Την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της Α’ κατοικίας, καθώς έκλεισαν και τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου , μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των τραπεζών, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για το υπόλοιπο του δανείου, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το χρονικό περιθώριο για ένταξη στο νέο πλαίσιο θα είναι ένα έτος.

Θα ισχύει η προστασία της αντικειμενικής αξίας της Α’ κατοικίας ως τις 250.000 ευρώ, για υπόλοιπο δανείου με δεδουλευμένους τόκους ύψους 130.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο έχουν πλαφόν τα 36.000 ευρώ.

Για θετική πρωτοβουλία για τους υφιστάμενους αλλά και τους νέους δανειολήπτες, έκανε λόγο ο υπουργός οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «δίνονται πολλές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και όταν λέω για τις τράπεζες, (τώρα) λέμε για τον νέο νόμο Κατσέλη που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο, είναι και καλό και για ένα ζευγάρι που θέλει στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να μπει στην αγορά ακινήτων.» Ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε λέγοντας ότι «κάνουμε μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσουμε τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και για να μπορέσουν μετά να χρηματοδοτήσουν και νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είπε πως, είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα να μην δημιουργεί δημοσιονομικό ρίσκο. Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ert.gr