Το βιβλίο «#Όλα_είναι_ εδώ» της συγγραφέα Ιλιάδας-Ευαγγελίας Κοθρά, που μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική, ανήκει στην κατηγορία Ψυχολογία-ψυχανάλυση. Θα το χαρακτήριζα ως ένα βιβλίο που περιέχει αλήθειες που είναι άκρως διαφωτιστικές. Υπενθυμίζει με ευθύ τρόπο ότι σε ένα κόσμο με φρενήρεις ρυθμούς ο άνθρωπος επιβάλλεται να συνδεθεί πάλι με τον εαυτό του και τους άλλους και να οδηγηθεί στην αυτογνωσία. Η συγγραφέας μίλησε στο ΠολιςPost και την Νέλλη Αλεξοπούλου για το νέο της βιβλίο αλλά και για την ζωή γενικότερα. 

https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ola-einai-edw

1.Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η επιθυμία μου να μοιραστώ αυτά που έχω βιώσει, αυτά που πιθανόν έχουν και άλλοι άνθρωποι ζήσει. Εχω την εντύπωση πως ό,τι «μοιραζόμαστε», αν είναι καλό, μεγαλώνει και κάνει ωραίες και τις άλλες ζωές των γύρω μας, αν είναι κακό, μικραίνει σαν να το ξορκίζουμε.


2.Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει και πώς τις ξεπεράσατε;

Λίγο-πολύ όλοι περνάμε από καταστάσεις που μας φέρνουν στα όρια μας.

Αν μπόρεσα να τις αντιμετωπίσω, το οφείλω στην πίστη σε μένα. Στην πεποίθηση πως μπορώ να τα καταφέρω ακόμα κι αν πάρει πολύ χρόνο. Η πίστη στον εαυτό μας θεωρώ είναι ένα πανίσχυρο όπλο. Αυτό μας κρατάει όρθιους. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Η τεράστια αγάπη μου για την ζωή και την κάθε μέρα. Δεν αφήνω μέρα να περάσει χωρίς να κάνω κάτι που θα με κάνει να είμαι καλά. Στο τέλος, ακόμα και μέσα στις δυσκολίες, νιώθω λίγο πιο δυνατή.


3.Είναι εύκολο και τελικά εφικτό να νικήσει κανείς τους φόβους του;

Δεν ξέρω. Ισως εύκολο, ίσως εφικτό. Είναι πολλά αυτά που κάνουν κάποιον να τους νικήσει.

Πιστεύω απόλυτα πως παίζει μεγάλο ρόλο ο τρόπος που μεγάλωσε ένα παιδί, πώς διαμορφώθηκε σαν ενήλικας, οι παρέες του, το επάγγελμά του και πώς βιώνει την καθημερινότητα. Αυτό που επίσης για μένα είναι εύκολο, για κάποιον είναι «βουνό». Και το αντίστροφο.


4.Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Η βόλτα στην θάλασσα. Οι δικοί μου άνθρωποι. Η ησυχία. Η ευγένεια. Η οικονομική ασφάλεια και η δημιουργικότητα.

5.Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι αληθινές φιλίες στη ζωή του ανθρώπου; Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει ένα προσωπείο;

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο. Οι άνθρωποι μας καθορίζουν. Μας πλάθουν κι εν τέλει μας κάνουν όμοιους.

Προσωπικά το διακρίνω πολύ εύκολα-πλέον. Ακούω την διαίσθηση μου και, πιστέψτε με, σπάνια πέφτω έξω. Το βασικότερο κριτήριο για μένα είναι να νιώθω πως οι φίλοι χαίρονται με τις χαρές μου. Το θεωρώ πιο απαραίτητο από το να λυπούνται με τις λύπες μου…


6.Ακούτε περισσότερο το μυαλό ή την καρδιά σας; Πώς μπορούμε να ακούσουμε την διαίσθησή μας;

Κυρίως το μυαλό. Κάποιες φορές η καρδιά τα βάζει μαζί του αλλά το μυαλό αποδεικνύεται πιο δυνατό.

Η διαίσθηση, από την άλλη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτή η άνεση η ψυχική ή εκείνο το περίεργο σφίξιμο που νιώθουμε, όταν ο άλλος είναι δίπλα μας. Το σώμα ξέρει και πάντα μιλάει. Φτάνει να θέλουμε να το ακούσουμε.

