Σένα ακόμα συγκλονιστικό φινάλε στα δέκατα του δευτερολέπτου μεταξύ τους, ο Σεμπαστιάν Οζιέ στον πρώτο αγώνα της επιστροφής του στη Citroen κέρδισε τον Τιερί Νεβίλ της Hyundai με διαφορά μόλις 2,2 δευτερολέπτων και πανηγύρισε την έβδομη νίκη της καριέρας του στο Ράλι Μόντε Κάρλο, εναρκτήριο αγώνα του WRC 2019. Ήταν η πιο μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων στο Μόντε μετά το 1979!

Ο Γάλλος και ο Βέλγος ξεκίνησαν την σημερινή τελευταία μέρα του αγώνα με διαφορά 4,3 δευτερολέπτων, την οποία ο Νεβίλ μείωσε στα 3,2 δευτ. μετά το πρωινό loop των δύο Ειδικών, και έπειτα στα μόλις 4 δέκατα του δευτερολέπτου ενόψει της τελικής Power Stage, 16ης του αγώνα, στην οποία θα κρινόταν όλα.

Ο Οζιέ αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με το γκάζι του C3 WRC στην 14η και 15η Ειδική, αλλά κατάφερε να το λύσει πριν την τελευταία. Σε αυτήν, ο Νεβίλ ξεκίνησε την ολομέτωπή του επίθεση παίρνοντας το πάνω χέρι στα πρώτα δύο ενδιάμεσα σπλιτ (σημεία χρονομέτρησης), αλλά μέχρι τον τερματισμό ο Γάλλος πήρε τον έλεγχο και κέρδισε με την ισχνή διαφορά των 2,2 δευτερολέπτων.

Ο εξάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, έτσι, ισοφάρισε τις 7 νίκες του Σεμπάστιαν Λεμπ στο Μόντε Κάρλο – και, επιπλέον, σημείωσε και τον δεύτερο χρόνο πίσω από τον Κρις Μικ (Toyota) στην Power Stage, που σημαίνει ότι κατέκτησε και τέσσερις βαθμούς επιπλέον των 25 της νίκης. Τον ακολούθησαν οι Νεβίλ, Οττ Τάνακ και Τέμου Σούνινεν, που έτσι κέρδισαν από 3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα.

Κατά συνέπεια, στη βαθμολογία των οδηγών ο Οζιέ προηγείται με 29 βαθμούς, έναντι 21 του Νεβίλ και 17 του Τάνακ, ενώ στους κατασκευαστές η Hyundai έχει 30, η Citroen και η Toyota μοιράζονται τη δεύτερη θεση με 25 και η M-Sport Ford έχει 14.

«Ξέρετε ότι αυτό είναι το Ράλι που θέλω περισσότερο από όλα να κερδίσω στη χρονιά, και γι’ αυτό είμαι τόσο χαρούμενος τώρα», είπε στον τερματισμό ο Οζιέ. «Είχαμε αυτό το πρόβλημα με το γκάζι, που επιβάρυνε τα φρένα του αυτοκινήτου, οπότε ήταν δύσκολο. Είμαι πολύ χαρούμενος. Έξι νίκες στη σειρά, με τρία διαφορετικά αυτοκίνητα!».

Ο Νεβίλ, από την πλευρά του, τόνισε: «Ήταν πολύ στενή μάχη, αλλά του δώσαμε ένα μικρό δώρο την Παρασκευή που κάναμε ένα λάθος που μας στέρησε την πρωτοπορία του αγώνα. Ήταν, πάντως, ένα καλό τριήμερο, και δεν θα είμαστε πρώτοι στο δρομο στη Σουηδία. Μπορούμε να πάρουμε τα θετικά από το Μόντε και να προχωρήσουμε στον επόμενο αγώνα».

Ο Τάνακ, στο μεταξύ, περιέσωσε ό,τι μπορούσε μετά την αλλαγή ενός τροχού έπειτα από κλατάρισμα μέσα στην Ειδική το απόγευμα της Παρασκευής, και κερδίζοντας τις δύο πρωινές Ειδικές σήμερα κατάφερε να καλύψει διαφορά 18 δευτερολέπτων και να ανέβει μπροστά από τους Σεμπάστιαν Λεμπ και Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα για να κατακτήσει, εντέλει, την τρίτη θέση του βάθρου.

«Αυτό το πρωί καάφερα να ανακτήσω μια θέση στο βάθρο, κι έπειτα είχα μόνο να προστατέψω τη θέση μου. Ήταν ένα καλό τριήμερο, με εξαίρεση αυτό το μοναδικό πράγμα που δεν καταφέραμε να ελέγξουμε», είπε ο Εσθονός.

Και ο Σεμπάστιαν Λεμπ, που κέρδισε δύο Ειδικές (την Παρασκευή) αλλά έχασε την τελευταία στιγμή το βάθρο στον πρώτο του αγώνα με τη Hyundai, συμπλήρωσε: «Δεν ήμασταν τόσο γρήγοροι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενους με τους χρόνους μας. Πίεζα πάρα πολύ σκληρά, αλλά οι χρόνοι δεν ερχόταν. Δεν είναι κακή η τέταρτη θέση στο πρώτο μας Ράλι με τη Hyundai».

Πίσω από τον Λάτβαλα, που σήμερα δεν αισθάνθηκε τη σιγουριά στις ρυθμίσεις του Yaris WRC για να πιέσει, την εξάδα έκλεισε ο ομόλογός του στην Toyota Κρις Μικ, ο οποίος πλήρωσε τρεις σπασμένους τροχούς σε αυτόν τον αγώνα. Παντως, έμεινε με την παρηγοριά των 5 κερδισμένων βαθμών με τη νίκη στην Power Stage, για να κάνει σαφές στην Toyota ότι άξιζε κάτι πολύ περισσότερο στον πρώτο του αγώνα με την ομάδα του Τόμι Μάκινεν.

Τέλος, η M-Sport Ford είχε ένα απογοητευτικό τριήμερο, με την έξοδο και εγκατάλειψη του Έλφυν Έβανς χθες, τη χρονοβόρα έξοδο του Τέμου Σούνινεν το βράδυ της Πέμπτης και την εγκατάλειψη του Πόντους Τίντεμαντ την Παρασκευή με σπασμένο ψαλίδι της ανάρτησης. Στις εγκαταλείψεις συγκαταλέγονται και ο Αντρέας Μίκελσεν (Hyundai, ατύχημα) και ο Εσαπέκα Λάπι, λέγω εξόδου και έπειτα μηχανικού προβλήματος, στην πρώτη του εμφάνιση με τη Citroen.

WRC – ΡΑΛΙ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ 2019

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