Το δεύτερο ταξίδι του στη Μόσχα από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, τρία χρόνια μετά το προηγούμενο. Ενα ταξίδι ιδιαίτερα σημαντικό για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας οι οποίες δοκιμάστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, με φόντο τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για ένα ταξίδι το οποίο «έκλεισε» πριν από δύο μήνες και που κατά τη διάρκειά του ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί τόσο με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά κυρίως με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το μέγαρο Μαξίμου, Τσίπρας και Μεντβέντεφ θα συναντηθούν αύριο το πρωί στις 11.30, ενώ στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των δύο ανδρών, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και στη συνέχεια θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στον Κήπο Αλεξάνδρου.

Η ατζέντα των συνομιλιών θα είναι «φορτωμένη». Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση.

Οσον αφορά το κομμάτι της οικονομίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον τομέα της ενέργειας, με τον αγωγό «Turk-Stream» να αποτελεί νέα παράμετρο στην πολύπλοκη εξίσωση της ελληνικής φιλοδοξίας να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος. Από τις συζητήσεις βέβαια δεν θα λείπουν οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, αλλά και περιφερειακά θέματα όπως η Συρία και η Λιβύη.

Επενδύσεις

Η προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα έχει κρατήσει αρκετό καιρό. Υπενθυμίζεται ότι στη ρωσική πρωτεύουσα μετέβη στα τέλη Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ ήδη βρίσκεται εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει σειρά σημαντικών επαφών στο πλαίσιο της 11ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Οι εργασίες της 11ης ΜΔΕ αποσκοπούν στην προώθηση των δράσεων της διμερούς συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς και στον σχεδιασμό και την προώθηση συναφών μελλοντικών δράσεων.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα έκανε σαφές ότι «η Αθήνα ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις, μεταξύ άλλων και από φιλικές χώρες όπως η Ρωσία», σημειώνοντας ότι «ρωσικές επιχειρήσεις επενδύουν ήδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα».

efsyn.gr