Του Βαγγέλη Μπάκα 

         

25η Μαρτίου 1821. Ελληνική επανάσταση με ποτάμια αίματος.

25η Μαρτίου 2019. Επέτειος επανάστασης και πόλεμος νεύρων.

Να και το Τσιρωνικόν ανακοινωθέν:

«Το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο πέλαγος».

Πελάγωσες καημένε! Πνίγηκες σε μια κουταλιά νερό! Δεν είσαι ο μόνος αγεωγράφητος, αλλά, γιατί δεν ρώτησες την κυρία Σκορδά (φτου σκόρδα) να σου πει εάν το Καστελόριζο ανήκει  στο Αίγιον πέλαγος!… Αν το έλεγε Άγιον θα έπεφτε πιο κοντά!

«Ουδέν νεώτερον από το ανατολικόν… μέτωπον».

«Ποιος το είπε;».

«Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ!».

«Λάθος! Κάτσε κάτω! Το είπε ο Τσιρώνης!».

«Τότε δεν έχει καμιά σημασία…».

Το ότι αρχίζει από Τσι, όπως και ο μεγάλος ψαράς, ο οποίος το καλοκαίρι θα πάει στο Αγαθονήσι, αυτή τη φορά για τσιπούρες  με ψαροτούφεκο τον καλύπτει απόλυτα. (κι αυτές από Τσι ρε γαμώ το!… Τις Τσιγαρίζεις ύστερα ή δεν τις Τσιγαρίζεις!…

Εύχομαι την επόμενη φορά, όταν ο κ. Τσιρώνης θα πάει στη Φλώρινα να μην την κατατάξει στα Σκόπια. Τότε ο κ. Λιάνης θα τον λιανίσει. Θα γίνει έλληνας!

Ευτυχώς που υπάρχει και ένα τσι το οποίο μας κάνει πάρα πολύ  περήφανους. Λέτε εκείνος ο ψηλός, ο οποίος κυνηγούσε τον κ. Βαρεμένο να ήταν αυτός! Δεν το νομίζω, αν και του έμοιαζε τόσο πολύ. Ο κ. Τσιτσιπάς είναι πολύ καλό και ευγενικό παιδί.

Αχ βρε βαρεμένε! Έπρεπε να πάς τόσο πολύ μακριά, στην άλλη άκρη του κόσμου, για να σε δείρουν!

Διχόνοια… διχόνοια… διχόνοια… Μια ζωή διχόνοια. Ο Τσι θα συναντηθεί πολλές φορές ακόμα με τον Ερντογάν. Με το Μη πότε; Ποτέ! Άλλωστε το μη, από μόνος του είναι αρνητικό μόριο. «μη αρχίζεις τη μουρμούρα». Ευτυχώς που δεν έχει καμιά σχέση με το άλλο μόριο…

Να τι λέει ο λαός μας για τη φαγωμάρα των πολιτικών: «Σουντούν σαν τα σκλιά στου μαντρί!». Ενώ η διανόηση τους παρομοιάζει ως κύνες υλακτούντες. Άλλο σουντώ. Κι άλλο υλακτώ. Πρόκειται για μια διαφορά σαν κι αυτή της δεξιάς με τη σημερινή αριστερά. Η δεξιά λέει: Απαγορεύεται το πτύειν. Η αριστερά: Δεν επιτρέπεται το φτύσιμο. Ίσως γιατί τελευταία την φτύνουν ακόμα και αρκετοί ομοϊδεάτες της.

Να και το καθημερινό ανακοινωθέν. Οι ειδήσεις είναι ίδιες με τις πολεμικές ανταποκρίσεις από τα πεδία των μαχών. Ο Ερντογάν εξαπολύει μύδρους, 365 μέρες το χρόνο, κατά της Ελλάδας. Ενώ ο Άδωνις μόνο δώδεκα μήνες κατά του Πολάκη! Οι ειδήσεις προϊδεάζουν καθημερινά για εσωτερικό και εξωτερικό πόλεμο. Λες και το τελεσίγραφο για την έναρξη των εχθροπραξιών βρίσκεται στον αέρα…

Για πρωινό μας σερβίρουν Κωστίδη. Για γάλα, τη γαλανή θάλασσα του Αιγαίου γεμάτη πολεμικά πλοία και κάπου κάπου να πέφτουν στην κούπα μας μερικά F-I6 αντί για μύγες.

Το μεσημεριανό γεύμα είναι πιο βαρύ. Περιέχει Καλεντερίδη  και Θεοδωρακίδη με αρκετά δύσπεπτα θωρηκτά, σαν τα φασόλια του Σπηλαίου, ενώ το ερευνητικό πλοίο «πορδητής…» πηγαίνει κάθε μέρα για εξόρυξη αερίου, λες και είναι γκάζντρες, (λουλούδια με βολβό) και επιστρέφει με φασολικά αέρια. Ήγουν αέρα κοπανιστό.

Και το βράδυ έχουμε εκείνον τον ανεκδιήγητο Βερύκοκο και,  τον οποίο, με το που τον βλέπω ανακατεύομαι. Άντε τώρα θα φταρνιστεί. Άντε σε λίγο… Και τελικά στο τσαφ γλιτώνει ο κ. Σρόιτερ το ψέκασμα. Είναι ειδήσεις αυτές! Ψυχοπλακώνουν το λαό τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Λες και είναι χάπια! Μήπως το κάνουν σκόπιμα (τι μήπως;) για να πάρουμε κι άλλα αεροπλάνα! Έχουμε πέντε δεκάρες στην άκρη για να βγάλουμε τη χρονιά και να τις δώσουμε για να πάρουμε ληγμένες οβίδες από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ!

*Τσίπρας, Τσιρώνης, Τσιτσιπάς, Τσιπούρα.

Κατά τα άλλα χρόνια μου πολλά.