7.Γράφετε πως “η περιέργεια δεν σκοτώνει πάντα τη γάτα”. Πώς μπορεί κανείς να αλλάξει το παγιωμένο σύστημα αντιλήψεών του και να σκεφτεί έξω από το συνηθισμένο και καθιερωμένο;

Θα πρέπει πρωτίστως να το θέλει. Αν δεν το επιθυμεί, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Προσωπικά αλλάζω καθημερινά και επιτρέπω και στην ζωή να με εκπλήσσει και να με διαψεύσει. Έχω την άποψη πως μόνο έτσι προχωράμε μπροστά. Φυσικά είναι πολύ υποκειμενικό. Κάποιοι ανθρωποι δεν επιθυμούν να αλλάξουν, να βγουν από το δικό τους «comfort zone». Και είναι οκ. Δεν είναι όλα για όλους, και δεν αντέχουν και όλοι να αφήνουν το σύστημα αυτό…


8.Συχνά η καλοσύνη εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Ωστόσο, κατά την ταπεινή μου άποψη, η καλοσύνη είναι δύναμη. Τι πιστεύετε γι’ αυτό το θέμα;

Η καλοσύνη είναι τεράστια δύναμη και σίγουρα δεν είναι μια κλισέ-θρησκευτικού τύπου-αρετή. Είναι αυτό που κάνει έναν ανθρωπο λατρεμένο. Είναι αυτό το φως που δεν σβήνει ποτέ.

Ειδικά στον τομέα του «επιχειρείν» είναι 100% απαραίτητο συστατικό για μια σωστή και ηθική επιχείρηση που δίνει περισσότερο σημασία στον άνθρωπο κι όχι μόνο στα όποια πτυχία του.


9.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει μια σχέση;

Να αφήνουμε τον άλλον να «λάμψει» και να μας δίνει κι ο άλλος αυτό το δικαίωμα.

Να ζούμε μαζί αλλά όχι σαν αυτοκόλλητοι. Να κατανοούμε, να ακούμε, να μιλάμε για ό,τι μας προβληματίζει και να το λύνουμε την ώρα που πρέπει να το λύσουμε. Βεβαίως όλα αυτά μπορεί να είναι απλώς θεωρίες. Ξερω πολλά ζευγάρια που δεν ασπάζονται τα παραπάνω και ζούνε ευτυχισμένα ή νομίζουν πως ζούνε ευτυχισμένα.


10.Τελικά, ο θυμός μπορεί να είναι και θετικό συναίσθημα και πώς;

Το πιο αυθεντικό συναίσθημα. Πολλοί τον φοβούνται αλλά στην πραγματικότητα, είναι αυτός που σου δείχνει τον δρόμο να αλλάξεις τα »κακώς κείμενα».

Φτάνει να μην τον »θάψουμε» κάτω από τόνους κοινωνικής ευπρέπειας.

Να του επιτρέψουμε να μας δείξει τον δρόμο, ακόμα κι μέσα από μια τόσο δυσάρεστη διαδικασία.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πάντα με προβλημάτιζε η έννοια του χρόνου και το τι κάνουμε με αυτόν.
Πώς διαχειριζόμαστε τον θυμό, τα στερεότυπα, την κριτική των άλλων,
τις βαθύτερες επιθυμίες μας.
Ζούμε σε περίεργες εποχές. Τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα
προσέχοντας πιο πολύ την «εικόνα» μας, παρά εμάς τους ίδιους.
Μακάρι να ερχόμασταν στη ζωή με «οδηγίες χρήσης».
Να ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε ανά πάσα στιγμή.
Να μπορούμε να βρίσκουμε με τη μία τη δουλειά των ονείρων μας
ή την παραμυθένια σχέση που πολλοί φαντασιώνονται.
Να ζούσαμε περιτριγυρισμένοι από αληθινούς φίλους
και αξιόπιστους συνεργάτες.
Να μην είχαμε να αντιμετωπίσουμε απώλειες κάθε είδους.
Ίσως, πάλι, θα ήταν άχρηστος ένας τέτοιος «οδηγός χρήσης»…

Γιατί, τελικά, όλα είναι –ήδη– εδώ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά

Γεννήθηκα Αθήνα. Μεγάλωσα Αθήνα. Αλλά συχνά δραπετεύω από αυτήν.
Σπούδασα διαφήμιση και marketing. Αλλά και θέατρο.
Εργάστηκα σε πολύ μεγάλες εταιρείες, ξενυχτώντας πάνω από νούμερα/στατιστικές, θέτοντας στόχους, projects ή χρονοδιαγράμματα.
Το 2012 δημιούργησα με πολύ δυνατούς συνεργάτες δίπλα μου τη διεθνή πλατφόρμα www.living-postcards.com με στόχο την προώθηση των νέων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό μέσα από events και pop up stores. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω για την ελληνική δημιουργικότητα σε διεθνή sites και έντυπα, να δίνω πολλές ομιλίες για το «επιχειρείν» στηρίζοντας νέα brands και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Το 2018 ξεκίνησα με την ομάδα μου διεθνή καμπάνια κατά της βίας των γυναικών με τίτλο #dontacceptit σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τη στήριξη των θυμάτων.
Λατρεύω να ταξιδεύω με λεωφορείο. Μόνο.
Τις παραλίες τον χειμώνα. Όσο πιο ερημικές, τόσο καλύτερα.
Τις εθνικές οδούς και τις νταλίκες με τα έντονα φώτα.
Τους ανθρώπους που δεν μιλάνε πολύ,
αλλά γελάνε με την καρδιά τους και χορεύουν με την ψυχή τους.
Τις πόλεις την ώρα που ξυπνάνε και κοιμούνται.