Η ζωή μας είναι μια συνεχής εναλλαγή ενέργειας.

Ο Δρ. Τζόζεφ Ντισπένζα, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι σκέψεις μας παράγουν χημικές ουσίες. Αν οι σκέψεις μας είναι θετικές, τότε παράγουν χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Οι αρνητικές σκέψεις -όπως αυτές που απορρέουν από φόβο- παράγουν κι αυτές χημικές ουσίες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ανάλογα με το πώς σκεφτόμαστε».

Κάθε μας σκέψη με δυο λόγια ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι πυροδοτούν με τη σειρά τους άλλους νευρώνες, σχηματίζοντας έτσι δίκτυα, τα οποία  με κάθε ανάλογη σκέψη ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια στιγμή, φτάνουμε να πιστεύουμε ότι τελικά, για διαφόρους λόγους, δεν είμαστε… επαρκείς (σε ομορφιά, εξυπνάδα, ικανότητα κ.λ.π), αυτοσαμποτάροντας με αυτό τον τρόπο τον εαυτό μας.

Κατά τους νευροεπιστήμονες (οι επιστήμονες που ερευνούν τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου), χάρη στη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα που έχει ο εγκέφαλός μας να δημιουργεί νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων και καινούρια νευρωνικά δίκτυα, μπορούμε να διακόψουμε την τροφοδοσία στα δίκτυα που αντιστοιχούν στις αρνητικές σκέψεις, να τα αποδυναμώσουμε και στη θέση τους να δημιουργήσουμε νέα.

Το να ξεκινήσει βέβαια κανείς να σκέφτεται διαφορετικά και ξαφνικά να μην κάνει αρνητικές σκέψεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και εδώ ακριβώς βρίσκει εφαρμογή η μεταφορική φράση «ΕΝ ΑΡΧΗ ἦν ὁ λόγος» : Μπορούμε δηλαδή μέσω του λόγου να αλλάξουμε τελικά τις σκέψεις που κάνουμε.

Επαναλαμβάνοντας μια θετική δήλωση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορούμε να δημιουργήσουμε στον εγκέφαλό μας ένα νέο και δυνατό δίκτυο νευρώνων, οι οποίοι (όπως ανέφερε ο Δρ. Ντισπένζα) απελευθερώνουν στον οργανισμό μας ένα σύνολο ορμονών που μας κάνουν να έχουμε ευφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγγλικός όρος για τις θετικές δηλώσεις προέρχεται από το λατινικό affirmare, το οποίο σημαίνει ισχυροποιώ, σταθεροποιώ (affirmation = an action of support or approval = μια ενέργεια υποστήριξης και αποδοχής).

Στο Μέρος Β θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε παραδείγματα τέτοιων θετικών δηλώσεων και γιατί όχι, να τις υιοθετήσουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας, αυτούσιες ή προσαρμόζοντάς τες στις ανάγκες μας,  αλλάζοντας ριζικά πλέον τον τρόπο της σκέψης μας.

Εν αναμονή λοιπόν για έναν θετικότερο εαυτό…  !

 

 

Φωτογραφία από <a href=»https://pixabay.com/el/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=741510″>Gerd Altmann</a> από το <a href=»https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=741510″>Pixabay</a>