Έχετε φάει πριν από λίγο και νιώθετε μια επώδυνη αίσθηση στο κέντρο του στέρνου σας. Είναι μια ακίνδυνη καούρα ή θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό;

Η καούρα
Η καούρα είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ή πιο απλά όξινης παλινδρόμησης. Σε αυτή την περίπτωση, τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο προκαλώντας ένα επώδυνο «κάψιμο» ακριβώς πίσω από το στέρνο. Και δεν είναι παράδοξο, που συχνά η αίσθηση αυτή παρερμηνεύεται ως καρδιακή προσβολή. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στατιστικά των ΗΠΑ, από τις πάνω από 8.000.000 επισκέψεις σε επείγοντα για πόνο στο στήθος κάθε χρόνο, περίπου οι μισές περιπτώσεις αποδίδονται τελικά σε έντονη καούρα.

Η καρδιακή προσβολή
Ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από ανεπαρκή αιμάτωση της καρδιάς (στηθάγχη) ή από καρδιακή προσβολή περιγράφεται συχνά ως μια αίσθηση σφιξίματος, δυσφορίας ή πίεσης, παρά σαν κάψιμο. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά. «Η δυσφορία στο στήθος που προκαλείται από την άσκηση είναι πολύ  πιθανότερο να σχετίζεται με πρόβλημα της καρδιάς” εξηγεί η Δρ. Michelle O’Donoghue, ειδικός καρδιαγγειακής υγείας στο Brigham and Women’s Hospital, ίδρυμα που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μπορεί όμως κάποιος να έχει στηθάγχη που δεν σχετίζεται με φυσική δραστηριότητα, επισημαίνει.

Εάν νιώθετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Και πηγαίνετε στα επείγοντα εάν ταυτόχρονα νιώθετε δυσκολία στην αναπνοή, έντονο ιδρώτα, χλωμιάσετε ή νιώθετε πολύ αδύναμοι.

Καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη: Τα συνηθισμένα συμπτώματα 
Σφίξιμο, πίεση, τσιμπήματα ή αμβλύς πόνος, πιο συχνά στο κέντρο του στήθους.
Πόνος που εξαπλώνεται στους ώμους, τον αυχένα ή τα χέρια.
Άτακτοι ή γρήγοροι παλμοί.
Κρύος ιδρώτας ή υγρό δέρμα.
Ζαλάδα και αδυναμία.
Δύσπνοια.
Ναυτία, δυσπεψία και ίσως εμετός.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από φυσική κόπωση ή έντονο άγχος.

Καούρα: Τα συνηθισμένα συμπτώματα 
Αίσθηση καψίματος που ξεκινά από τον θώρακα.
Πόνος που μετακινείται ψηλά προς το λαιμό σας αλλά τυπικά δεν αντανακλά στους ώμους, τον αυχένα ή τα χέρια.
Αίσθηση τροφής που ανεβαίνει στο στόμα.
Πικρή ή όξινη γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού σας.
Πόνος που επιδεινώνεται όταν είστε ξαπλωμένος ή σκύβετε.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μεγάλο ή πικάντικο γεύμα.

Πηγή: capital.gr