«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτικήθωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στέλνοντας  το μήνυμα ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή «είναι και μια ιστορική μέρα και για τα Βαλκάνια». «Τα Βαλκάνια», είπε, «με τη μακρά ιστορία των πολέμων των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους».

«Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία, την αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε «από τα βάθη της ψυχής» του «τους 153 βουλευτέςτου κοινοβουλίου μας που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος για τη χώρα μας». «Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δυο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας», είπε.

«Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα γεννήθηκε μια νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας. Η Βόρεια Μακεδονία. Την καλωσορίζουμε». «Θα είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας», υπογράμμισε, «θα είναι μια σύμμαχος της Ελλάδας στην προσπάθεια της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας». «Μια Ελλάδα που σήμερα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλακανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε δε, ερωτηθείς σχετικά, ότι του τηλεφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί.

«Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής τής αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις, οι λύσεις όμως απαιτούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο ερώτημα αν το επόμενο βήμα θα είναι το Κυπριακό.

Με ανάρτησή του νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια.

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.

Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή» ανέφερε.

ert.gr