Ορισμένα μαγειρεμένα φαγητά και τρόφιμα εφόσον μπουν στο ψυγείο καλό είναι να μην επιχειρήσουμε να τα ξαναζεστάνουμε καθώς με αυτή τη διαδικασία χάνουν μέρος από τη διατροφική τους αξία αλλά και γεύση.

Ποια είναι αυτά:
Το κοτόπουλο

Όταν ξαναζεστάνουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών του και χάνει τη θρεπτική του αξία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε παγωμένο το χθεσινό σας κοτόπουλο; Όχι απαραίτητα, αρκεί να το ξαναζεστάνετε σιγά σιγά, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Οι πατάτες
Η πατάτα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή όταν καταναλώνεται τη στιγμή που τη μαγειρεύουμε. Όταν την ξαναζεστάνουμε, όχι μόνο χάνει την πλειοψηφία των θρεπτικών της συστατικών, αλλά μπορεί να γίνει τοξική. Επιπλέον, όταν την ξαναζεσταίνουμε χάνει ένα μεγάλο ποσοστό του αμύλου που περιέχει, το οποίο συμβάλει στην αίσθηση κορεσμού.

Τα μανιτάρια
Τα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την προετοιμασία τους. Αν τα κρατήσετε για την επομένη, προτιμήστε να τα φάτε κρύα. Το ίδιο ισχύει και για σούπες ή ριζότο που περιέχουν μανιτάρια. Όταν ξαναζεσταίνονται τα μανιτάρια, αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών τους αλλά και η γεύση τους. Έτσι, χάνουν τα θρεπτικά τους οφέλη και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην πέψη.

Το σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει πολλά νιτρικά άλατα που αν τα ξαναζεστάνετε μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία δεν είναι καλά για την υγεία ενώ έχουν πιθανώς καρκινογόνο δράση. Για να είστε σίγουροι ότι παίρνετε όλες τις βιταμίνες από το σπανάκι χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας, καταναλώστε το αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Το σέλερι και τα καρότα
Το σέλερι και τα καρότα τα χρησιμοποιούμε κυρίως σε σούπες και χρειάζονται την ίδια προσοχή με το σπανάκι καθώς περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα. Εάν τα έχετε βάλει στη σούπα σας, αφαιρέστε τα, ζεστάνετέ την και μετά προσθέστε τα στο πιάτο σας.

Πηγή: capital.gr