Στην επικαιροποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού, το Γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προέβλεψε ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατευθύνεται προς τα 1 τρισ. δολάρια έως το 2022. Αν υποτεθεί ότι ακολουθείται το πιο πιθανό δημοσιονομικό μονοπάτι -το Κογκρέσο αυξάνει τις διακριτικές δαπάνες με το ρυθμό του πληθωρισμού και επεκτείνει τις προβλέψεις του νόμου περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης (TCJA)- τότε το έλλειμμα θα φτάσει σε αυτό το εντυπωσιακό επίπεδο το επόμενο έτος.

Σε έναν τέλειο συγχρονισμό με τη δημοσίευση αυτών των δύο προβλέψεων, δύο δημοφιλείς οικονομολόγοι των Δημοκρατικών, ο Larry Summers και ο Jason Furman, υποστήριξαν ότι πραγματικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα τρέχοντα ελλείμματα και τα υψηλά επίπεδα χρέους. Το Κογκρέσο δεν πρέπει να επιδεινώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας, αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να τη βελτιώσει.

Την επόμενη δεκαετία, τα μεγέθη του CBO τοποθετούν το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, που περιλαμβάνουν τη μεγάλη ύφεσης και τις επιπτώσεις της, τα ελλείμματα διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 2,9% του ΑΕΠ.

Απίθανες υποθέσεις

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 15,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ή στο 78% του ΑΕΠ, θα φτάσει στα σχεδόν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνώντας το 83% του ΑΕΠ το 2022. Μέχρι το 2029 θα φτάσει σχεδόν στο 93% του ΑΕΠ, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1950.

Και αυτό προϋποθέτει την απίθανη υπόθεση ότι μετά το 2025 το Κογκρέσο θα επιτρέψει την «εκπνοή» των φοροαπαλλαγών του TCJA και το πάγωμα των διακριτικών δαπανών όπως προέβλεπε η συμφωνία προϋπολογισμού για το 2011 (που συνήθως αγνοείται). Εάν οι βουλευτές αυξήσουν τις δαπάνες στο ρυθμό του πληθωρισμού, θα προσθέσουν άλλα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος. Εάν το Κογκρέσο επεκτείνει τις μεμονωμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και τις «μπόνους» εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις και καταργήσει ή καθυστερήσει μερικούς πολλούς μη δημοφιλείς φόρους στο νόμο για την προσιτή φροντίδα υγείας, θα προσθέσει άλλα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ανάγκη για επιπλέον 400 δισ. δολάρια σε εξυπηρέτηση χρέους.

Οι επιπτώσεις των διογκούμενων ελλειμμάτων είναι εκπληκτικές. Συνολικά, κατά την επόμενη δεκαετία, το CBO, προβλέπει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρούς τόκους, σύμφωνα με το πιο πιθανό δημοσιονομικό σενάριο.

Δαπάνες για τόκους

Σε μόλις πέντε χρόνια από τώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανά περισσότερα από όσα πληρώνει σε τόκους χρέους για μόνο δύο προγράμματα, την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare. Θα πληρώνει κάθε χρόνο ίσο ποσό για τόκους με αυτό που δαπανά για την εθνική άμυνα.

Σε 10 χρόνια, θα δαπανά περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε τόκους από όσα θα δίνει για την άμυνα. Σήμερα, περίπου το 40% του ομοσπονδιακού χρέους διακρατάται στο εξωτερικό, δηλαδή το ένα τρίτο σε σχέση με την Κίνα και την Ιαπωνία.

Οι εκτιμήσεις του CBO για το κόστος των τόκων υποθέτουν ότι τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο έτος ή περίπου τόσο, και στη συνέχεια θα κατασταλάξουν στο περίπου στο 4% στο τέλος 2019. Το Γραφείο αναμένει ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό περίπου 2,3% φέτος και έπειτα θα επιβραδύνει στο περίπου 1,7% κατά μέσο όρο μέχρι το 2023.

Αυτή η ζοφερή πρόβλεψη εγείρει το ερώτημα: Μήπως τα αυξανόμενα ελλείμματα και χρέος έχουν σημασία; Λιγότερο από όσο μπορεί να νομίζετε, υποστηρίζουν ο Summers, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον, και ο Furman, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων επί κυβέρνησης Obama. Θεωρούν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για θέματα όπως η «μείωση των ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, η αργή οικονομική ανάπτυξη, η επίμονη φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην ασφάλιση υγείας και η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.» Τα μεγάλα ελλείμματα, λένε, δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή της κυβέρνησης από την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Πηγή: capital.gr