Ως το λίκνο της δημοκρατίας, η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, τι σημαίνει η πολιτική. Ωστόσο, τα τελευταία οκτώ χρόνια, οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ βουλευτών της αριστεράς και της δεξιάς, επισκιαζόταν από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και από τη σειρά των προγραμμάτων διάσωσης που συνέταξαν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Αθήνα έχει βρεθεί σε μόνιμη αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η οποία κορυφώθηκε με την κρίση του 2015 όταν η Ελλάδα σχεδόν βγήκε από το ευρώ μετά από ένα δραματικό δημοψήφισμα. Οι πολιτικοί κάθε πτέρυγας, δεν είχαν μεγάλο περιθώριο για ελιγμούς, καθώς η οικονομική πολιτική υπαγορευόταν από το μνημόνιο κατανόησης με τους θεσμούς, οι οποίοι επέβαλαν δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο, και είναι αναζωογονητικό να αισθάνεται μια αίσθηση επιστροφής στην πολιτική κανονικότητα, εν όψει των εκλογών το επόμενο έτος. Οι πολιτικοί έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να κατηγορούν τις Βρυξέλλες, και φαίνονται πιο εστιασμένοι σε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν για τους ψηφοφόρους. Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κυβερνώντος κόμματος, και της Νέας Δημοκρατίας, της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι έντονη. Αλλά δίνει την εντύπωση μιας χώρας που λαχταρά για κανονικότητα.

Βοηθά και η βελτιωμένη οικονομία. Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι σε τροχιά ανάπτυξης περί το 2% φέτος, καθώς οι εξαγωγές αρχίζουν να ανακάμπτουν. Η ανεργία έχει τελικά υποχωρήσει κάτω του 20% αφού έφτασε στο ανώτερο επίπεδο, σχεδόν στο 30%, το 2013. Ασφαλώς, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν διστακτικές να επενδύσουν εξαιτίας των υψηλών φόρων και της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Τα επίπεδα φτώχειας παραμένουν απαράδεκτα. Αλλά υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα από τα ατελείωτα δεινά –κάποια αυτοεπιβαλλόμενα- που έπληξαν την ελληνική οικονομία για το μεγαλύτερος μέρος της δεκαετίας.

Οι δημοσιονομικές προοπτικές είναι επίσης πιο θετικές. Το εθνικό χρέος παραμένει ακόμη σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ. Αλλά η χώρα ανταποκρίνεται στους στόχους που απαιτούν οι δανειστές. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σχεδόν στα 6,5 δισ. ευρώ. Αυτό δίνει χώρο στην κυβέρνηση να αποφύγει περισσότερες περικοπές και να αυξήσει τις δαπάνες.

Η πολιτική συζήτηση έχει μεταβληθεί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία αποδέχονται τώρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της και των διεθνών επενδυτών. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κατηγορούνται συχνά για το ότι βάθυναν την κρίση, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον το κύριο focus των Ελλήνων πολιτικών. Τα βλέμματά τους είναι στραμμένα στις γενικές εκλογές του επομένου έτους: μια πολιτική διαμάχη που θα μπορούσε να καθορίσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που έφερε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και πίσω ξανά, πιστεύει πως ήρθε να ώρα να βοηθηθούν αυτοί που επλήγησαν από την ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει στα λόγια μόνο τις επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας μια μείωση της εταιρικής φορολόγησης από το 29% στο 25% στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά το κύριο ενδιαφέρον του κόμματος βρίσκεται αλλού. Επιθυμεί να ενισχύσει το δημόσιο τομέα προσλαμβάνοντας περισσότερους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, είναι ριζικά διαφορετικές. Ο businessman με σπουδές στο Harvard θέλει να μειώσει τις δαπάνες για να χρηματοδοτήσει μια γενναία μείωση των φόρων. Θέλει επίσης να επανεξετάσει τις συντάξεις, ενισχύοντας τις ιδιωτικές παροχές.

Οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τη Νέα Δημοκρατία ως «νεοφιλελεύθερη» και ανίκανη να αποκαταστήσει τον κατεστραμμένο κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Αλλά έχουν ένα εις βάρος τους ιστορικό να υπερασπιστούν. Η τελευταία ύφεση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους, όταν ο Τσίπρας και ο τότε ΥΠΟΙΚ του Γ.Βαρουφάκης, επέμειναν στην αντιπαράθεση με τους πιστωτές. Η Ελλάδα έχασε μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ανάκαμψης στην Ευρώπη. Η σύγκριση με την Πορτογαλία –η οποία αναπτύχθηκε περισσότερο από 12% στο διάστημα 2014-2017, ενώ η Ελλάδα ήταν στάσιμη- είναι βάναυση.

Οι εγχώριοι επενδυτές θέλουν απελπισμένα αλλαγή. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, λόγω των χαμηλότερων φόρων. Άλλοι κάνουν λόγο για απουσία προόδου στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για επίθεση σε ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλά παρά την ελκυστικότητα της ΝΔ στις πιο πλούσιες τάξεις, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη απήχηση στους φτωχούς. Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκινά, θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τσίπρα.

Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τη διακυβέρνηση δύσκολη για όποιον έχει την εξουσία. Σχεδόν τα μισά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα είναι μη εξυπηρετούμενα, και οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους φέτος. Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση μέχρι να έλθει μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία. Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολο να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις και θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εντάσεις με την ΕΕ. Η παραγωγικότητα βρίσκεται ακόμη κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς το brain drain απορροφά τα ταλέντα έξω από τη χώρα. Η εγχώρια κατανάλωση παραμένει υποτονική, μετά από μια δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Αλλά τουλάχιστον η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να πάρει την τύχη ξανά στα χέρια της. ενώ αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πετύχει, είναι ευπρόσδεκτα τυχόν ελπιδοφόρα σημάδια.