Η Saudi Aramco, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, είναι μακράν η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Η εταιρεία παράγει περίπου το 13% του παγκόσμιου πετρελαίου, αλλά οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της ήταν αδιαφανείς εδώ και δεκαετίες. Συχνά αναφέρεται ότι η εταιρεία διαθέτει πολλές πηγές χαμηλού κόστους, οι οποίες μειώνουν το συνολικό κόστος παραγωγής της στα 10 δολάρια ανά βαρέλι, ή ακόμα και χαμηλότερα.

Επειδή δεν υπήρχε κανένας τρόπος να ελεγχθούν αυτές οι πληροφορίες, ο κόσμος αφέθηκε να μαντέψει για το πραγματικό κόστος για το «νεκρό σημείο» της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο. Χθες, η Saudi Aramco σήκωσε το πέπλο της οικονομικής της κατάστασης στο πλαίσιο μιας προσφοράς ομολόγων.

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οικονομικά στοιχεία στην προσφορά. Η εταιρεία είναι όντως η πιο κερδοφόρα στον κόσμο, αποκομίζοντας κέρδη 111 δισ. δολαρίων από έσοδα 356 δισ. δολαρίων το 2018. Το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 59,4 δισ. δολάρια της Apple, της δεύτερης πιο κερδοφόρας εταιρείας παγκοσμίως, το 2018. Είναι επίσης πενταπλάσιο σε σχέση με τα 20,8 δισ. δολάρια που έβγαλε η ExxonMobil πέρυσι.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η «ροή κεφαλαίων από τη δραστηριότητα» της Aramco ήταν 26 δολάρια το βαρέλι πέρυσι. Αυτό ήταν χειρότερο από της Shell ή της Total που ανέφεραν $38 και $31, αντίστοιχα. Έτσι, μπορεί να είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία, αλλά δεν είναι η πιο αποτελεσματική εταιρεία πετρελαίου.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο που βρήκα στο ενημερωτικό δελτίο είναι ότι η Saudi Aramco αγωνίστηκε να φτάσει στο «νεκρό σημείο» και το 2016 όταν το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν στα περίπου 45 δολάρια ανά βαρέλι. Τα καθαρά της κέρδη το 2016 ήταν μόλις 13 δισ. δολάρια, και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν μόνο 2 δισ. δολάρια. Συγκρίνετε αυτό με το εισόδημα των 111 δισ. δολαρίων και τις ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 86 δισ. δολαρίων που αποκόμισε η εταιρεία το 2018 (όταν το αργός Brent ήταν κατά μέσο όρο στα 71,34 δολάρια ανά βαρέλι), και θα δείτε ότι η τιμή του νεκρού σημείου της Aramco είναι μόλις 40 δολάρια το βαρέλι.

Δεν προκαλεί εντύπωση που o OPEC οπισθοχώρησε το 2016 και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον πόλεμο τιμών του με τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέλος του OPEC είδε το εισόδημά του να στεγνώσει και ήταν στα πρόθυρα της καταγραφής ζημιάς εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν ανέκαμπταν. Κάποτε χαρακτήρισα την απόφαση του OPEC να κηρύξει τον πόλεμο στους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο ως εσφαλμένη εκτίμηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τουλάχιστον τώρα μπορούμε να δούμε ότι πιθανότατα κόστισε μόνο στην Saudi Aramco μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συνέπειες αυτών των ειδήσεων είναι ότι πιθανότατα δεν θα ξαναδούμε ποτέ ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα στο οποίο οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου θα είναι κάτω από τα 45 δολάρια, επειδή ο OPEC θα πρέπει να αναλάβει δράση σε εκείνο το σημείο για να στηρίξει τις τιμές όπως το έκανε το καρτέλ το 2016. Διαφορετικά, θα βρεθούν γρήγορα σε βαθύ οικονομικό πρόβλημα, αδυνατώντας να εξισορροπήσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Έτσι, αν δείτε τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν πίσω σε αυτό το επίπεδο, είναι σίγουρα καιρός να αγοράσετε. Εκτός αν, φυσικά, η ζήτηση για πετρέλαιο έχει κορυφωθεί και βρίσκεται σε πτώση. Αλλά αυτό είναι ένα επιχείρημα για μια διαφορετική στήλη.

Πηγή: capital.gr