Το βιβλίο «Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» της συγγραφέα Νικόλ-Άννας Μανιάτη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα ομολογουμένως υπέροχο μυθιστόρημα. Ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό γίνεται η αιτία να καταστραφεί μια ολόκληρη οικογένεια. Ένας σκληρός πατέρας, τυφλωμένος από τον έρωτα, πετάει έξω από το σπίτι την σύζυγο και το παιδί του, ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό παιδί με γκριζόλευκα, ασημένια σαν το φεγγάρι μαλλιά, την Λευκή. Το κοριτσάκι μεγαλώνοντας ανακαλύπτει μυστικά ανείπωτα και την ίδια την οικογένειά του. Συγκλονιστική πλοκή, χαρακτήρες άψογα δομημένοι και ένα συγκινητικό τέλος κόβουν την ανάσα…

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005993/h-korh-toy-feggarioy


Αγαπητή κυρία Μανιάτη, καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την προθυμία σας να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου και έπειτα, να σας συγχαρώ για το υπέροχο μυθιστόρημά σας “Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ”. Ομολογώ ότι με συγκλόνισε, με συγκίνησε, με ταξίδεψε…

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού συγγραφέα; Υπάρχει κάποιο μυστικό τεχνικών καλής συγγραφής;

    Αυτός που γράφει κάτι για να διαβαστεί από πολλούς διαφορετικούς σε αντίληψη, χαρακτήρα και γούστα αναγνώστες πρέπει να ξεχειλίζει ο ίδιος από συναίσθημα, ευαισθησία και παρατηρητικότητα. Το ταλέντο έκφρασης απαραίτητο. Να ξεχωρίσει μέσα του αν θέλει να περάσει μηνύματα, συναισθήματα, προβληματισμούς, ή απλά αν θέλει το βιβλίο του να διαβαστεί ή να πουλήσει άσχετα με τι εντυπώσεις θα αφήσει πίσω του. Το ποιοτικό βιβλίο αφήνει βαθιές εντυπώσεις και δεν ξεχνιέται εύκολα, το εμπορικό απλά διαβάζεται για ευχάριστη απασχόληση. Και τα δυο απαραίτητα αφού το αναγνωστικό κοινό ποικίλει. Συγχρόνως, βασικό, να σέβεται τον αναγνώστη. Η ικανότητα λοιπόν είναι έμφυτη, μα πάντα υπάρχουν συμβουλές που μπορεί να δεχτεί, κάποια μικρά μυστικά που υποβοηθούν στον τρόπο που θα παραθέσει την ιστορία, ή την αφήγηση.

  • Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Διαβάζετε κάτι αυτές τις μέρες;

    Πολλοί. Έλληνες και ξένοι. Παλιοί και καινούριοι. Υπάρχουν φυσικά οι ιδιαίτερες προτιμήσεις αλλά θα κουράσω. Αυτή την εποχή διαβάζω το «Η Μυστική Ζωή των Δέντρων» του Peter Wohlleben, άκρως ενδιαφέρον αλλά όχι μυθιστόρημα.

  • Βλέπουμε στο έργο σας την σχέση γονιών-παιδιού. Πόσο πολύ πιστεύετε ότι οι γονείς επηρεάζουν τον ψυχισμό των παιδιών και επιδρούν στην ζωή τους;

    Ανεξάντλητο το θέμα αυτό για συζήτηση και ανάλυση. Από τη στιγμή της σύλληψης υπάρχει ο «Αόρατος Δεσμός» ανάμεσα σε γονιό και παιδί, τα βρεφικά και παιδικά χρόνια είναι καταλυτικά για θετικές ή αρνητικές επιρροές στον ψυχισμό τους, (βλ. «Κομμένα Λουλούδια», «Έκπτωτος Άγγελος» και «Σιωπές της Ενοχής»).

