Πώς προέκυψε ο νέος αυτός εκδοτικός οίκος;

Από την αγάπη μας για τα βιβλία, τα όμορφα κείμενα, τη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού. Και κάθε φορά που καλωσορίζουμε ένα βιβλίο αισθανόμαστε την αγάπη να τροφοδοτεί τα επόμενα βήματά μας. H ιδέα να φτιάξουμε έναν Εκδοτικό Οίκο ξεκίνησε από τη δική μας ανάγκη να εκδώσουμε βιβλία που εμείς πρώτα θα θέλαμε να διαβάσουμε και να στηρίξουμε νέες προσπάθειες. Γι’ αυτό και βασικό κριτήριο στις επιλογές μας είναι μια απλή σκέψη: «θα το ήθελες στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου;» Προσπαθούμε, και μέχρι στιγμής πιστεύουμε πως είμαστε σε καλό δρόμο, να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο «ομάδας» με τον συγγραφέα και όχι μιας επιχείρησης με τα στενά όρια του όρου. Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει επιβεβαιώνοντας ή όχι τις επιλογές μας.

Ποιο το εκδοτικό του έργο (τίτλοι);

Από τα τέλη του 2015 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα, έχουμε δεκατρείς τίτλους σε αρκετά λογοτεχνικά είδη.

Το 2015 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Πού πάει το λευκό όταν το χιόνι λιώνει;» (Καλλιόπη Πασσιά).

Το 2016 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Ηλιοτριβείο» (Κώστας Μοναστήρας)

το μυθιστόρημα με τίτλο «ε.σύ» (Γιώργος Σπυράκης)

το συλλογικό έργο με τίτλο «2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός “Μίμης Σουλιώτης”» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» και το συλλογικό έργο με τίτλο «#εξω_φυλλα» σε συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών.

Το 2017 κυκλοφόρησε από την Εκδοτική μας το συλλογικό έργο «Η τελευταία μέρα»

η συλλογή αφηγημάτων «Δεκαεπτά φορές» (Γιώργος Σπυράκης)

η ποιητική συλλογή «Ελλείψει συνοχής» (Γιώργος Γεωργούλας)

η νουβέλα «Το απάγκιο» (Μιχαήλ Μιχαλιός)

και το μυθιστόρημα «Λάττε ντεκαφεϊνέ» (Σταύρος Ζαφειράκης).

Τέλος, το 2018 μας βρήκε με μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Big Bang» (Νίκος Λούβρος)

 

ένα συλλογικό eBook με τίτλο «#to_mnimio_tou_agnostou_kallitexni»

και το νέο βιβλίο του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης (Κ.Κ. Διαβατων) με τίτλο «Όνειρα απόδρασης».

 Σε μια περίοδο μεγάλης εκδοτικής παραγωγής σε σχέση με τον σταθερό αριθμό των αναγνωστών, πώς εκτιμάτε την αποδοχή του εκδοτικού σας οίκου;

Εμείς μάλλον ανήκουμε στους ρομαντικούς που πιστεύουν ότι ο αριθμός των αναγνωστών δεν παραμένει σταθερός, αλλά σταδιακά αυξάνεται. Άλλωστε πώς ορίζεται ο αριθμός αυτός; Αν ορίζεται από τις πωλήσεις των αντιτύπων, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα έγκυρος, καθώς στις μέρες υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο που τον ενδιαφέρει, όπως τα e-books ή ο ανοιχτός-ελεύθερος δανεισμός. Η εκδοτική παραγωγή είναι σίγουρα μεγαλύτερη απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Σημαίνει πως οι επιλογές αυξάνονται –άρα αντίστοιχα και οι αναγνώστες–, νέοι συγγραφείς βρίσκουν βήμα και καινούργια είδη γραφής συστήνονται στο κοινό.

Η αποδοχή της LIBRON από τους αναγνώστες είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αλλά είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα για να μπούμε σε διαδικασία αποτίμησης. Νιώθουμε πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και πολύ κόσμο που μας στηρίζει με την καρδιά του στη σκέψη και στην προσπάθεια αυτή.

