Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα υπερφορτωμένο πορθμείο βυθίστηκε στον ποταμό Τίγρη κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπου πολλές οικογένειες γιόρταζαν το Νεβρόζ, την κουρδική Πρωτοχρονιά, σύμφωνα πό ιατρικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά που δεν ήξεραν κολύμπι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας της Μοσούλης, Χουσάμ Χαλίλ.

Μια άλλη πηγή από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας περιέγραψε ότι το πλοίο μετέφερε διπλάσιο αριθμό επιβατών σε σχέση με τις δυνατότητές του, με αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και τραβήχθηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου διακρίνεται το πορθμείο να βυθίζεται στο νερό και ο κόσμος να φωνάζει για βοήθεια.

Διασώστες βρίσκονται στο σημείο αναζητώντας επιζώντες, ενώ έχουν ήδη σώσει 12 ανθρώπους.

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας καταμέτρησε 54 νεκρούς στο ναυάγιο του πλοίου αυτού το οποίο μετέφερε οικογένειες με παιδιά που πήγαιναν σε ένα τουριστικό συγκρότημα στη Μοσούλη», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε, «28 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι».

«Το πλοίο βυθίστηκε γιατί μετέφερε μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών, τουλάχιστον 100», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άλλος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, που βρίσκεται στη Μοσούλη.

«Αυτοί οι άνδρες, αυτές οι γυναίκες και αυτά τα παιδιά», διευκρίνισε διέπλεαν τον ποταμό με κατεύθυνση ψυχαγωγικά πάρκα όπου οι οικογένειες κάνουν παραδοσιακά πικ-νικ για το Νεβρόζ, την κουρδική Πρωτοχρονιά, που είναι αργία σε όλη τη χώρα.

Μετά τις σημαντικές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι αρχές άνοιξαν τους υδατοφράκτες προκειμένου να ελαττώσουν την πίεση στο επίπεδο του μεγάλου φράγματος της Μοσούλης. Είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις λέγοντας πως οι παραπόταμοι του Τίγρη θα ήταν πιο επικίνδυνοι και η στάθμη του νερού πιο υψηλή.

Η υψηλή στάθμη του νερού έπαιξε επίσης κάποιον ρόλο στο ναυάγιο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος στη Μοσούλη.

Πηγή: cnn.gr