  • Τι σας ενέπνευσε να συνθέσετε τον χαρακτήρα της Λευκής, του κοριτσιού με τα υπέροχα, αλλά σπάνια ασημένια μαλλιά;

    Μέσω ενός εκπαιδευτικού ομίλου στο Λονδίνο πριν πάνω από σαράντα χρόνια, βρέθηκα να εργάζομαι σε ένα μεγάλο οργανισμό φροντιστηρίων της Ελλάδας για περιορισμένο διάστημα. Με έστειλαν στο Βαρθολομιό, Γαστούνη, Αμαλιάδα. Οι τρεις μήνες που έμεινα ήταν δύσκολοι γιατί ήμουν «η Ξένη». Είδα τότε τη διστακτικότητα τους να αποδεχτούν οποιονδήποτε δεν ανήκε, να μην ανοίγονται σε ξένους, να είναι αρνητικοί σε ξενόφερτα έθιμα ή συνήθειες, μα ταυτόχρονα να μοιράζονται πρόθυμα ότι είχαν. Είδα το δέσιμο μεταξύ τους, τη στήριξη στους συγχωριανούς και την περηφάνια για τον τόπο τους. Δεν κατάφερα να γίνω αποδεκτή στην κοινωνία τους τότε, μα ήταν αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, οπότε είναι κατανοητό. Πέρασαν χρόνια μετά και θέλησα να γράψω κάτι για το τότε. Η Λευκή δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια. Το σκίσιμο από καλάμι το πέρασα και γω, το σπίτι στο Λονδίνο το πατρικό και οι περιοχές του Λονδίνου όπου σύχναζα έφηβη.

  • Ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό επηρεάζει και οδηγεί στην καταστροφή μια ολόκληρη οικογένεια. Μπορεί η μοίρα να παίζει τόσο άσχημα παιχνίδια; Τελικά ευθύνεται η μοίρα για κάποια πράγματα ή οι επιλογές που κάνουμε;

    Οι συμπτώσεις, θα έλεγα, επηρεάζουν τις επιλογές μας. Οι τελικές αποφάσεις είναι πάντα δικές μας. Πολλές φορές οι προκαταλήψεις επηρεάζουν τις αποφάσεις μας και, σε πολλές περιπτώσεις, η γνώμη των άλλων βαραίνει.

  • Ο άνθρωπος τι μερίδιο ευθύνης έχει για όσα κάνει;

    Το μεγαλύτερο. Είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας αποφάσεις.

  • Η αλήθεια στο μυθιστόρημά σας αργεί, αλλά τελικά κάνει την εμφάνισή της. Τι πονάει πιο πολύ: η αλήθεια ή μια ζωή γεμάτη στα ψέματα;

    Αναπόφευκτα η Αλήθεια. Ο άνθρωπος που ζει μέσα σε ψευδαισθήσεις ή περιβάλλεται από την ασπίδα του ψέματος ζει μια απατηλή ζωή. Όταν η αλήθεια κτυπήσει, υποφέρει ανεπανόρθωτα. Καλύτερα να αποτινάσσουμε το ψέμα όσο είναι νωρίς, όσο και αν πονέσει. Γιατί ο πόνος της αλήθειας μετά θα είναι ανελέητος.

  • Πόσο δύσκολο, κατά την γνώμη σας, είναι να ξεδιπλώσει κανείς την ψυχή του και να παραδεχτεί τα λάθη του;

    Αβάσταχτα, βασανιστικά δύσκολο. Μα σαν βρει τη δύναμη η ανακούφιση είναι τεράστια.

  • Είναι η συγχώρεση κάτι εύκολο ή δύσκολο τελικά;

    Η απάντηση από τη σελίδα 462 στο Τίμημα, με συντομία. «Δεν είναι εύκολο να συγχωρείς. Δεν είναι εύκολο να σβήνεις τα δεινά και τον πόνο από την καρδιά και το μυαλό σου. Αν υπάρχεις, Θεέ, δώσε μου τη δύναμη να συγχωρήσω.»… Δεν φανταζόταν ποτέ ότι η συγχώρεση απαιτεί τόση δύναμη.»

