Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνουν οι αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού, που επρόκειτο να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου. Οπως υποστηρίζει ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, οι αυξήσεις δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, ειδικά για τον σταθμό των Μαλγάρων, μια σημαντική αύξηση βρίσκει εμπόδιο στη σύμβαση παραχώρησης της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Η απόφαση, την οποία συνυπέγραψαν τον Ιούνιο ο κ. Σπίρτζης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Προέβλεπε την αναπροσαρμογή της χρέωσης στα διόδια από 0,03 ευρώ/χλμ. σήμερα σε 0,05 ευρώ/χλμ. (το ύψος των διοδίων σε κάθε σταθμό υπολογίζεται με βάση την απόστασή του από τον επόμενο σταθμό). Η αύξηση αυτή θα οδηγούσε σε μικρές μεταβολές σε κάποιους σταθμούς, αλλά πολύ σημαντικές σε άλλους όπως τα Μάλγαρα (από 1,20 ευρώ στα 3 ευρώ για τα Ι.Χ.).

«Προφανώς η αύξηση δεν θα εφαρμοστεί», λέει στην «Κ» ο υπουργός Υποδομών. «Υπάρχουν δύο σημαντικά “κωλύματα”. Το πρώτο είναι ότι δεν έχει δοθεί η έγκριση της Ε.Ε. (DG MOVE), όπως προέβλεπε η απόφαση και αυτό έχει να πει πολλά για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση το ΤΑΙΠΕΔ. Το δεύτερο αφορά την “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”, το τμήμα της οποίας ξεκινά μετά τα Μάλγαρα. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, δεν μπορεί η τιμή των διοδίων στα Μάλγαρα να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη χρήση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί. Επομένως, αν εφαρμοστεί τόσο μεγάλη αύξηση στα Μάλγαρα, η “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” θα μπορεί να αξιώσει αποζημιώσεις. Αυτά τα έχουμε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό και στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Εγνατία Α.Ε.. Μάλιστα, θα στείλουμε υπενθύμιση στην Εγνατία ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση και ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι απαλλαγές για ανέργους, ΑμεΑ και ακριτικές περιοχές».

kathimerini.gr