ομόλογα που συνδέονται με ελληνικά NPEs, είναι άγνωστο αν το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες περί κρατικών διασώσεων, είναι άγνωστος ο αντίκτυπος τόσο στις τράπεζες όσο και στη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Fitch, «χωρίς μία περισσότερο δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs, οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα παραμένουν σημαντικοί για το πιστωτικό προφίλ της χώρας».

Πηγή: tanea.gr