  • Ετοιμάζετε κάτι για το μέλλον;

    Για φέτος, θα κυκλοφορήσει τέλος Μαίου-αρχές Ιουνίου η αυτόνομη συνέχεια του «Πίσω απ’τον Καθρέφτη». Ήρθε επιτέλους η σειρά του μετά από 4 χρόνια που περιμένει. «60 Βήματα» λοιπόν, και λίγη υπομονή για να μάθετε τι απέγινε ο ήρωας του Καθρέφτη από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε στην ερημιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες της στήλης σας, αλλά και των βιβλίων μας, δικών μου και ομοτέχνων, για τη στήριξη τους και την πίστη τους σε μας. Εύχομαι να μην τους απογοητεύουμε.


Λίγα λόγια

Ένα παράξενο παιχνίδι κληρονομικότητας διαλύει μια οικογένεια, με ολέθριες συνέπειες.

Η Λευκή, το αθώο θύμα των ξεχασμένων στην οικογένεια γονιδίων, ζει μια ζωή χωρίς στοργή και αγάπη από τον πατέρα της, ώσπου ένα απόγευμα άθελά της μαθαίνει μια τρομερή αλήθεια. Συγκλονισμένη από το οικογενειακό μυστικό, το ίδιο βράδυ εγκαταλείπει το μικρό χωριό και την ασφάλεια του σπιτιού της, επιχειρώντας να ξεφύγει από τη μοίρα της.

Το κοριτσάκι, νιώθοντας το ασυνήθιστο κληρονομικό χαρακτηριστικό να τη βαραίνει, επιχειρεί να δώσει τέλος στην ύπαρξή της στα νερά της θάλασσας. Σώζεται από ένα ζευγάρι τουριστών, που την παίρνουν μαζί τους, και η ζωή της πια αλλάζει ολοκληρωτικά.

Χρόνια αργότερα, επαγγελματικές υποχρεώσεις τη φέρνουν στην Ελλάδα. Οι αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας ξυπνούν, και η Λευκή αποφασίζει να σηκώσει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη γέννησή της. Οι αποκαλύψεις σοκάρουν και πονάνε.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα που ακόμα τη βασανίζουν, και τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο ο πατέρας της, από τον οποίο το έσκασε στα δώδεκά της. Ο παιδικός φόβος ξαναγυρίζει, αλλά η επιθυμία να μάθει είναι εντονότερη.

Άραγε θα βρει τη δύναμη, έπειτα από τόσα τραγικά γεγονότα που άλλαξαν τρεις ζωές, να τον συγχωρήσει; Ή μήπως η ώρα της συγγνώμης δε θα φτάσει ποτέ;

Επανέκδοση του μπεστ σέλερ της Νικόλ-Άννας Μανιάτη. Μια ιστορία γεμάτη παράξενα παιχνίδια της μοίρας, κρυμμένα μυστικά, ολέθριες αποκαλύψεις και ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα.


ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ

Η ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και είναι κάτοχος B.A., P.G.C.E. και M.A. Ολοκλήρωσε επίσης σπουδές νοσηλευτικής τριετούς φοίτησης στο King Edward Memorial Hospital. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών, ενώ αργότερα άνοιξε δικό της κέντρο ξένων γλωσσών, το οποίο διεύθυνε επί δεκαοκτώ χρόνια. Στο διάστημα αυτό εξέδωσε με επιτυχία τέσσερα εκπαιδευτικά βιβλία, τρία από τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Το τέταρτο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Longman. Υπήρξε επίσης εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μέλος εξεταστικών επιτροπών για την ξενόγλωσση παιδεία. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται και πολλές δημοσιεύσεις εκπαιδευτικών άρθρων. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά δέκα μυθιστορήματά της.