Η χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο πυκνή, με αποτέλεσμα τα παρτέρια και τα αυτοκίνητα να καλυφθούν από το χιόνι, ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στις συνοικίες το έχει ήδη στρώσει για τα καλά, με το λευκό πέπλο να καλύπτει και τους δρόμους.

Η επέλαση του «Τηλέμαχου» στην Αττική ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας με χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά και κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» επηρεάζει από το μεσημέρι της Δευτέρας τις Βόρειες Κυκλάδες με βροχές και χιονόνερο, αλλά κυρίως την Εύβοια, την Βοιωτία και την Βόρεια και Ανατολική Αττική με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά περιόδους είναι πυκνές.

Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα βόρεια προάστια άρχισαν να «ντύνονται» στα λευκά, με πυκνές χιονοπτώσεις σε Πεντέλη, Κηφισιά, Ντράφι, Μελίσσια, Δροσιά, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο και Εκάλη.

Η εικόνα του καιρού θα διατηρηθεί αμετάβλητη και τις πρώτες ώρες της Τρίτης, όμως σταδιακά και έως το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Στους χάρτες που παρουσιάζει το meteo.gr φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με την κακοκαιρία «Τηλέμαχος» και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα έως το βράδυ της Δευτέρας και το μεσημέρι της Τρίτης.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Λόγω της χιονόπτωσης που σημειώνεται στην Αττική, η τροχαία προχώρησε στην απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Πέτρο.

Επίσης, η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το 6 χλμ περιοχή Μάνδρας ρεύμα προς Θήβα γίνεται μονό με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σημειώνεται πως λόγω χιονόπτωσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας από τα διόδια Αφιδνών προς Λαμία καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών από το 6ο χιλιόμετρο στην Μάνδρα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα

«Κόκκινος» συναγερμός στην Περιφέρεια Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, μετά τις έκτακτες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που είχαν συγκαλέσει οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες για την επιμέρους οργάνωση.

Από νωρίς το απόγευμα, με την άφιξη του χιονιά στα βόρεια προάστια και τα ορεινά της Δυτικής Αττικής, τα αποχιονιστικά των δήμων έριχναν στους δρόμους αλάτι για να μη σχηματιστεί παγετός. Οι δήμοι με ανακοινώσεις τους καλούσαν τους δημότες να προμηθευτούν από τις αποθήκες μικρές ποσότητες αλατιού, για προσωπική χρήση των πολιτών.

Η προσοχή τους εστιάζεται και στην προστασία των αστέγων και των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας. Για το λόγο αυτό, και με την συνδρομή των κοινωνικών υπηρεσιών τους, λειτουργούν οι θερμαινόμενοι χώροι που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Περιφέρεια.

Εξάλλου, σε συνεχή λειτουργία βρίσκονται ήδη και τα εκχιονιστικά οχήματα στην Πάρνηθα και στα άλλα ορεινά σημεία της Περιφέρειας από το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. Σε πλήρη επιφυλακή και «δράση κατά περιοχή λειτουργούν τα αποχιονιστικά, ώστε να μην κλείσουν οι περιφερειακές και οι μεγάλες οδικές αρτηρίες από τη χιονόπτωση» ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπα.

«Με ομαλότητα εξελίσσεται το φαινόμενο» και στην βόρεια Αττική, βεβαιώνει από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, κρατώντας κάποια επιφύλαξη για τη «διάρκεια της νύχτας». Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, στις 7 μ.μ. σημειώθηκε χιονόπτωση στους δήμους Αγ Παρασκευής, Κηφισιάς, Παπάγου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Πεντέλης, με «τα εκχιονιστικά και τις ‘αλατιέρες’ της Περιφέρειας και των δήμων να διατηρούν ανοιχτούς τους δρόμους όπως και τις εισόδους-εξόδους των νοσοκομείων και των αμαξοστασίων των μέσων μαζικής μεταφοράς».

in.gr