Από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ κυκλοφόρησε η νουβέλα του Νίκου Τακόλα, «ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ», τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα. Πρόκειται για βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που προκήρυξαν οι παραπάνω εκδόσεις. Η πρώτη παρουσίασή του έγινε, ήδη, στις 11.12.2018 στο Café-Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ»

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. 1915. Στρατοί και στόλοι συρρέουν στη Θεσσαλονίκη, που ήδη είναι  ένα μωσαϊκό φυλών, θρησκειών, οσμών και χρωμάτων, προσφύγων από παντού και τραυματιών. Έλληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι, Τούρκοι, βλάχοι, τσιγγάνοι ζουν κοντά κοντά, πότε ειρηνικά και πότε με τριβές. Τότε έρχονται τα στρατεύματα της Αντάντ, Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι και άλλοι Ευρωπαίοι.  Ο πληθυσμός σκαρφαλώνει από εκατόν πενήντα στις πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους. Οι μοίρες των ανθρώπων αλέθονται στα σαγόνια του πολέμου. Ταυτόχρονα η πόλη γίνεται μια απέραντη πανήγυρη, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και των κακόφημων συνοικιών, Κανάλ Ντ’ Αμούρ, Μπάρας και Οδού Ειρήνης. Φώτα, μουσικές, πορνεία και αλκοόλ δίνουν μια άλλη όψη στο πολεμικό δράμα, που εκτυλίσσεται στα μέτωπα έξω απ’ την πόλη. Η Θεσσαλονίκη επεκτείνεται συνεχώς με στρατόπεδα και νεκροταφεία πολέμου.

H Αυγερινή Γιαννακού, ελληνογαλλίδα, καθηγήτρια Γαλλικών και ο Μορίς Ντιμόν αξιωματικός της Γαλλικής Σαιν Συρ περιδινίζονται στον ανεμοστρόβιλο ενός δύσκολου έρωτα, παράφορου αλλά καταδικασμένου και μοιραίου, στις καμάρες και στις κατακόμβες της πόλης. Στο βιβλίο ανακατεύονται Ινδοί και Ασιάτες παραγιοί, φερμένοι από τους Αγγλογάλλους, με τις συνήθειές τους, τις κόμπρες και τις μαγγανείες τους, ενώ Κομοτηναίοι ντεβετζήδες (καμηλιέρηδες), κουβαλάν οπλισμό στα δυσπρόσιτα. Το αερόπλοιο Zeppelin  βομβαρδίζει την πόλη. Οι δύο ήρωες του βιβλίου μπλέκονται με κατάσκοπους, αντικατάσκοπους και τα μπαρ της πόλεις. Τότε ξεσπάει και η Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, που την αποτέφρωσε και άλλαξε οριστικά την όψη της, από πόλη της Ανατολής σε δυτική συμπρωτεύουσα. Και σ’ αυτές τις 32 ώρες της  Πυρκαγιάς γεννιέται μια νέα Θεά, που ταυτίζεται με τη μοίρα της πόλης. Ήταν 1917…

 

Το βιβλίο:

ΟΙ 32 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ

Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ

Σελ. 121

Τιμή : 10€

(Αν δεν το έχει το βιβλιοπωλείο σας, δώστε παρακαλώ παραγγελία. Για βιβλία δώρων ή για ό,τι δεν βρίσκετε, επικοινωνήστε με τον εκδότη ή για πληροφορίες με τον συγγραφέα, Νίκο Τακόλα ntakolas@gmail.com ).

Οι Βιβλιοπαρουσιάσεις θα συνεχιστούν, μετά τις γιορτές και στην επαρχία

Καλές γιορτές

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΑΚΟΛΑ