Με βαριές απώλειες συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας στις οικονομίες των δύο χωρών και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι δείκτες κατέγραψαν βουτιά την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Dow Jones να υποχωρεί συνολικά 4,5%, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις ήδη βαριά τραυματισμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά τη σύλληψη της CFO του κινεζικού κολοσσού Huawei.

H οικονομική διευθύντρια της Huawei, η οποία συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ζήτησε σήμερα να αφεθεί ελεύθερη επικαλούμενη προβλήματα υγείας. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση της 46χρονης Μενγκ Ουάνγκζου την οποία κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρείας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 472,58 μονάδες (-1,90%) στις 23.931,00 μονάδες, ο S&P 500  υποχωρεί κατά 42,75 μονάδες (-1,62%) στις 2.591,35 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 67,76 μονάδες (-0,97%) στις 6.902,12 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο η  Intel κινείται σε ανοδικό έδαφος, στα 46,45 δολ. με άνοδο 0,21 δολ. ή σε ποσοστό 0,45%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Εxxon Mobil (-3,57%), η JP Morgan Chase (-3,45%) και η Chevron (-3,21%).

Ο τίτλος της Apple σημειώνει βουτιά 2% μετά την ανακοίνωση της Qualcomm Inc. ότι έχει πετύχει μια διαταγή κινεζικού δικαστηρίου κατά της Apple Inc. η οποία απαγορεύει την πώληση ορισμένων μοντέλων του iPhone στη χώρα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Apple παραβιάζει δύο πατέντες της Qualcomm και εξέδωσε προσωρινά μέτρα κατά της πώλησης των iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X, όπως ανακοίνωσε η Qualcomm.

Η απόφαση είναι μέρος μιας παγκόσμιας διαμάχης μεταξύ των δύο αμερικανικών εταιρειών για τα τέλη αδειοδότησης που χρεώνει η Qualcomm για τη χρήση τεχνολογίας που, σύμφωνα με την ίδια, υποστηρίζει τα συστήματα όλων των σύγχρονων τηλεφώνων.

Η επερχόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve (18-19 Δεκεμβρίου) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell θα βρεθούν στο επίκεντρο καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο. Σημερινά δημοσιεύματα φέρουν την πρωθυπουργό να σχεδιάζει την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας προκειμένου να αποφύγει μια ντροπιαστική συντριβή.

Πηγή: capital.gr