Είχατε κάποια «στήριξη» και σε ποιόν τομέα;

Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει αυτό που κάνουμε κι εκπροσωπούμε. Κυρίαρχη στήριξη αποτελεί ο κάθε ένας συγγραφέας που θα στείλει το έργο του προς έκδοση. Όταν κάποιος υποβάλει το έργο του προς αξιολόγηση αυτό είναι τιμητικό από μόνο του, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα εκδοθεί σε εμάς.

Αντίστοιχα άνθρωποι που εκπροσωπούν χώρους είναι πάντα πρόθυμοι να μας ακούσουν και να μας φιλοξενήσουν.

Πόσους νέους εκδοτικούς οίκους θεωρείτε –κατά την γνώμη σας πάντα- ότι αντέχει το εκδοτικό τοπίο στην χώρα μας;

Το βιβλίο και η συγγραφή δεν έχει όρια. Αυτό μας διδάσκει η ενασχόληση με τον χώρο. Σίγουρα οι αναγνώστες θέλουν και διεκδικούν επιλογές. Το πιο σημαντικό είναι ίσως οι εκδότες να είναι κοντά στο ρεύμα και να τολμούν, όπως αντίστοιχα και οι συγγραφείς να προσπαθούν μόνο για το καλύτερο.

Το τοπίο είναι ανοιχτό, απέραντο όσο και οι σελίδες μιας ιστορίας.

 Σε ποια «δεξαμενή» αναγνωστών θεωρείτε ότι πρέπει να στραφούμε για να προσελκύσουμε νέο αναγνωστικό κοινό;

Ίσως οι δεξαμενές να ξεχειλίσουν, οπότε καλύτερα ας μιλήσουμε για ωκεανούς, απέραντους και αιώνιους. Εκεί που για όλους υπάρχει χώρος και που όλοι μπορούν είτε να κολυμπήσουν είτε να βουτήξουν στο σκοτάδι του βυθού.

Κάθε άλλη προσέγγιση φαντάζει λογιστική και επιχειρηματική. Ας μείνουμε στο όραμα και προχωράμε.

Θεωρείτε ότι η αγορά βιβλίου μέσω διαδικτύου μεγάλωσε τον αριθμό πωλήσεων βιβλίων ;

Στο πλαίσιο μιας γενικότερης στροφής των καταναλωτών προς τις διαδικτυακές αγορές, θεωρούμε πως και ο αριθμός πωλήσεων των βιβλίων έχει αυξηθεί. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως οι αγορές αυτές θα αντικαταστήσουν ποτέ είτε τα μεγάλα είτε τα μικρά βιβλιοπωλεία, όπου εξακολουθούμε να παρατηρούμε πως παραμένουν γεμάτα από ανθρώπους που ψάχνουν το επόμενο βιβλίο που θα αγοράσουν διαβάζοντας ένα ακόμα οπισθόφυλλο.

Τα επόμενα εκδοτικά σας σχέδια ποια είναι;

Μόλις κυκλοφόρησε από εμάς το συλλογικό έργο «Όνειρα απόδρασης», το δεύτερο βιβλίο από τη LIBRON που μας εμπιστεύτηκε το 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης και συμπεριλαμβάνει κείμενα μαθητών-κρατουμένων από τις φυλακές Διαβατών, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Υπάρχουν στο ατελιέ μας διάφορα κείμενα που δουλεύουμε, μια συλλογή διηγημάτων, μια ακόμα νουβέλα και ένα μυθιστόρημα. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και ταυτίζονται τόσο με το όραμα του συγγραφέα όσο και το δικό μας.

Ανάμεσα στα βιβλία όμως σίγουρα αναζητάμε χρόνο για κάποια εργαστήρια γραφής και παρουσιάσεις που θα μας φέρουν και πάλι στην επικοινωνία με τους αναγνώστες.

LIBRON Εκδοτική Διεύθυνση:Λουκιανού 25 & Χάρητος 106 75 Κολωνάκι

Web site:www.libron.gr