Το βιβλίο «Οι Πριγκίπισσες της Αρχαιότητας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους, διότι συνάδει με την έμφυτη παιδική ανατρεπτικότητα, τη φαντασία και την δημιουργικότητα των μικρών μας φίλων.

Πρόκειται για επτά ιστορίες επτά όμορφων και γνωστών πριγκιπισσών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, της Ευρώπης, της Ναυσικάς, της Δανάης, της Ανδρομέδας, της Λήδας, της Αριάδνης και της Αταλάντης. Οι ηρωίδες, των οποίων την ιστορία διαβάζουμε ξεχωριστά, είναι πρότυπα γενναιότητας και θάρρους, καθώς δεν διστάζουν μπροστά στον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη, η θαρραλέα πριγκίπισσα της Σιδώνας, ανεβαίνει στην ράχη ενός ρωμαλέου ταύρου χωρίς να φοβάται, ενώ η Ναυσικά βοηθά τον ναυαγό Οδυσσέα προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες. Άλλες πριγκίπισσες πάλι θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες έως ότου κατορθώσουν να επιτύχουν τα σχέδιά τους ή να γλιτώσουν από τις θεότητες που τις κατατρέχουν. Για παράδειγμα, η ατίθαση Δανάη θα κατορθώσει να φέρει στον κόσμο τον γιο της Περσέα, παρά τα εμπόδια που βάζει στον δρόμο της ο πατέρας της Ακρίσιος. Και η Ανδρομέδα θα αυτοθυσιαστεί για να σώσει τον λαό της. Διαβάζοντας την ιστορία της Λήδας καταλαβαίνουμε πώς γεννήθηκε η Ωραία Ελένη της Σπάρτης, που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια φιλονικία Έλληνες και Τρώες. Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική μυθολογία χωρίς την ιστορία της όμορφης Αριάδνης και του Θησέα, που συνεργάστηκαν για να εξολοθρεύσουν τον βάναυσο Μινώταυρο, στον οποίο θυσιάζονταν νέοι και νέες από την Αθήνα. Τέλος, η πολεμίστρια Αταλάντη επιβιώνει στην φύση με την βοήθεια μίας αρκούδας και συναγωνίζεται στο τρέξιμο τον Μελανίωνα.

 

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του βιβλίου είναι το γεγονός πως ενώ πρόκειται για παραμυθιακή αφήγηση, εμπεριέχει τον ρεαλισμό των ιστοριών που γνωρίζουμε από την μυθολογία. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς μας αναγνώστες να μάθουν κάτι από την ιστορία του τόπου τους, αλλά με τερπνό και ωφέλιμο τρόπο. Έπειτα, οι επτά ιστορίες είναι δοσμένες σε λόγο πολύ λιτό, που ρέει με ευκολία και είναι κατανοητός. Οι αφηγήσεις είναι σαφείς και περιέχουν εντυπωσιακές περιγραφές με πληθώρα επιθετικών προσδιορισμών που ευνοούν την γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών.Ενδεικτικά παραθέτω ένα απόσπασμα:

«Τι λαμπερό πρωινό στην παραλία του βασιλείου της Σιδώνας! Ο ήλιος χάιδευε την άμμο με τις αχτίδες του και τα καβουράκια συναγωνίζονταν σε ταχύτητα το κύμα. Λίγο πιο πέρα, τρεις νεαρές κοπέλες γελούσαν, με τα γυμνά τους πόδια να πατούν απαλά πάνω στους χρυσούς κόκκους της άμμου και με τα μακριά τους μαλλιά λυτά».

Το βιβλίο αυτό είναι μία προσπάθεια των Ροξάν Μαρί Γκαλιέ και Κατί Ντελανσέ, που εκτός των προαναφερθέντων, περιέχει ωραία εικονογράφηση που συμβάλλει στην κατανόηση του περιεχομένου και διέπεται από τους αισθητικούς κανόνες της χρωματικής αρμονίας, της σύνθεσης και του σχεδίου.

Θεωρώ πως «Οι Πριγκίπισσες της Αρχαιότητας» είναι ένα καλό παιδικό βιβλίο που σέβεται τα παιδιά και τον κόσμο τους. Αξίζει σίγουρα μία θέση τόσο στην βιβλιοθήκη σας, όσο και στην καρδιά σας. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και φυσικά σε εκπαιδευτικούς και γονείς που αναζητούν αφόρμηση για να ασχοληθούν με την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Αλεξοπούλου Βασιλική


Βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003716/oi-prigkipisses-ths-arxaiothtas