Το ευ ζην των ανθρώπων, η ευδαιμονία τους με άλλα λόγια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων τους. Η απομνημόνευση της ιστορίας του κάθε τόπου, από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζει και τη συνέχειά του μέσα στους αιώνες.

Στην Ελλάδα, η ιστορία τιμάται απ’ άκρη σ’ άκρη, μια μέρα σαν τη σημερινή. Ακόμα και στα πιο ακριτικά χωριά της χώρας, οι κάτοικοι φροντίζουν να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων τους και βέβαια το χαρμόσυνο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το Θεοδώρειο Σερρών βρίσκεται στα όρια των νομών Κιλκίς και Σερρών. Λίγο πιο απομονωμένο από τα υπόλοιπα χωριά του δήμου Σιδηροκάστρου, έχει περίπου 100 κατοίκους οι οποίοι κάθε χρόνο, την 25η Μαρτίου, τιμούν το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τους πεσόντες ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην Εκκλησία του χωριού,στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το πρωί αυτής της ένδοξης ημέρας, ψάλλεται Δοξολογία και στη συνέχεια ακολουθεί Τρισάγιο ενώ όλοι οι κάτοικοι του Θεοδωρείου μεταβαίνουν στο παλιό Δημοτικό σχολείο όπου βρίσκεται το Ηρώο Πεσόντων προκειμένου να γίνει η κατάθεση στεφάνου από τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Βασίλειο Νικηφόρου και τον μεγαλύτερο σε ηλικία κάτοικο του χωριού κ. Ιωάννη Π. Ατματζίδη, ο οποίος σήμερα έκλεισε τα 92 του χρόνια και κατά την ώρα της κατάθεσης, παρ΄όλη την ηλικία του, αναφώνησε «Αιωνία σας η μνήμη αθάνατοι ήρωες! Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821»!