Mισόν αιώνα έλειψε η «Μανόν» από την αθηναϊκή μουσική ζωή. Ωστόσο, η όπερα του Μασνέ επέστρεψε δυναμικά. Με μια φιλόδοξη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος που ήρθε να επιβεβαιώσει την εντυπωσιακή εξέλιξη του ίδιου του οργανισμού και να «κλείσει» με τον πλέον αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο τρόπο το 2018.

Η όπερα, μια από τις διασημότερες του γαλλικού ρεπερτορίου, έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 1884 και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του αβά Πρεβό με θέμα τον άτυχο έρωτα του ιππότη Ντε Γκριέ για την όμορφη επαρχιωτοπούλα Μανόν. Η νεαρή κοπέλα πόθησε τα πλούτη και τη μεγάλη ζωή στο Παρίσι κι αφού τα γεύθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, κατηγορήθηκε για πορνεία, απελάθηκε και κατέληξε να πεθάνει από εξάντληση στον δρόμο προς το λιμάνι της Χάβρης με τον Ντε Γκριε να καταστρέφει τη ζωή του ακολουθώντας την αγαπημένη του.

Η παράσταση της Λυρικής_ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού_ κατόρθωσε να φωτίσει όλες τις αρετές του έργου με προεξάρχουσα την ίδια τη μουσική του Ζυλ Μασνέ ο οποίος εξέφρασε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη γαλλική μπελ επόκ, την αισθητική και τις αξίες της.

Η σύγχρονης αισθητικής σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου ανταποκρίθηκε μ΄αξιοσημείωτη πληρότητα σ΄ένα στοίχημα ομολογουμένως δύσκολο. Δυνατές εικόνες που συνδύασαν φινέτσα και σκληρό, κάποιες φορές, ρεαλισμό δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα απόλυτα συνεκτικό, υψηλής αισθητικής, καλοδουλεμένο και ταυτόχρονα τολμηρό και μοντέρνο. Αρωγοί σ΄αυτό τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ και οι φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου.

Η διεθνώς διακεκριμένη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου στον ρόλο της Μανόν χάρισε στο κοινό μια ερμηνεία εντυπωσιακή τόσο φωνητικά όσο και υποκριτικά «φωτίζοντας» όλες τις διαφορετικές πτυχές της νεαρής ηρωίδας έτσι όπως αποκαλύπτονται στην πορεία από τη διστακτική της άφιξη στο Παρίσι ως την γεμάτη μετάνοια κατάληξη. Θαυμάσια ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του Ντε Γκριέ ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος αλλά και οι υπόλοιποι ερμηνευτές: ανάμεσά τους ο Διονύσης Σούρμπης στον ρόλο του Λεσκό, ο Πέτρος Μαγουλάς ως Κόμης Ντε Γκριέ, ο Χάρης Ανδριανός στον ρόλο του Ντε Μπρετινί. Οι επόμενες παραστάσεις της «Μανόν» θα δοθούν στις 19,21,23,26 και 30/12 (στις 21,26 και 30/12 τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η Χριστίνα Πουλίτση) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Λυρική έχει κάθε λόγο να γιορτάζει!…

Πηγή: tovima.gr