«Τα φιλιά της Δανάης» της συγγραφέα Βασιλικής Μουργελά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, είναι ένα εξαιρετικό παραμύθι για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Με μοναδικό τρόπο η συγγραφέας αναδεικνύει το θέμα της αληθινής, ανιδιοτελούς αγάπης, της αξίας του δοσίματος και της προσφοράς.

https://siderisbooks.gr/product/filia-danais/


 

  • Τι χρειάζεται ένας συγγραφέας για να γράψει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

Το μυστικό στη συνταγή είναι αγάπη για τα παιδιά . Όταν ασχολείσαι με τα παιδιά θα πρέπει να μπεις στον κόσμο τους και να γίνεις ένα με αυτά . Στον υπέροχο αυτό κόσμο, λοιπόν , καλλιεργούνται σαν μικροί σπόροι όλα . Η έμπνευση και η φαντασία θεριεύουν και γίνονται δέντρα .

  • Τι σας ενέπνευσε να γράψετε την δική σας ιστορία;

Το τελευταίο μου παραμύθι “ Τα φιλιά της Δανάης ’’ το εμπνεύστηκα από ένα παιδί. Η αγάπη της για τις νεράιδες και η αξία που έχει για εκείνη ένα φιλί  μου γέννησε την ιδέα να της γράψω αυτό το παραμύθι.

  • Περιγράψτε το παραμύθι σας με τρία επίθετα.

Γλυκό , τρυφερό , διδακτικό

  • Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παραμύθι όταν ήσασταν παιδί και γιατί;

Μεγάλωσα ακούγοντας πολλά λαϊκά παραμύθια και μύθους που μου διηγούνταν οι γονείς μου και η γιαγιά μου . Τα αγαπούσα όλα το ίδιο . Σαν βιβλίο αυτό που έχω στην καρδιά μου είναι το : «Φιλενάδα Φουντουκιά μου» της κυρίας Αγγελικής Βαρελλά, ίσως γιατί και εγώ συνήθιζα ( και συνεχίζω να το κάνω ) να μιλάω με τα δέντρα και τα φυτά .

  • Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς και, αν ναι, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Μέχρι τώρα δεν το έχω νιώσει . Σίγουρα θαυμάζω και αγαπώ αρκετούς συγγραφείς για την γραφή τους και έχω ταξιδέψει με τα βιβλία τους , όμως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο γραφής .

  • Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Είμαι η Βασιλική και μου αρέσει να ταξιδεύω με την φαντασία μου.
  • Θα θέλατε να δώσετε μια συμβουλή στους μικρούς μας φίλους και στους γονείς τους;

Να προσπαθήσουν να κρατήσουν όσο μπορούν το βιβλίο στη ζωή τους . Μια όμορφη αρχή είναι μια επίσκεψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πόλης τους.

  • Γράφετε κάποιο βιβλίο τώρα ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε κάποιο; Αν ναι, ποιο είναι το θέμα του;

Γράφω ένα ακόμα παραμύθι και δουλεύω ταυτόχρονα ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για ενήλικες και την δεύτερη ποιητική μου συλλογή .



ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Δανάη ζητάει ως δώρο γενεθλίων από τους γονείς της ένα καλάθι.

Μέσα σε αυτό κρατάει φυλαγµένα τα πολύτιµα φιλιά της, τα οποία έχει λάβει από τους ανθρώπους που την αγαπούν.

Στον δρόµο της συναντά µια µικρή νεράιδα, που της πραγµατοποιεί µια ασυνήθιστη επιθυµία…

Ζει ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσµο των νεράιδων και προσφέρει τα φιλιά της σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Μαζί της θα µάθουµε τη µοναδικότητα του φιλιού, τη δύναµη της αγάπης και την αξία της προσφοράς.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Βασιλική Μουργελά

Γεννήθηκα στο χωριό Χώρα Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία, ένα µέρος γεµάτο οµορφιές και εικόνες. Λάτρευα τα παραµύθια και τις ιστορίες που µου έλεγαν οι γονείς µου και η γιαγιά µου, και από µικρή άρχισα να σκαρφίζοµαι τις δικές µου ιστορίες. Σπούδασα Πληροφορική, µα µε κέρδισε η µεγάλη µου αγάπη για τη συγγραφή, και έτσι έκανα τα πρώτα µου βήµατα στον κόσµο του παιδικού βιβλίου µε το παραµύθι Ο Αστροµικρούλης, από τις εκδόσεις Μέθεξις, τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθησαν τα παραµύθια Ο φίλος µου ο σπουργίτης, τον Ιούλιο του 2016, και Άµπα και Λήδα, δυο γάτες σε µια µαγική ιστορία, τον Ιούλιο του 2017, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Επίσης, τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη µου ποιητική συλλογή Ψυχής χορδές από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Δραµατοποιώ η ίδια τα παραµύθια µου και τα παρουσιάζω στα παιδιά.

e-mail: vaso_mourg@hotmail.com